e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010

Ο επίσημος Εσπερινός για τον Άγιο Διονύσιο


Πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός για την Μετακομιδή από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717) του ιερού Σκηνώματος του Αγίου των Ζακυνθίων ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Αιγίνης του Θαυματουργού.

Στην αρχή έγινε η καθιερωμένη Κάθοδος του Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Χρυσοστόμου και των φιλοξενουμένων Αρχιερέων από το Αρχονταρίκι στο Καθολικό της Μονής και η τρισσή περιφορά του ιερού Σκηνώματος εντός του ναού. Ακολούθησε Δέηση και στη συνέχεια άρχισε ο επίσημος Εσπερινός, ψαλλόμενος -όπως αρμόζει στην εορτή- κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, στον οποίον χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης. Εκτός του οικείου Μητροπολίτου συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες: Βάρνας και Πρεσλάβας κ. Κύριλλος, Θηβαΐδος κ. Πορφύριος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Αυλώνος κ. Χριστόδουλος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Ζιμπάμπουε κ. Γεώργιος, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Κορωνείας κ. Παντελεήμων, Ζάμπιας κ. Ιωακείμ και οι Επίσκοποι: Ελαίας κ. Θεοδώρητος, Μαραθώνος κ. Μελίτων, Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, Χριστιανουπόλεως κ. Προκόπιος, Ανδρούσης κ. Θεόκτιστος, Ωλένης κ. Αθανάσιος, Ελευσίνος κ. Δωρόθεος και Φωτικής κ. Διονύσιος.

Φωτογραφίες: Νίκος Κεφαλληνός

Άρχισαν οι εορτές για τον Πολιούχο Ζακύνθου
Επί τη Μετακομιδή του Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου από τα νησάκια των Στροφάδων στη Ζάκυνθο, που συνέβη το 1717, στις 11 ακριβώς σήμερα το πρωί έγιναν τα "Βγαρσίματα" του Αγίου, υπό τις κωδωνοκρουσίες, όχι μόνον της Μονής Του, αλλά και όλων των ναών της Ζακύνθου.
Οι Πατέρες της Μονής έβγαλαν ευλαβικά το σεπτό Σκήνωμα του Προστάτη και Πολιούχου μας από τη Λάρκακα και το εναπόθεσαν όρθιο ενώπιον της Αγίας Τραπέζης. Σύμφωνα με την τοπική Τάξη, εκεί θα παραμείνει έως σήμερα το απόγευμα, οπότε, πριν από την Ακολουθία του Εσπερινού, θα λιτανευθεί τρις εντός του Καθολικού.

Για την πρωτιά του Δημάρχου Στέλιου Μποζίκη


Από τον Ατσάραντο πληροφορούμαστε ότι ο Δήμαρχος Αρκαδίων κ. Στέλιος Μποζίκης, ο Δήμαρχός μας και ενορίτης μας, πρώτευσε κατά τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για την ανάδειξη υποψηφίου Δημάρχου του νεοσύστατου Δήμου Ζακυνθίων, μεταξύ πέντε υποψηφίων, με ποσοστό 55.11% και 1883 ψήφους.

Τον συγχαίρουμε ειλικρινά και τού ευχόμαστε να πρωτεύει πάντοτε, υπηρετώντας αδιάλειπτα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του νησιού μας.

Δεόμενοι προς την Γλυκοφιλούσα Μάνα μας


Σήμερα, καθώς οι Ορθόδοξοι εορτάζουμε την Απόδοση της μεγάλης Εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου, από το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ προτείνουμε για προσκύνηση την πανσεβάσμια Εικόνα της Γλυκοφιλούσας Παναγίας, η οποία θησαυρίζεται και μάς θησαυρίζει στο εν Ζακύνθω πανέμορφο προάστιο του Μπόχαλη, την επονομαζόμενη Χρυσοπηγή!

Αποτεινόμαστε λοιπόν στην γλυκύτατη φυσιογνωμία Της με αισθήματα βαθιάς αγάπης και Την τιμάμε παντοιοτρόπως, συναισθανόμενοι ότι αποτελεί την ελπίδα, το στήριγμα, την καταφυγή του καθενός μας, χειραγωγώντας τους βουλόμενους στη θεογνωσία!