e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Εγκάρδια συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη και Ευάγγελου Βενιζέλου

Σήμερα το μεσημέρι 

Μέσα σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο, στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Καλωσορίζοντας τον Πατριάρχη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο εντυπωσιακό, όπως το χαρακτήρισε, οδοιπορικό του κ. Βαρθολομαίου στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη, καθώς και στη συνάντησή του με τον Πάπα, υπογραμμίζοντας το οικουμενικό μήνυμα ειρήνης που εστάλη και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

«Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ορθοδοξία και για το Γένος. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την ιστορική προσφορά σας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος, με την ευκαιρία των πολύ πρόσφατων Ονομαστηρίων του Οικουμενικού Πατριάρχη, του ευχήθηκε για μια ακόμη φορά «εις πολλά έτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρθολομαίος, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό για τη θερμή υποδοχή, εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του, που μέσα σε πέντε μήνες επισκέπτεται για δεύτερη φορά το «κλεινόν άστυ». Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, έκανε λόγο για έναν «παλαιό και πολύτιμο φίλο» και πρόσθεσε: «στο πρόσωπό σας χαιρετίζω την έντιμον ελληνική κυβέρνηση και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό εύχομαι επιτυχία στο έργο της. Στο έργο όλων σας, υπό την ηγεσία του κ. πρωθυπουργού και την πολύτιμη σύμπραξη τη δική σας. Φέρνω από την μητέρα Εκκλησία εις τον ελληνικό λαό ευλογία, στοργή, αγάπη και το ενδιαφέρον μας».


Αναφερόμενος στις πρόσφατες επισκέψεις του στους Αγίους Τόπους με τον Πάπα και στο Βατικανό, ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε ότι «ήταν γεγονότα σπουδαία στη ζωή της Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου» και πρόσθεσε: «θεωρώ ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού, που με αξίωσε να συμμετάσχω σε αυτά τα γεγονότα -και αν μου επιτρέπεται η έκφρασις -να πρωταγωνιστήσω από Ορθοδόξου πλευράς».

Καταλήγοντας, ευχήθηκε: «αυτές οι προσπάθειες όλων μας, εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων, να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη σε όλον τον κόσμο αλλά ιδιαιτέρως στη σπαρασσομένη Μέση Ανατολή».

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]


Παρατίθεται το ακριβές κείμενο των δηλώσεων Ευάγγελου Βενιζέλου και Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου πριν από τη σημερινή συνάντησή τους στο Υπουργείο Εξωτερικών:

ΕY. BΕΝΙΖΕΛΟΣ: Παναγιώτατε, σας υποδέχομαι με πολλή μεγάλη χαρά στο Υπουργείο Εξωτερικών. Είναι η δεύτερη φορά που μας τιμάτε με την παρουσία σας μέσα σε λίγους μήνες. Αυτές τις μέρες παρακολουθήσαμε το εντυπωσιακό οδοιπορικό σας στα Ιεροσόλυμα και στη Ρώμη, τις συναντήσεις με τον Πάπα, το οικουμενικό μήνυμα ειρήνης που έχετε στείλει και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την Ορθοδοξία και για το Γένος και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτή την ιστορική προσφορά σας. Και με την ευκαιρία των πολύ πρόσφατων ονομαστηρίων σας, σας εύχομαι για μία ακόμη φορά εις πολλά έτη.

ΟΙΚ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εξοχώτατε, κι εγώ εκφράζω την μεγάλην χαράν μου και τη συγκίνησίν μου, διότι μέσα σε πέντε μήνες αξιώνομαι να ευρίσκομαι, εκ νέου, εις το Κλεινόν Άστυ και να επικοινωνώ, μεταξύ άλλων, και με την Εξοχώτητά σας, έναν παλαιόν και πολύτιμον φίλον.

Στο πρόσωπό σας χαιρετίζω την έντιμον Ελληνικήν Κυβέρνησιν, και μετά τον πρόσφατον ανασχηματισμόν εύχομαι επιτυχίαν, εις το έργον όλων σας, υπό την ηγεσίαν του κυρίου Πρωθυπουργού και την πολύτιμον σύμπραξίν σας και φέρνω από την Μητέρα Εκκλησίαν, εις τον Ελληνικόν λαόν την ευλογίαν, τη στοργήν, την αγάπην, και το ενδιαφέρον της.

Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σας και για τα καλά σας λόγια. Πράγματι, οι επισκέψεις αυτές και στους Αγίους Τόπους με τον Πάπα, και εν την οικία, κατόπιν αδελφικής προσκλήσεώς του, εις το Βατικανόν, διά μίαν ιστορικήν προσπάθειαν ειρήνης, εις τη Μέσην Ανατολήν ήσαν γεγονότα σπουδαία στη ζωήν της Εκκλησίας και του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, ιδιαιτέρως, και το θεωρώ ως ιδιαίτερη ευλογία του Θεού ότι με αξίωσε να συμμετάσχω σ' αυτά τα γεγονότα -αν επιτρέπεται η λέξις- να πρωταγωνιστήσω από Ορθοδόξου πλευράς.

Εύχομαι αυτές οι προσπάθειες όλων μας, θρησκευτικών και πολιτικών παραγόντων, να φέρουν την πολυπόθητη ειρήνη σ' όλον τον κόσμον, αλλά, ιδιαιτέρως, εις την σπαρασσομένη Μέση Ανατολή.

Και πάλι ευχαριστώ την Εξοχότητά σας για τη θερμή υποδοχή, άμα τη αφίξει μου εις τας Αθήνας, και ευχαριστώ και τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημερώσεως για το πολύτιμο ενδιαφέρον που δείχνουν, πάντοτε, για τα εκκλησιαστικά θέματα, και ιδιαιτέρως για τη ζωή της Μητρός Εκκλησίας. Καλό καλοκαίρι σε όλους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: