e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Άγιο Γεώργιο Ακαδημίας Πλάτωνος και τα ονομαστήρια ενός ζακυνθινολάτρη, του Μητροπολίτου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος

του Μάρκου Παπαγεωργίου





































































Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ακαδημίας Πλάτωνος. Η μεγάλη αυτή εορτή της Ορθοδοξίας και της αναστήλωσης των Ιερών Εικόνων, συνέπεσε φέτος με την εορτή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των εν τη λίμνη της Σεβαστείας μαρτυρησάντων. Στη χορεία αυτή των μαρτύρων, οι οποίοι μαρτύρησαν το 320 μ.Χ., συγκαταλέγεται και ο Άγιος Μελίτων.

Με την ευκαιρία αυτή, εόρτασε τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαραθώνος κ. Μελίτων, ο οποίος διετέλεσε ιερατικώς προϊστάμενος και ανακαινιστής του Ιερού Ναού και διατηρεί άρρηκτους πνευματικούς δεσμούς με τους εκεί ενορίτες. Ο κ. Μελίτων προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως, συλλειτουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και με τη συμμετοχή πλειάδος ιερέων, πνευματικών αναστημάτων του εορτάζοντος Μητροπολίτου.

Το Θείο Λόγο κήρυξε ο Θεοφ. κ. Αντώνιος, οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη εορτή της αναστήλωσης των εικόνων και στη σημαντικότητα για τη ζωή μας. "Η πίστη μας είναι η ζωή μας. Όταν λέμε Ορθοδοξία εννοούμε την ορθή δόξα, δηλαδή την ορθή γνώμη για τον Θεό και τον κόσμο. Και αυτός που έχει ορθή γνώμη και πίστη για το Θεό, δοξάζει και σωστά τον Θεό. Αυτός λέγεται Ορθόδοξος. Οφείλουμε να προσέχουμε ιδιαίτερα, όμως και να φυλάσσουμε ανόθευτη την πίστη μας, από δοξασίες και δεισιδαιμονίες που δεν ταιριάζουν και που πολλές φορές έρχονται σε αντίθεση με την Ορθόδοξη πίστη μας. Η Ορθόδοξη πίστη μαθαίνεται με τη μελέτη της Αγίας Γραφής και των συγγραμμάτων των Αγίων Πατέρων".

Σε άλλο σημείο ο κ. Αντώνιος, επεσήμανε τον κίνδυνο των αιρέσεων. "Όποιος λέγει άλλα από αυτά που δίδαξαν οι Άγιοι Πατέρες και Απόστολοι, διδάσκει ότι του υποδεικνύει ο Διάβολος. Όσοι συνεπώς διδάσκουν αιρετικές διδασκαλίες είναι όργανα του Σατανά, γιατί διαστρεβλώνουν και καταστρέφουν την Αλήθεια του Χριστού. Οι αιρετικοί πέφτουν στο σώμα της Εκκλησίας ως "λύκοι βαρείς" και το κατασπαράζουν. Οι Άγιοι της Εκκλησίας για να διαφυλάξουν την ορθή πίστη, υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια και δεινά ανά τους αιώνες. Αυτή την πίστη υπερασπίστηκαν και οι Άγιοι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες. Προτίμησαν να πεθάνουν στην παγωμένη λίμνη από το να αρνηθούν την πίστη τους".

Τέλος ευχήθηκε "έτη πολλά και ευλογημένα" στον Σεβ. Μαραθώνος, για κάθε δύναμη παρά Θεώ.

Προ του "Δι' ευχών" πραγματοποιήθηκε η λαμπρή Λιτάνευση τών ιερών Εικόνων σέ ανάμνηση τής αναστηλώσεώς τους. Πλήθος πιστών κάθε ηλικίας συμμετείχε στη πανηγυρική αυτή Θεία Λειτουργία και τη λιτανευτική πομπή κρατώντας εικόνες, ενώ έσπευσε να ευχηθεί στον εορτάζοντα ιεράρχη.

Στο τέλος, ο προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος μετέφερε στον Σεβ. Μαραθώνος τις ευχαριστίες όλου του πληρώματος της ενορίας, με την ευχή να του χαρίζει ο Πανάγαθος Θεός πλήρη υγεία και τα χρόνια του να είναι πάμπολλα και ειρηνικά.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολλά τα έτη του Αγίου Μαραθώνος! Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, πανάξιος επίσκοπος, θεολογικότατος, ευρυμαθής, άρχοντας κατά πάντα, και για να μη το ξεχνάμε, έλαβε την αρχιερωσύνη από τα χέρια του Αγίου Δωδώνης! Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ήξερε τί πάστα ανθρώπων είχε δίπλα του! Μακάρι να τον μιμούνταν όλοι όσοι τον διαδέχτηκαν...