e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Ζακύνθου στην εορτή του αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, στην ομώνυμη Μονή της Πάφου

  Σημερινό / Ανταπόκριση από Κύπρο  

Ο άγ. Νεόφυτος ο Έγκλειστος. Λεπτομέρεια από τοιχογραφία στην ταπεινή εγκλείστρα του, έργο του 1193.








Με κατάνυξη και λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη της ευρέσεως και ανακομιδής των ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου στην ομώνυμη Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο. Κατά την ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο παρεπιδημών εκ Κωνσταντινουπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, πλαισιωμένος από τους συγχοροστατούντες Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο, Κορωνείας κ. Παντελεήμονα, Ζακύνθου κ. Διονύσιο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Αρσινόης κ. Νεκτάριο. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος παρέμεινε στο ιερό Βήμα συμπροσευχόμενος. Ο Σεβ. Χαλκηδόνος μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Εκκλησίας της Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Πλήθη πιστών προσκυνούσαν τα τίμια Λείψανα στην Λάρνακα του Αγίου. Προ της Απολύσεως του Εσπερινού έγινε η Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων του Αγίου πέριξ του ναού και η ακολουθία της Λιτής προ του Ναού.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θ. Λειτουργία συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου, Κορωνείας κ. Παντελεήμονος, Ζακύνθου κ. Διονυσίου και των Θεοφ. Επισκόπων Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Μεσαορίας κ. Γρηγορίου. Τον Θ. Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Κορωνείας κ. Παντελεήμων. Ο ομιλητής, με αφορμή την ασκητική ζωή του αγίου Νεοφύτου μέσα στον περιορισμένο χώρο της Εγκλείστρας, που σώζεται μέχρι σήμερα, ανέπτυξε την σημασία, την αξία και την αναγκαιότητα της ασκήσεως για τον πιστό. Τόνισε ακόμα ότι η άσκηση δεν είναι περιφρόνηση του σώματος, ούτε το Ευαγγέλιο υποτιμά το σώμα. Όταν ο Απ. Παύλος αντιπαραθέτει την «σάρκα» με το «πνεύμα» και ομιλεί περί «σαρκικού» και «πνευματικού» ανθρώπου, δεν αντιδιαστέλλει τα δύο συστατικά του ανθρώπου. Αλλά ο όλος άνθρωπος, ως ψυχή και σώμα, όταν έχει κατώτερα κίνητρα στη ζωή του, είναι σαρκικός και ο όλος άνθρωπος, όταν εμπνέεται από το Πνεύμα του Θεού, είναι πνευματικός. Δηλαδή ο άνθρωπος χωρίς τον Θεό είναι σαρκικός μέχρι το πνεύμα και ο όλος άνθρωπος, όταν χαριτώνεται από την πνοή του Αγίου Πνεύματος, γίνεται πνευματικός μέχρι το σώμα. Αυτό, άλλωστε, μας φανερώνουν και τα ιερά Λείψανα των Αγίων. Δεν είναι, λοιπόν, η άσκηση υποτίμηση του σώματος, αλλά διαμαρτυρία κατά της σωματολατρίας της εποχής μας, όταν το σώμα κορέννυται και χορταίνει και η ψυχή μένει νηστική και πεινασμένη. 

Προ της Απολύσεως έγινε και πάλι Λιτανεία των ιερών Λειψάνων του Αγίου πέριξ του Καθολικού της Ι. Μονής. Ο Θεοφ. Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, Καθηγούμενος της Ιερας Μονής, οι Ηγουμενοσύμβουλοι και οι Πατέρες της Μονής μερίμνησαν για την άρτια οργάνωση της Πανηγύρεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: