e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 13 Μαρτίου 2011

Οι Ρωμαιοκαθολικοί επιχειρούν επαναγνωριμία με την Ορθοδοξία στην Grenoble


Σήμερα το απόγευμα εψάλη ο λεγόμενος Οικουμενικός Εσπερινός της Μ. Τεσσαρακοστής στον Ρωμαιοκαθολικό Καθεδρικό Ναό της Grenoble (eglise cathedrale Notre-Dame de Grenoble, βλ. παραπάνω φωτό του π. Π. Κ. / 2006). Είχαν προσκληθεί να παρευρεθούν, εκτός των Αγγλικανών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεράσιμος Σκαρτσής (από την Ελληνορθόδοξη Ενορία του Αγ. Γεωργίου) και ο Εφημέριος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Ενορίας των Αγ. Πάντων π. Ιωάννης.

Στον Εσπερινό διαβάστηκε από τον π. Γεράσιμο, στο πρωτότυπο, περικοπή από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο (κεφ. 4, 1-11), όπου αναφέρεται η σαρανταήμερη νηστεία του Ιησού στην έρημο και οι πειρασμοί που δέχθηκε από το διάβολο, ενώ ο π. Ιωάννης διάβασε στα γαλλικά την ευχή του Αγίου Ισαάκ του Σύρου "Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου...". Τέλος, μικρή χορωδία από την Εκκλησία του Αγ. Γεωργίου έψαλε τους γνωστούς ύμνους των Κατανυκτικών Εσπερινών μας, "Θεοτόκε Παρθένε", "Βαπτιστά του Χριστού" και άλλους.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι η παρουσία των Ορθοδόξων Εφημερίων της Grenoble στον Εσπερινό της cathedrale Notre-Dame, φέτος μάλιστα που συμπίπτει ο εορτασμός του Πάσχα, γίνεται στο πλαίσιο του Διαλόγου των δύο Εκκλησιών, αλλά κυρίως στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης των Πιστών τους. Να γνωρίσουν δηλαδή και οι Ρωμαιοκαθολικοί τα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, επειδή από το 1054 μ.Χ., οπότε ιστορείται το οριστικό Σχίσμα, τα χρόνια απομάκρυνσης της μιάς Εκκλησίας από την άλλη είναι όντως πολλά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι Ρωμαιοκαθολικοί θα ανταποδώσουν τη σημερινή επίσκεψη στην Ακολουθία του Α΄ Νυμφίου (το βράδυ των Βαΐων) στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησια του Αγίου Γεωργίου και ανήμερα το Πάσχα στην Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία των Αγίων Πάντων.Η Κυριακή της Αναστήλωσης των Εικόνων στο Μπανάτο


Εορτάζοντας τον θρίαμβο των Εικόνων, σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας - Πρώτη των Νηστειών, συναχθήκαμε σήμερα στον ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, όπου τελέστηκε η Θεία Ευχαριστία και μετά πραγματοποιήθηκε -κατά την Τάξη- η Λιτάνευση των Ιερών Εικονισμάτων. Όλο το εκκλησίασμα κρατούσε εικονίδια στα χέρια, συμμετέχοντας έτσι, τόσο στην λειτουργική αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Αναστήλωσης, όσο και στην προσπάθεια της αναστήλωσης της Θείας Εικόνας μέσα στον καθένα μας!Ο Εφημέριός μας, ομιλώντας επίκαιρα στο εκκλησίασμα, αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης και υποστήριξης της Ορθοδοξίας μας, κυρίως με την Ορθοπραξία μας. "Εάν μόνον θεωρητικώ και ακαδημαϊκώ τω τρόπω αυτοθεωρηθούμε ως Ορθόδοξοι, βαυκαλιζόμενοι μάλιστα γι' αυτό, σίγουρα θα σφάλουμε ανεπίτρεπτα", είπε. "Η ορθή δόξα, το εκκλησιαστικά δέον και αρμόζον, το θεοειδές και θεοπρεπές, προαπαιτεί το δάκρυ της ανεπιτήδευτης ταπείνωσης ενός εκάστου, τον ιδρώτα της καθημερινής άσκησης, το αίμα της αφοσιωμένης καρδίας, την αγωνία της άνευ όρων αγάπης προς τον συνάνθρωπο και δη τον εχθρό. Πτήσεις -ομολογουμένως- όχι εύκολες, αλλά έτσι και μόνον έτσι μπορεί ν' αποκατασταθεί το αμαυρωμένο κατ' εικόνα, καθώς η ανθρωπότητα προσβλέπει στις Έσχατες Ημέρες".

Φωτορεπορτάζ: Βαλάντης Δρογγίτης

Λιτανεύοντας Θεοδώρα την Αυγούστα στην Κέρκυρα


Ως γνωστόν, στην Κέρκυρα θησαυρίζεται το Λείψανο της Οσίας Θεοδώρας της Αυγούστας, η οποία πρωτοστάτησε στην Αναστήλωση των Εικόνων,μετά την εμπειρία των Εικονομαχιών, στηρίζοντας έτσι με όλες τις δυνάμεις της την Ορθοδοξία! Κάθε χρόνο, κατά την Α΄ Κυριακή των Νηστειών πραγματοποιείται μεγάλη Λιτάνευση του Λειψάνου της ανά την πόλη. Από τις σημερινή εορτή προέρχεται το φωτορεπορτάζ που ακολουθεί, το οποίο πολύ ευγενικά μάς απέστειλε η Κερκυραία φίλη μας Ρεγγίνα. Την ευχαριστούμε πολύ!