e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Σκέψεις για το Γενέθλιο του Αναμενόμενου


Μικρές εόρτιες σκέψεις και σημερινές φωτογραφίες 
από τον π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Είναι όλα έτοιμα για την Ευχαριστιακή Σύναξη των Χριστουγέννων! Ο ναός μας ευπρεπισμένος, ώστε να δεχθεί λίαν πρωί όσους τιμούν τον Νηπιάζοντα Χριστό και αναγνωρίζουν ότι η θεία συγκατάβαση συμβαίνει εδώ και τώρα, χθες και κάθε μέρα για χάρη της αποστατημένης ανθρώπινης φύσης. Η ροπή προς τις αλλεπάλληλες πτώσεις μας, καθώς καταγόμαστε άπαντες από την πρώτη εκείνη πτώση και παρακοή των Προπατόρων, φρενάρεται τώρα από την Σάρκωση του Λόγου. Ο Γιος της Παρθένου νικά την φυσική τάξη και εισέρχεται στον ιστορικό χωροχρόνο, καθιστάμενος ένας από εμάς. Προσλαμβάνει την ανθρωπότητά μας, με σκοπό να την θεώσει, δηλαδή, όχι μονάχα να την αποκαταστήσει στο πάλαι ποτέ κάλλος της, αλλά να την κατακυρώσει στην δόξα του Μέλλοντός της!

Ως εκ των ανωτέρω μικρών σκέψεων, θα μπορούσαμε να ισχυρισθούμε ότι η αυριανή γιορτή, το Γενέθλιο του Αναμενόμενου, έχει διαστάσεις εσχατολογικές, έχει αντίκρυσμα στο Αύριο που μάς μέλλει! Γι' αυτό ακριβώς και η πανήγυρις συντελείται και τελεσφορεί, όχι εθιμικά - επιδερμικά και συνεπώς μελαγχολικά και αδιέξοδα, αλλά κατά βάσιν ευχαριστιακά: Το Πρόσφορο, από το οποίο θα εξέλθει ο Αμνός, είναι ταυτόχρονα και η φάτνη της Γέννησης και ο τάφος του Αναστημένου! Πάνω στο ιερό Δισκάριο της Προσκομιδής συντελούνται η Σάρκωση και το Πάθος του Θεανθρώπου, κυρίως όμως οι κατά χάριν κοινωνούντες γεύονται τα δώρα της Ανάστασης και ήδη προγεύονται την δόξα των Εσχάτων! 

Οπότε, η βιωματική / μυστηριακή μετοχή μας στην ενανθρώπηση του δευτέρου προσώπου της Αγίας Τριάδας είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος παραμυθητικής πρόσληψης του Φωτός της Βηθλεέμ, σε καιρούς και τόπους απαραμύθητους και ολοένα χειμαζόμενους! Αυτή εντέλει η εμπειρία μπορεί και πρέπει να καταστεί μέριμνα του καθενός μας, η οποία πάντως κατορθώνεται με την νίψη της εσωτερικής όρασής μας και την νήψη της καρδιάς μας! Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: