e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

"Σταυρός υψούται σήμερον και κόσμος αγιάζεται"






































Το ανωτέρω πλούσιο φωτολεύκωμα, με τη ματιά του συνεργάτη μας Ιωάννη Πορφύριου Κ., προέρχεται από την σημερινή πανσέβαστη εορτή τής Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου. Ωραίες πράγματι λειτουργικές στιγμές στον κατάφορτο από βασιλικούς -κατά την παράδοση- ναό της Φανερωμένης μας, στις οποίες παρέστη συμπροσευχόμενος ο συνενορίτης μας Οικονόμος Ιωάννης Φρ. Ζαρκάδης!  

Στην επίκαιρη ομιλία του ο Εφημέριός μας, αναφερόμενος στην επιτακτική ανάγκη των καιρών μας για διαρκή και μόνιμη ύψωση του Σταυρού στο κέντρο των διανθρώπινων εξελίξεων, είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ πολλών άλλων:

"Θα μπορούσε, αγαπητοί μου, ο Σταυρός να καταστεί η ανακουφιστική ομπρέλα μας σε αυτόν εδώ τον αδυσώπητο καιρό της παρατεταμένης και κατακλυσμιαίας νεροποντής προβλημάτων και κρίσεων εντός-εκτός. Μιας νεροποντής, η οποία -δυστυχώς- μάς ταλαιπωρεί ολοένα ως κοινωνία και άτομα και υπάρξεις, τόσον ώστε να μην έχουμε πλέον πού την κεφαλήν κλίναι.

Στο διάβα των ιστορικών χρόνων, κάθε που ενέσκηπτε κάποια μικρή ή μεγάλη κρίση, κοινοτική ή προσωπική, οι Χριστιανοί είχαν τρόπο σωσμού: Ύψωναν ευθαρσώς, στο κέντρο της ψυχής τους, τον Σταυρό του Χριστού και κούρνιαζαν κάτω από την σκέπη και την στοργή Του, γυρεύοντας δι-Έξοδο και παρηγορία. Στις άφιλες και απαρηγότητες ημέρες μας, λοιπόν, το Τίμιο Ξύλο αποτελεί ξανά την εσχάτη και μόνη αναψυχή των ανθρώπων, την ώρα μάλιστα κατά την οποίαν όλα τα κοσμικά σχήματα μάς έχουν, όχι μόνον προδώσει και απογοητεύσει, αλλά και οικτρά εξουθενώσει".


1 σχόλιο:

daniel είπε...

Όμορφες, κατανυκτικές στιγμές! Και του χρόνου με υγεία, ο Τίμιος Σταυρός βοηθειά μας.