e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2011

Φωτορεπορτάζ από τους Πρώτους Χαιρετισμούς στην Παναγούλα Μπανάτου


Κατανυκτικές οι αποψινές στιγμές στην Παναγούλα μας, στον περικαλλή καθεδρικό ναό της περιοχής μας! Η πρώτη στάση των Χαιρετισμών ενώπιον της Πανάχραντης Μητέρας Παναγίας!
Προεστός της ιερής Ακολουθίας ήταν ο αρχαίος φίλος της Ενορίας μας και τώρα νέος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο οποίος αυτό τον καιρό βρίσκεται στην Ελλάδα και στο γενέθλιο νησί μας!


Ακολουθούν σχετικά βιντεάκια, τα οποία μεταδίδουν στους απανταχού Ζακυνθίους και Φίλους Αναγνώστες μας τη βαθιά συγκίνηση, την διάχυτη στον ναό μας απόψε!

Πριν το τέλος της Ακολουθίας, ο Εφημέριός μας προσφώνησε με θερμούς από καρδιάς λόγους τον Θεοφιλέστατο Φίλο του, αναφερόμενος με συγκίνηση στην ειλικρίνεια των σχέσεών τους, αλλά και στην αξία του υψηλού φιλοξενούμενου, την οποία αξία εκτίμησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄ και η περί Αυτόν Ιερά Σύνοδος και τον ανεβίβασε, άξια και δίκαια, στην περιωπή της Αρχιερωσύνης για μια ευαίσθητη κι πολυεύθυνη περιοχή της Αφρικής!


Ο π. Παναγιώτης, σε ανάμνηση της τιμητικής αποψινής παρουσίας του Επισκόπου Μοζαμβίκης στην Ενορία μας, τού προσέφερε δύο δώρα: α) Μια μικρή προτομή του αγίου της Ελληνικής Λογοτεχνίας Διονυσίου Σολωμού -του οποίου την θρησκευτικότητα μελέτησε ο κ. Ιωάννης στην μεταπτυχιακή διατριβή του-, ευχόμενος να έχει πάντα κατά νου, στην ιεραποστολική προσπάθειά του, το σολωμικό "Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχής σου" και β) έναν εγκόλπιο σταυρό, για να θυμάται τους γείτονες και φίλους του Μπανατιώτες, κατά την τέλεση της θ. Λειτουργίας, εκεί στη νοτιοανατολική Αφρική!


Τέλος, πήρε τον λόγο ο Επίσκοπος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στις αδελφικές σχέσεις του, τόσο με τον Εφημέριό μας, όσο και με όλους τους Μπανατιώτες από τα παιδικά του χρόνια. Στη συνέχεια κάλεσε όλους να στοιχηθούν με τον Χριστό, ιδιαίτερα κατ' αυτή την περίοδο της πνευματικής εγρήγορσης και προετοιμασίας για την βίωση του φρικτού Πάθους και της χαροποιού Αναστάσεως Εκείνου. Στον αγώνα μας θα έχουμε ασφαλή προστάτιδα και συμπαραστάτρια την Ανύμφευτη Νύμφη, η οποία ανύστακτα βρίσκεται στο πλευρό της ανθρωπότητας, με στοργή και κατανόηση.  

Ήχος και εικόνα: Βαλάντης Δρογγίτης

Στο Μπανάτο για τους Α΄ Χαιρετισμούς ο Επίσκοπος Μοζαμβίκης

Ήρθε ο καιρός των Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα Παναγία και η απόδοση οφειλόμενης τιμής και προσκύνησης προς το τίμιο Πρόσωπό Της!

Απόψε, στις 7 το βράδυ κι εμείς ως Ενορία, θα συναχθούμε  εδώ στον μεγαλοπρεπή ναό της Παναγούλας Μπανάτου, όπου θα απευθύνουμε δεητικές και ευχαριστήριες ωδές προς τη Μητέρα του Θεανθρώπου και Μητέρα του Κόσμου μας. 

Θα έχουμε τη μεγάλη τιμή, να χοροστατήσει στην Ακολουθία ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ. Ιωάννης, ο οποίος θα απευθύνει λόγους αγάπης προς το εκκλησίασμα. Θυμίζουμε ότι ο νέος Επίσκοπος είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ενορία (λόγω της γειτνίασης του χωριού του με το δικό μας) συνδέεται μάλιστα φιλικότατα με τον Εφημέριό μας.

Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιό μας καλεί όλους όσοι μάς διαβάζουν στην όμορφη αυτή λατρευτική ευκαιρία.