e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Η εφημερίδα "Ημέρα τση Ζάκυθος" για το Πάσχα στο Μπανάτο




Με δύο ευμενή σχόλιά της η καθημερινή εφημερίδα Ημέρα τση Ζάκυθος (φ. 3997, σ. 8 εξ. και 3) παρουσιάζει τις ιερές τελετές και ακολουθίες της Μεγάλης εβδομάδας και του Πάσχα στο Μπανάτο. Σημειωτέον, παρέστη ο Διευθυντής Σύνταξης Βασίλης Μούτσιος με τη σύζυγό του. 

Το πρώτο έχει ως εξής:

"Ανάσταση στο Βανάτο

Σε κλίμα κατάνυξης γιορτάστηκαν και φέτος οι Άγιες μέρες του Πάσχα στο Βανάτο. Πολλοί χωριανοί αλλά και φίλοι ήρθαν στη γενέτειρά τους για τη μεγάλη αυτή γιορτή με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής χαρακτηριστική ήταν η τελετή της ακολουθίας του Επιταφίου Θρήνου που παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την κορύφωση του Θείου Δράματος.

Στην Ανάσταση ο κόσμος ήταν ακόμη περισσότερος από τις προηγούμενες μέρες. Κρατώντας τις λαμπάδες όλοι ανέμεναν το Άγιο Φως και με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη, η καμπάνα άρχισε να χτυπά χαρμόσυνα ενώ ο ουρανός φωτίστηκε από τα πολλά ομολογουμένως πυροτεχνήματα. Την Κυριακή του Πάσχα, έγινε η ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης με τη καθιερωμένη λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας".

Και το δεύτερο: 

"Κατανυκτική η ατμόσφαιρα, τόσο τη Μ. Παρασκευή -στον Επιτάφιο Θρήνο και τη Γκλόρια- όσο και το βράδυ του Μ. Σαββάτου -στην τελετή της Αναστάσεως- στο Βανάτο, όπου με εξαιρετική επισημότητα, το ιδιότυπο τοπικό κλίμα, απέδωσαν ο εφημέριος, π. Παναγιώτης Καποδίστριας, οι ψάλτες και οι εκατοντάδες ενορίτες και επισκέπτες που προσήλθαν δημιουργώντας το αδιαχώρητο στους γύρω χώρους των Ιερών Ναών τόσο της Παναγίας Παναγούλας, όσο και της Φανερωμένης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: