e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκεπτόμενος απόψε την Ξάνθη

 Ξάνθη, 23 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 7 μ.μ. 


















Με κάθε επισημότητα η πόλη της Ξάνθης υποδέχτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, το απόγευμα της Τρίτης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος, πραγματοποιεί επίσκεψη στη Θράκη, ακολούθησε κατά γράμμα το πρόγραμα και βρέθηκε στο κέντρο της πόλης, ακριβώς στις 7 μ.μ., συνοδευόμενος από Μητροπολίτες της περιοχής, αλλά και Μητροπολίτες των ελλαδικών περιοχών, καθώς και Μητροπόλεις του Πατριαρχείου.

Τον υποδέχτηκαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, ο Δήμαρχος, οι τρεις βουλευτές του Νομού, ο Διοικητής του Δ΄ΣΣ αλλά και ο Αρχηγός Στρατιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, η ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κληρικών και λαϊκών.

Στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Χ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος μίλησε για την πνευματική καθοδήγηση της τοπικής Μητρόπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείο, και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και υγεία στον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, πριν του δωρίσει ένα πίνακα που απεικονίζει την Παλιά Πόλη και στο βάθος τα μοναστήρια της Ξάνθης. «Οι ομορφιές του τόπου μας, η πληθυσμιακή σύνθεση, η πολυπολιτισμικότητα οδηγούν στην αρμονική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε περήφανοι και τυχεροί γιατί απολαμβάνουμε της πατρικής φροντίδας, αγάπης και στοργής του αξιώτατου ιεράρχου Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, του οποίου είμεθα όλοι πνευματικά τέκνα. Είμεθα όμως παναγιότατε και δικά σας πνευματικά τέκνα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ιδιαίτερες αναφορές Πατριάρχη στην ειρηνική συμβίωση της Θράκης

Στην αντιφώνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ευχαρίστησε το Δήμαρχο και την πόλη για την υποδοχή, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων στην περιοχή και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο νέο Δήμαρχο της πόλης, για την ανάληψη των καθηκόντων του. Παράλληλα, έκανε αναφορές και στις αρετές και στη φιλοσοφία που πρέπει να διαθέτει η εξουσία για να είναι χρήσιμη για τους πολίτες, να οδηγήσει σε ανάπτυξη και πρόοδο για τους πολίτες.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι. Η άσκηση της εξουσίας δείχνει το ποιόν του ανθρώπου, που είναι περιβεβλημένος με την εξουσία. Οι άρχοντες διατηρούν ακμαία πίστη στο θεό, αποτελεί αφορμή χαρά και ικανοποίησης για εμάς, δείγμα ταπείνωσης και αυτογνωσίας. Μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν επιτυχώς υπευθύνως υπηρεσίες», σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Παράλληλα, ευχαρίστησε για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε και κάλεσε τους πιστούς στον Καθεδρικό Ναό. Εκεί τελέστηκε Θεία αρχιερατική. Ακολούθησε λαογραφική εκδήλωση προς τιμήν του στο Δημοτικό Αμφιθέατρο καθώς επίσης και γεύμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Ξάνθης, πριν καταλύσει στην κατοικία του προσωπικού του φίλου Γιώργου Σαρόγλου.

Πηγή: Xanthipress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: