e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Κυριακή Μυροφόρων 2014 στη Φανερωμένη Μπανάτου

 Πρωί 4ης Μαΐου 2014, στη Φανερωμένη Μπανάτου 


Κυριακή των Μυροφόρων Γυναικών και των ανδρών Κηδευτών του Ιησού Χριστού σήμερα, ήρεμα και ταπεινά, στην Ενορία μας. Από άμβωνος ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ομιλώντας προς το αναστάσιμο εκκλησίασμα, επεσήμανε μεταξύ άλλων: 

"Αγαπητοί φίλοι, μάρτυρες της Θείας Αναστάσεως, 
          καθώς βιώνουμε ακόμη και ακόμη την χαρά τής εκ νεκρών εγέρσεως του Κυρίου Ιησού, μνημονεύουμε και τιμάμε σήμερα μες από τα τελούμενα της λατρείας μας τις Ευαγγελίστριες των Ευαγγελιστών, τις γενναίες εκείνες γυναίκες, οι οποίες, αγαπώντας πολύ τον αυτοθυσιασθέντα Νυμφίο της Εκκλησίας, αξιώθηκαν να μεταδώσουν πρώτες αυτές στους Αποστόλους και δι' αυτών στην Οικουμένη το πιο χαρμόσυνο Μήνυμα που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του κόσμου μας! 
          Ας μην ξεχνάμε όμως και μιαν άλλη Μυροφόρα, την Παναγία Μητέρα του Θεανθρώπου. Εξηγούμαι: Την ονομάζω Μυροφόρα, διότι καθ' όλη την άχραντη ζωή Της, από την στιγμή δηλαδή του Ευαγγελισμού Της ώς την διακριτική παρουσία Της στο θείο Πάθος, αλλά και μέχρι την Κοίμησή Της υπήρξε διαρκής χορηγός δακρύων - μύρων προς το σαρκωμένο Θαύμα, το Οποίο η ίδια εβίωνε καθημερινά! Όλα αυτά τα τιμαλφή και ιερά του βίου Της τα φύλαγε προσεκτικά στην καρδιά Της, είτε ως απορία και έκσταση ενώπιον του Αχώρητου που χώρεσε εντός Της, είτε ως ρομφαία ενώπιον του Εσταυρωμένου σπλάχνου Της, του γλυκέως έαρός Της, του Οποίου έδυσε το κάλλος, έστω και προσωρινά!... 
         Ας συλλογισθούμε για λίγο, παρακαλώ σας, πώς η σεμνή Μαρία της Ναζαρέτ μύρωνε με σεπτές μητρικές σιωπές τον Ιησού Της, πώς ένιωθε μυστικό δέος, υπάρχοντας κάπου εκεί δίπλα ή πίσω Του, αυτή η σκηνή του Λόγου, στα παρασκήνια της επίγειας ζωής Του!... 
          Εάν όλα τούτα συναισθανθούμε, αγαπητοί φίλοι, σίγουρα θ' αγαπήσουμε ακόμη περισσότερο την εν τη άκρα ταπεινώσει Της θαυμαστή Θεομήτορα και θα Την συμπεριλάβουμε, ξέχωρα από την κορυφαία θέση τιμής και προσκυνήσεως που Την έχει κατατάξει η Εκκλησία μας, στην χορεία των Μυροφόρων και των Κηδευτών του Κυρίου! Άξιόν εστίν, ως αληθώς, μεγαλύνειν, λοιπόν, την υπέροχη αυτή Γυναίκα!!!"

Φωτοστιγμές από την καταληκτήρια συνεδρία του Ι΄ Πανιονίου Συνεδρίου

 Κέρκυρα, πριν το μεσημέρι της Κυριακής, 4ης Μαΐου 2014, στην Ιόνιο Ακαδημία 
Ανταπόκριση: π. Δημήτριος Κοσκινάς 

ΕΙΔΗΣΗ: Το επόμενο Πανιόνιο ορίστηκε να πραγματοποιηθεί στην Κεφαλονιά, σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. 

Συλλείτουργο των Μητροπολιτών της Επτανήσου, σήμερα στον Άγιο Σπυρίδωνα Κερκύρας, λήγοντος του Ι΄ Πανιονίου Συνεδρίου

 Πρωί Κυριακής των Μυροφόρων στους Κορφούς 
Ανταπόκριση από την Ι. Μητρόπολη Κερκύρας
Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, που διεξήχθη στο ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος, ολοκληρώθηκαν στην Κέρκυρα οι εργασίες του Δέκατου Πανιονίου Συνεδρίου, μέσα από το οποίο έγιναν πολλές και πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις πάνω σε θέματα που αφορούσαν στην ιστορία, τον πολιτισμό, την τέχνη, την λογοτεχνία, τα αρχεία, την παράδοση, την οικονομία, αλλά και ζητήματα της αναγέννησης του επτανησιακού χώρου στις μέρες μας.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, ενώ συμμετείχαν ακόμη ο Σεβ. Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος και ο οικείος Ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος.

Στο πέρας της Ευχαριστιακής Σύναξης τελέστηκε Μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών όλων όσοι πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν στα Πανιόνια Συνέδρια, τα οποία -σημειωτέον- πρωτοξεκίνησαν το 1914, δηλαδή 100 χρόνια πριν.

Όλοι οι Μητροπολίτες παρακολούθησαν, εξάλλου, και την καταληκτήρια συνεδρία.

Η εισήγηση της Θεώνης Κολλυροπούλου στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο [video]

 Κέρκυρα, πρωί Πρωτομαγιάς 2014, στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Κερκύρας 
Ανταπόκριση: π. Δημήτριος Κοσκινάς

Η κ. Θεώνη Κολυρροπούλου, Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εισηγήθηκε στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο το αξιοπρόσεκτο θέμα: "Υμνογραφικά και αγιολογικά για τους αγίους Ιάσονα και Σωσίπατρο, ιδρυτές της Εκκλησίας της Κέρκυρας".

Η εισήγηση του Δημήτρη Καρύδη στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο [video]

 Κέρκυρα, πρωί Πρωτομαγιάς 2014, 
 στην Αίθουσα Σπύρος Ασωνίτης του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Ιονίου Πανεπιστημίου 
Ανταπόκριση: π. Δημήτριος Κοσκινάς

Ο νομικός Δημήτρης Καρύδης εισηγήθηκε στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο το ενδιαφέρον θέμα: "Σολιάτικο"

Η εισήγηση του Καθηγητή Διονύση Ζήβα στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο [video]

 Κέρκυρα, πρωί Πρωτομαγιάς 2014, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας 
Μαγνητοσκόπηση του ανταποκριτή μας π. Δημητρίου Κοσκινά 

Ο σπουδαίος Ζακύνθιος κ. Διονύσης Ζήβας, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, εισηγήθηκε στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο το θέμα: "Ο νεοκλασικός ναός της αγίας Μαρίνας στην ομώνυμη κοινότητα της Ζακύνθου".

Η εισήγηση του π. Θεμιστοκλή Μουρτζανού στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο [video]

 Κέρκυρα, πρωί 2ας Μαΐου 2014, στην αίθουσα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Κερκύρας 
Μαγνητοσκόπηση του ανταποκριτή μας π. Δημητρίου Κοσκινά 
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλόλογος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Κερκύρας, εισηγήθηκε στο Ι΄ Πανιόνιο Συνέδριο το θέμα: «Η Κέρκυρα στα τεύχη τού Λογίου Ερμή (1811-1821)».