e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Η Ζάκυνθος θα τιμήσει αύριο τον Θεόδωρο Ουσακώφ (+ 2/14.10.1817), στο πλαίσιο του ΧΙΙ Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά"

Γράφει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας



Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αύριο Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2013, τιμάται στη Ζάκυνθο ο Ρώσος Ναύαρχος Θεόδωρος Ουσακώφ (Фёдор Фёдорович Ушако́в1745-2/14.10.1817), ο οποίος εσχάτως έχει αγιοκαταταγεί από το Πατριαρχείο Μόσχας και πάσης Ρωσίας, δε μνήμη του εορτάζεται την 15η Οκτωβρίου, με το νέο ημερολόγιο.

Σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα, ο Ουσακώφ, ως διοικητής Ζακύνθου επί της Ρωσοτουρκικής Κατοχής, συνέβαλε τα μέγιστα στην ελευθέρωση των Ιονίων Νήσων από τους Φράγκους το 1800 κι εν συνεχεία στην δημιουργία της Επτανησιακής Πολιτείας. Ο ιστορικός Ντίνος Κονόμος αναφέρει ότι ο Ουσακώφ, "σε μιαν επίσκεψή του στη Ζάκυνθο, με τη ρωσική ναυαρχίδα Άγιος Παύλος, έλαβε από τους γαλαντόμους προέδρους του Νησιού, μέσα σε πανηγυρικές εκδηλώσεις των ντόπιων, ένα τιμητικό χρυσό σπαθί (31 Ιουλίου 1800)" [Ντίνου Κονόμου, Ζάκυνθος Πεντακόσια Χρόνια (1478-1978), Αθήνα 1983, τ. 3 Πολιτική Ιστορία (τευχ. β΄ 1800-1815), 14].

Η τιμή προς τον Ουσακώφ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΧΙΙ Διεθνούς Κοινωνικού Φόρουμ "Ρωσική Εβδομάδα στα Ιόνια Νησιά". Σύμφωνα με τους Ρώσους διοργανωτές, το φόρουμ αποτελεί μείζονος σημασίας έργο στον τομέα της λαϊκής (μη κυβερνητικής) διπλωματίας, του διαλόγου μεταξύ των λαών και των πολιτισμικών ανταλλαγών

Έτσι, λοιπόν, αύριο το πρωί, με την παρουσία της Ρωσικής Αντιπροσωπείας, θα τελεσθεί στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία θα συλλειτουργήσουν, εκτός του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος και Μαραθώνος κ. Μελίτων

Αμέσως μετά, στον προαύλιο χώρο της Μονής, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Ουσακώφ, η οποία φιλοτεχνήθηκε στη Ρωσία και προσφέρεται από τους Ρώσους Φίλους των Ιονίων Νήσων της Ζακύνθου στον λαό του νησιού μας! Την επίσημη αυτή τελετή θα χαιρετήσει κατάλληλα ο Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονύσιος.

Σημειωτέον ότι ειδικά για την εκδήλωση αυτήν, η Ιερά Μητρόπολις Ζακύνθου κυκλοφόρησε συλλεκτική κάρτα, η οποία θα προσφερθεί δωρεάν σε όλους, όσοι θα παραβρεθούν. Στην εμπρόσθια πλευρά δεσπόζει η μορφή του Ουσακώφ, ενώ στην οπίσθια ένα Απολυτίκιο του τιμωμένου Αγίου, το οποίο εποίησε αυτές τις ημέρες ο Σεβ. Δωδώνης κ. Χρυσόστομος [βλ. τις ανωτέρω φωτογραφίες].

Στις 12 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (13/10), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων, θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο θα κάνει εισήγηση ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, με θέμα: "Ο ρόλος του θρησκευτικού τουρισμού στην ανάπτυξη των Ιονίων Νήσων. Η περίπτωση της Ελληνορωσικής Φιλίας".

[Τα της περυσινής παρουσίας των Ρώσων στο νησί μας, ξαναδείτε εδώ!]

Δεν υπάρχουν σχόλια: