e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ο Θεός δεν εγκαταλείπει ποτέ όσους αγωνίζονται

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής του Τυφλού 
25ης Μαΐου 2014
 (Β΄ Κορ. δ΄  6–15)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Όσο προοδεύει κάποιος στην πίστη, τόσο φωτίζεται από το Άγιο Πνεύμα και οδηγείται στη σωτηρία. Επίσης, κατανοεί περισσότερο την πνευματική αξία των δοκιμασιών και των θλίψεων, που ο Θεός επιτρέπει, για να οδηγήσει τους ανθρώπους στον δρόμο της αρετής και να τους διαπαιδαγωγήσει. Ο  ίδιος ο θείος Παύλος το βεβαιώνει αυτό πολλές φορές από προσωπική πείρα.
Ο παντοδύναμος Θεός έδωσε το φως στο χαώδες, σκοτεινό και αδιαμόρφωτο σύμπαν τον καιρό της Δημιουργίας και με το παντοδύναμο χέρι Του οργάνωσε τον κόσμο και τον κατοίκησε με όλα τα όντα που υπάρχουν ακόμη πάνω σ’ αυτόν. Αφού, λοιπόν, έστειλε το υλικό, που ωφέλησε τόσο το σύμπαν, πόσο μάλλον θέλησε να στείλει και το πνευματικό φως, που είναι ανώτερο και σημαντικότερο από το γήινο και υλικό. Κι αυτό γιατί το φως το πνευματικό, που κατοίκησε στα γήινα, αδύνατα και «πήλινα» σώματά μας, οδηγεί στην θεία Αλήθεια, στον πνευματικό φωτισμό και στην σωτηρία.
Στην περικοπή τονίζονται με έντονα χρώματα οι διώξεις, τα βάσανα και οι θλίψεις που υφίσταντο οι αληθινοί χριστιανοί και ο ίδιος ο ιερός Παύλος από τους ασεβείς διώκτες του Χριστού. Όμως κανένας πιστός δεν πρέπει να απελπίζεται και να δειλιάζει, όσες δοκιμασίες κι αν υποστεί. Ποτέ δεν πρέπει να φθάνει στο αδιέξοδο και στην στενοχώρια. Γιατί ο Θεός ποτέ δεν θα εγκαταλείψει αυτούς που Τον πιστεύουν και αγωνίζονται γι’ Αυτόν πραγματικά.
Πολλές φορές φαίνεται οι εχθροί του Χριστού να είναι παντοδύναμοι και να υπερισχύουν και νιώθουμε ότι όλα χάθηκαν οριστικά. Όμως «ει ο Θεός μεθ’ ημών, ουδείς καθ’ ημών». Αν ο Θεός είναι μαζί μας, κανείς δεν μπορεί να μας βλάψει πραγματικά. Παντοτινά και καθημερινά Αυτός παραδίδεται στο θάνατο, όπως παρεδόθη και ο Ιωάννης ο Βαπτιστής και αποκεφαλίσθηκε εξαιτίας της αγάπης του στον Θεό! Και αυτό γίνεται για την Δόξα του Χριστού και για να φανερωθεί η θαυματουργή δύναμη Του, που πάντα μας φωτίζει και μας οδηγεί και ποτέ δεν μας αφήνει απροστάτευτους.
Ο θείος Παύλος μάς λέει «επίστευσα, διό ελάλησα». Αυτή η πίστη μάς οδηγεί στην βέβαιη γνώση ότι ο Ιησούς Χριστός θα βγει νικητής σε κάθε εμπόδιο και δοκιμασία και θα εκπληρώσει την μεγάλη αποστολή Του, όπως οι Άγιοι και οι Μάρτυρες της εκκλησίας μας. Γένοιτο! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: