e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Η συμβολή του παραδοσιακού Χορευτικού Συγκροτήματος "Υακίνθη" στο Πανηγύρι του Μπανάτου


Στην πανθομολογούμενη επιτυχία του Πανηγυριού της Παναγούλας μας, όπως κάθε χρόνο πλέον, συμβάλλει καθοριστικά η παρουσία του Χορευτικού Συγκροτήματος ΥΑΚΙΝΘΗ. Ως γνωστόν, ο δάσκαλος Νίκος Αρβανιτάκης εκδαπανάται επί πολλά πολλά χρόνια τώρα στην εκμάθηση παραδοσιακών χορών στα παιδιά της περιοχής μας, φροντίζοντας με τον πολυεύθυνο αυτόν τρόπο να μεταλαμπαδεύεται η ζακυνθινή λαϊκή παράδοση σε όσο το δυνατόν περισσότερους νέους μας, σε μιαν εποχή αποπροσανατολισμένη και ανέστια.


Και φέτος λοιπόν τα παιδιά της ΥΑΚΙΝΘΗΣ πλαισίωσαν την Λιτανεία του Επιταφίου, σήκωσαν την Ουρανία και ύστερα χόρεψαν στο πλάτωμα της Παναγούλας. Από το οπτικοακουστικό υλικό, που ήδη έχουμε δημοσιοποιήσει, ερανιζόμαστε μερικές όμορφες στιγμές τους, ευχαριστώντας τους από καρδιάς για όσα προσφέρουν στον τόπο και στην εν γένει λαϊκή παράδοση, στον δε δάσκαλό τους ευχόμαστε να έχει δύναμη να συνεχίζει!
Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος: «Η λαμογιά επώασε την κρίση». Ο επίσκοπος εξηγεί γιατί αποφάσισε να παραιτηθεί και μιλά για την Εκκλησία τού σήμερα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ
[Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ, σήμερα Σάββατο 20 Αυγούστου 2011]

«Ο άνθρωπος πρέπει να αποφασίζει όταν έχει τα μυαλά του στη θέση τους και όχι όταν του το επιβάλλουν κάποιες συνθήκες», λέει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος εξηγώντας την απόφασή του να αποχωρήσει «όρθιος» από τον μητροπολιτικό θώκο. Καταφέρνει, έτσι, ακόμα μία φορά να λειτουργεί ως η μαχητική εξαίρεση του κανόνα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτή τη φορά, θέτοντας το ζήτημα των ανθρώπινων ορίων στην άσκηση του θρησκευτικού λειτουργήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Χρυσόστομος βρέθηκε απέναντι στο εκκλησιαστικό στερεότυπο. Την εποχή της «μάχης των ταυτοτήτων» βρέθηκε συστηματικά απέναντι στον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Απέναντι σχεδόν στο σύνολο της Ιεραρχίας έχει βρεθεί και υποστηρίζοντας τον χωρισμό της Εκκλησίας από το Κράτος.

Η αντισυμβατικότητα του λόγου και των πράξεών του, η ευθύτητά του αλλά και η γενναιότητα που απαιτεί η απόφαση της αποχώρησής του, ήταν το βασικό κίνητρο μιας συνέντευξης μαζί του. Οι συνεννοήσεις έγιναν τηλεφωνικώς και η συνέντευξη δόθηκε γραπτώς. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν, γρήγορα, κοφτά. «Ε, την έχει έτοιμη την ατάκα», σχολίασε γελώντας ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου του κ. Σεραφείμ.

Η απόφασή σας να παραιτηθείτε διότι, όπως δηλώσατε στα «ΝΕΑ», θέλετε να φύγετε όρθιος, είναι μια απόφαση που δεν συνηθίζεται. Γιατί εσείς επιλέξατε να τη λάβετε;

Ο καθένας είναι υπεύθυνος απέναντι στην Ιστορία, τουλάχιστον για τις προσωπικές του επιλογές.

Εχετε ένα πνευματικό αξίωμα αλλά και μια θέση εξουσίας. Πώς ασκήσατε την εξουσία που σας εκχωρήθηκε κατά τη μακρά ποιμαντορική σας θητεία;

Χωρίς αμφιβολία με αρκετά λάθη, πλην όμως ωθούμενος από σεβασμό στην προσωπικότητα ενός εκάστου και με φωτεινό παράδειγμα μπροστά μου τον Αγιο Διονύσιο της Ζακύνθου, τον Αγιο της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας.

Εκτιμάτε ότι υπάρχουν ιερωμένοι που έβαλαν την εξουσία πάνω από τον πνευματικό και τον κοινωνικό τους ρόλο;

Ολα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια και ίσα.

Συχνά το Κράτος και η Εκκλησία προωθούν ένα είδος εθνικής ιδεολογίας, ταυτόσημης με το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» της ελληνικής εθνικοφροσύνης (που την υποτιμάμε αν την ταυτίσουμε με την περίοδο της χούντας). Πιστεύετε ότι μπορεί ποτέ η Εκκλησία να παίξει ρόλο ενός σύγχρονου οργανισμού με αναλύσεις για την εποχή της;

Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού υπέρκειται των εθνών, των κρατών και των ιδεολογιών τους, πολλάκις ιδιοτελών και υστερόβουλων. Το καλό νέο (ευ-αγγέλιο) του Χριστού αφορά σε κάθε τόπο και χρόνο.

Συμβολίσατε με την παρουσία σας και την πολιτεία σας την αντίθεση μέρους της Εκκλησίας στις επιλογές του μακαριστού Χριστόδουλου. Κατά τη γνώμη σας, τι άφησε πίσω η «μάχη των ταυτοτήτων».

Ενα άδειο καλάθι αχρήστων. Οπως και ο Τρωικός Πόλεμος που έγινε, κατά τον Σεφέρη, «για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη».

Εχει η Εκκλησία ρόλο στο πολιτικό παιχνίδι; Αν ναι, πώς, με ποιους όρους, με τι στόχο και με τι είδους παρεμβάσεις;

Ουδείς μπορεί να αρνηθεί σε κανέναν τον ρόλο του ενεργού πολίτη. Από εκείνο που πάσχει η σύγχρονη Ελλάδα είναι η άκρατη και άκριτη κομματικοποίηση.

Υπάρχουν στην Ελλάδα της κρίσης και της οικονομικής στενότητας περισσότεροι από 500.000 παράνομοι μετανάστες. Πώς νομίζετε ότι πρέπει να τους φερθεί η ελληνική Πολιτεία; Και πώς η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία;

Πάντα με πνεύμα αγάπης και αλληλεγγύης, σε συνδυασμό και συνεργασία με τους διεθνείς και εθνικούς νόμους και κανονισμούς. Σε τέτοια ευαίσθητα θέματα, είναι πολύ επικίνδυνο να αυθαιρετούμε. Ούτως ή άλλως, όμως, οι κατά τόπους εκκλησίες πράττουν - κατά κοινή ομολογία - ό,τι είναι δυνατόν για την ανακούφιση των μεταναστών.

Τι γνώμη έχετε για την Ευρώπη - και για την Ελλάδα στην Ευρώπη;

Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην ανήκει στην Ευρώπη και η Ευρώπη να μην περικλείει την Ελλάδα, με όποιο κόστος. Εκείνο που πρέπει να προσεχθεί είναι οι Ελληνες να αγαπάμε την Ελλάδα, καθώς βιώνουμε παρατεταμένη περίοδο σήψης και λαμογιάς, η οποία επώασε και γέννησε την κρίση, πρωτίστως την ηθική.

Θα συνεχίσετε να παρεμβαίνετε στα εκκλησιαστικά πράγματα και μετά την αποχώρησή σας από τη Μητρόπολη Ζακύνθου;

Πάντα με σεβασμό και εάν χρειασθεί, συμβουλευτικά και επικουρικά! Η συνοδική έκφραση της Εκκλησίας της Ελλάδος, εφόσον λειτουργεί, έχει τον κυρίαρχο, αποφασιστικό και ασφαλή λόγο.

Ας υποθέσουμε ότι συναντιέστε με έναν καθολικό ιερωμένο, έναν διαμαρτυρόμενο, έναν ραβίνο, έναν ιμάμη και έναν βουδιστή ιερέα. Τι θα λέγατε στον καθένα τους;

Μια χαμογελαστή «καλημέρα» σε όλους, που είναι του Θεού.

Έγραψε ιστορία…

Του Ριχάρδου Σωμερίτη
[Αναδημοσίευση -λόγω του βαρυσήμαντου της γραφής- από την έγκριτη Εφημερίδα ΕΡΜΗΣ (Ζάκυνθος, 19 Αυγούστου 2011, σελ. 5)]

Μάθημα ήθους και φιλοσοφία ζωής: ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος ανακοίνωσε την επικείμενη παραίτησή του. Το είχε πει ότι θα αποχωρούσε όταν θα συμπλήρωνε 72 χρόνια βίου και αυτό δεν ήταν σχήμα λόγου. Είχε πει ότι θέλει την οριστική απόφαση να την πάρει όσο έχει τα μυαλά του και αυτό έκανε. Έχει έργο σημαντικό και ο καθένας είναι ελεύθερος να το κρίνει. Έργο τοπικό, στο νησί, αλλά έργο για το σύνολο της επικράτειας.

Δεν μου πέφτει λόγος αλλά συμμερίζομαι την άποψη ότι ο τολμηρά μαχητικός και ρέκτης Χρυσόστομος, εκλεγόμενος αρχιεπίσκοπος Αθηνών, θα είχε ίσως συμφιλιώσει πολλούς πιστούς και μη συμπατριώτες μας με την Εκκλησία που πρόσφερε στην ακροδεξιά ο μακαρίτης Χριστόδουλος, ο Άνθιμος ή ο Αμβρόσιος.

Η αναγγελία της επικείμενης παραίτησης του Ζακύνθου και τόσο βαθιά ζακυνθινού Χρυσόστομου πρέπει να συγκριθεί με τόσες άλλες περιπτώσεις Μητροπολιτών που μόνο το φυσικό τέλος μπορεί να τους απαγκιστρώσει από τον θρόνο τους. «Έγραψε ιστορία» ήταν η αυθόρμητη αντίδραση πολλών, στην Αθήνα χτες Πέμπτη το πρωί. Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της πρόθεσής του σε μια τηλεόραση. Συμμερίζομαι το άδολο σχόλιο.

Η σημερινή Ζάκυνθος δεν διαθέτει πολλές πανεθνικού κύρους προσωπικότητες στο ανθρώπινο δυναμικό της. Οφείλει τώρα να αποδώσει τιμές στον απερχόμενο ιεράρχη της παραμερίζοντας φυσικά τα όσα επουσιώδη προκάλεσαν κάποιες μικροαντιδράσεις. Και να μην σπαταλήσει τις ανθρώπινες και, οι περισσότερες, τόσο σύγχρονες διδαχές του.-

17 επιπλέον φωτοστιγμές από το Πανηγύρι του Μπανάτου 2011

  Δεκαπενταύγουστο στην Παναγούλα   


Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας