e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ο Ζακύνθου Διονύσιος απόψε στον Άγιο Δημήτριο Πανόρμου: "Να κατηχήσουμε τους νέους με τον Θεό του Δημητρίου"

25 φωτογραφίες και κείμενο: Σπύρος Παπαγεωργίου


















































Με λαμπρότητα τελέστηκε απόψε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου επί της οδού Πανόρμου. Του Αρχιερατικού Εσπερινού προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ο οποίος αποδέχθηκε την ευγενή πρόσκληση του προϊσταμένου του ναού π. Πλάτωνα Κρικρή. Τον πλαισίωσαν πολλοί ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Μητροπολίτης έτυχε θερμής υποδοχής από τον κόσμο, καθώς σε αυτό το ναό διετέλεσε Διάκονος την εποχή που έψαλε εκεί ο αείμνηστος Άρχων Πρωτοψάλτης της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Θρασύβουλος Στανίτσας.

Στο Κήρυγμά του αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου και κυρίως στην εμψύχωση του Νέστορα, κατά την είσοδό του στο στάδιο για να αντιμετωπίσει τον γίγαντα Λυαίο. Ο Θεός του Δημητρίου δεν ένας εκδικητικός κριτής, ούτε τιμωρός, ούτε ένας δάσκαλος που κάνει ωραίες διαλέξεις, αλλά ο φιλόστοργος πατέρας της παραβολής του ασώτου που περιμένει το παιδί του να συμμετάσχει στη χαρά της αγιότητος. Γι' αυτό ας συμπεριφερθούμε στο Θεό, όχι ως άτομο που θέλει να εξυπηρετήσει τις προσωπικές του σκοπιμότητες, αλλά ως πρόσωπο που κατοικεί μέσα του το Άγιο Πνεύμα και κάνει έξοδο από το "εγώ" στο "εμείς".

Επίσης έκανε κάλεσμα στη νεολαία "να μάθουν και να βιώνουν στο πρόσωπο του άλλου να βλέπουν το πρόσωπο της αγάπης. Η Εκκλησία αποτελεί καταφύγιο όχι για να μας απαλλάξει από τα προβλήματα της ζωής, αλλά για να μας διδάξει τον Εσταυρωμένο Χριστό και να μας οδηγήσει στην Ανάσταση και όχι στην κατάθλιψη και σε παραβατικές συμπεριφορές και τις αυτοκτονίες. Να μάθουν οι νέοι ότι η πίστη στο Θεό, είναι η μόνη διέξοδος σε μια κοινωνία ακοινώνητη. Να τους κατηχήσουμε με τον Θεό του Δημητρίου για να μάθουν να σέβονται τους γονείς τους. Ας προχωρήσουμε με το παράδειγμα του Αγίου Δημητρίου για να διώξουμε το σκοτάδι, αρκεί να βρούμε την δύναμη να πούμε "Ο Θεός του Δημητρίου, βοήθοι μοι."

Ο Σεβασμιώτατος, επίσης, ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την άδεια και ευλογία να λειτουργήσει στο Πανηγυρίζοντα αυτό Ναό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: