e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μ. Ζ. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011

Το 5ο "Αληθώς" -τιμώντας τον Άγιο Διονύσιο και τα Χριστούγεννα- σε μεγαλειώδεις φωτοστιγμές

  Απόψε στο Μπανάτο Ζακύνθου   
  Ναός της Υ. Θ. Παναγούλας   
   Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Καποδίστριας   


Εξαιρετική επιτυχία γνώρισε η εορταστική εκδήλωση του «Αληθώς», του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου της Ενορίας Μπανάτου Ζακύνθου, το βράδυ της Κυριακής, 11 Δεκεμβρίου 2011.
Ο ναός της Παναγούλας σε όλη του την λαμπρότητα -σημειωτέον, πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο καλλιτεχνικός διάκοσμος σε στιλ επτανησιακού μπαρόκ από τον εικαστικό Διονύση Πάλμα- γέμισε ασφυκτικά μέχρι και τον εξώστη από ανθρώπους που υπολήπτονται την πρωτοποριακή πολιτιστική προσπάθεια της Ενορίας. Μεταξύ του πλήθους, ο νέος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος χαιρέτησε με θερμούς λόγους αγάπης τους παρευρισκόμενους, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Μυλωνάς, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Άκης Λαδικός, ο Πρόεδρος Μπανάτου κ. Χαράλαμπος Κοντονής, η Διευθύντρια του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κ. Κατερίνα Δεμέτη, ο Διευθυντής του Γυμνασίου Βανάτου κ. Γιάννης Αγαλιανός, ο Πρόεδρος των Εθελοντών Μπανάτου κ. Σπύρος Κοντονής, ιερείς, εκπαιδευτικοί των τριών βαθμίδων, εκπρόσωποι φορέων και ιδρυμάτων, λογοτέχνες, ζωγράφοι, μουσικοί και άλλοι πολλοί.
Εισαγωγικό χαιρετισμό και καλωσόρισμα έκανε κατ’ αρχήν ο υπεύθυνος του Κέντρου Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, ο οποίος αναφέρθηκε αφενός μεν στους στόχους και την πορεία του «Αληθώς», αφετέρου δε στο καλλιτεχνικό έργο που επιτεύχθηκε στον ναό, μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες πολλών χρόνων και από το υστέρημα -κυριολεκτικά- των ενοριτών.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο καλός λογοτέχνης, ερευνητής και λαογράφος κ. Διονύσης Φλεμοτόμος έδωσε πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη, με θέμα «Από το τριήμερο του Αγίου στο Δωδεκαήμερο», στην διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε με πολλή γλαφυρότητα, αμεσότητα και πληρότητα στο πώς η τοπική λαογραφία έχει προσλάβει την μνήμη του προστάτη και πολιούχου Ζακύνθου Αγίου Διονυσίου και τις εορτές των Επιφανίων (Χριστουγέννων και Φώτων).
Αμέσως μετά, η έγκριτη και έμπειρη ανδρική Χορωδία «Η Φανερωμένη», υπό τον μαέστρο κ. Κωνσταντίνο Μεϊντάνη – καθηγητή Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο,  απέδωσε θαυμάσια ύμνους κατά το ζακύνθιο ύφος της εκκλησιαστικής μουσικής από την υμνολογία του Αγίου Διονυσίου και χριστουγεννιάτικα άσματα.
Τόσον ο ομιλητής, όσο και τα μέλη της 25μελούς Χορωδίας καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι το Κέντρο Λόγου «Αληθώς» έχει κάνει ήδη δυναμική παρουσία στην πνευματική ζωή της Ζακύνθου και μάλιστα σε δίσεκτο καιρό, ευχήθηκαν μάλιστα να συνεχίσει απρόσκοπτα την μορφωτική δράση του.