e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013

Τα 12 Ευαγγέλια και η εμφάνιση του Εσταυρωμένου εν Βανάτω

  Απόψε στο ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, με την παρουσία του Βουλευτή Ζακύνθου Σταύρου Κοντονή  

Οπτικοακουστικό υλικό: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας

Ενώπιον του Εσταυρωμένου της Μοζαμβίκης

  Απόψε στον Kαθεδρικό Ναό των Ταξιαρχών Maputo  


Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος Δ΄ στο Πασχαλινό Μήνυμά του: «Ο χρυσός της Αλήθειας δεν μπορεί να λερωθεί ή παρασιωπηθεί» [κείμενο και video]


Χριστός Ανέστη εκ νεκρών και εμείς «κατηλλάγημεν τω Θεώ δια του θανάτου του Υιού Αυτού» (Ρωμ. 5,10).

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας βιώνει ολοένα την πιο μεγάλη γιορτή της, την εκ νεκρών Έγερση του Χριστού, την οποία προανήγγειλαν οι Προφήτες, προείπε ο Κύριος, ομολόγησαν οι εχθροί Του, πληρώθηκαν, όμως, για να το αποσιωπήσουν. Όμως, ο χρυσός της Αλήθειας δεν μπορεί να λερωθεί ή παρασιωπηθεί. Γιορτάζουμε, λοιπόν, την Ανάσταση του Θεανθρώπου, την οποία διαλαλεί ο κενός Τάφος, την ευαγγελίζονται οι Άγγελοι, την πιστοποιεί με τις εμφανίσεις Του ο ίδιος ο Κύριός μας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Εκκλησία, χωρίς την Ανάσταση, θα έσβηνε στα πρώτα βήματά της, με τον ενταφιασμό του Κυρίου, τη Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα. Αλλά ο Χριστός αναστήθηκε έπειτα από τρεις ημέρες και μαζί Του αναστήθηκε και η Εκκλησία, η οποία από τότε ζει και δρα μέσα στην ανθρώπινη ιστορία. Και στους χαλεπούς αυτούς καιρούς, φωτισμένη από το φως της Αναστάσεως και με τη σκέψη και τη ζωή, σφραγισμένη από το περιεχόμενό της, διαδραματίζει το ρόλο που της ανήκει, εντός της οικουμένης και εν τω μέσω ραγδαίων κοσμοϊστορικών, πνευματικών και κοινωνικών εξελίξεων.  

Αλλά και για την προσωπική ζωή του πιστού, η Ανάσταση έχει θεμελιακή και ζωτική σημασία. Ο Κύριος Ιησούς δεν σαρκώθηκε για να πεθάνει υπέρ ημών μόνον, αλλά και για να μας ενώσει μαζί Του και να μας καταστήσει μετόχους της νίκης Του εναντίον της αμαρτίας και του θανάτου. Με τον θάνατό Του μας συμφιλίωσε με το Θεό και με την Ανάστασή του απέβη ο ζωντανός Χριστός και η πηγή ένθεης ζωής για τον κάθε πιστό. Και γίνεται ο κυρίαρχος ρυθμιστής της επίγειας πορείας του ανθρώπου, αναδεικνύοντάς τον, με τη Χάρη Του, νικητή του κακού και της αμαρτίας και κατακτητή της Αιωνιότητας. Τι το τιμητικότερο και μεγαλειωδέστερο θα μπορούσαμε να ελπίσουμε!

Παιδιά μου,
Ολόψυχα εύχομαι, η Ανάσταση του Χριστού μας, όλο και περισσότερο να μιλά στις καρδιές μας, έτσι ώστε να μένουμε αμετακίνητοι στην Ορθοδοξία μας, μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταμορφώνεται. Ως τίμια, μάλιστα, μέλη της Εκκλησίας μας, να τη γιορτάζουμε πάντοτε, με διαρκή ενθουσιασμό, πνευματική έξαρση και χαρμόσυνη διάθεση.

Με θερμότατα αισθήματα εν Χριστώ Αναστάντι
Ο Μητροπολίτης
Ο Ζακύνθου Διονύσιος


"Ως ο ληστής ομολογώ σοι, μνήσθητί μου, Κύριε, εν τη βασιλεία σου"

  Πρωί Μεγάλης Πέμπτης στη Φανερωμένη Μπανάτου  
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας