e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Το TEI Ιονίων Νήσων αναλαμβάνει τη συντήρηση των θησαυρών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης


Μια ξεχωριστή επιστημονική δράση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων θα λάβει χώρα στις 12 Ιουλίου 2014, στην Κωνσταντινούπολη. Η εν Ζακύνθω Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος διοργανώνει Ημερίδα στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης με θέμα «Συντήρηση και Μελέτη Εκκλησιαστικών Κειμηλίων».
Σκοπός της δράσης είναι τόσο η διοργάνωση της Ημερίδας, όσο και η έναρξη μιας μελλοντικής συνεργασίας-σύμπραξης του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων με την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε θέματα διατήρησης, συντήρησης και μελέτης των κειμηλίων της. Η ευκαιρία για μετάγγιση της τεχνογνωσίας, των μεθόδων και της εμπειρίας που έχει συγκεντρώσει η Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του Ιδρύματος θα αποτελέσει ταυτόχρονα και μια προσφορά προς τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, σε μια κρίσιμη καμπή του αγώνα για την αναβίωσή της.
Πρόκειται για την πρώτη ημερίδα που διοργανώνεται στην ιστορικής σημασίας για τον Ελληνισμό Θεολογική Σχολή σχετικά με την έρευνα πάνω στη συντήρηση των πολύτιμων θησαυρών της Ορθόδοξης παράδοσης. Η πρωτοβουλία ανήκει στην εν Ζακύνθω Κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος του Ιδρύματος, η οποία έγινε ευμενώς δεκτή από τον Ηγούμενο και Διευθυντή της Σχολής Σεβ. Μητροπολίτη Προύσης κ. Ελπιδοφόρο, και στόχο έχει να προσελκύσει το ενδιαφέρον όχι μόνο του εκκλησιαστικού κόσμου, αλλά γενικότερα της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.
Στην Ημερίδα θα συμμετάσχουν επιστήμονες ειδικοί στη συντήρηση   κειμηλίων από την Ελλάδα, τόσο από το δυναμικό του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων όσο και γενικότερα από τον χώρο της συντήρησης και μελέτης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων. Επίσης, θα συμμετέχουν και φοιτητές του εν λόγω Τμήματος. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έχει ο καθηγητής της Κατεύθυνσης Συντήρησης  δρ. Χρήστος Καρύδης.

"Κανόνες της Εκκλησίας και σύγχρονες προκλήσεις" από την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου διοργανώνει από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο "Θεσσαλία" (Μελισσάτικα, Βόλος) Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Κανόνες της Εκκλησίας και σύγχρονες προκλήσεις».

Είναι αλήθεια ότι οι ιεροί Κανόνες, μαζί με την Αγία Γραφή και τους δογματικούς και συνοδικούς Όρους, αποτελούν κεντρικό πυλώνα στη ζωή και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι κανόνες, ειδικά, απηχούν, αντανακλούν και καταγράφουν την ζωντανή εμπειρία του εκκλησιακού σώματος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν οδοδείκτες που το προσανατολίζουν για την υπέρβαση ή την επίλυση ποικίλων ζητημάτων που ανακύπτουν στην πορεία του μέσα στην ιστορία προς τα έσχατα. Όπως κάθε πατερικό κείμενο που αποτελεί στοιχείο της εκκλησιαστικής παράδοσης, έτσι και ο κάθε κανόνας προέρχεται από μια συγκεκριμένη εποχή και απηχεί, εκτός από τη διαχρονική σωτηριώδη εμπειρία της Εκκλησίας, και τα συγχρονικά χαρακτηριστικά του τόπου και χρόνου διαμόρφωσής του. Το κεντρικό ζήτημα που τίθεται για μια ακόμη φορά είναι εάν υπάρχει η δυνατότητα η Ορθόδοξη θεολογία, όσον αφορά ειδικά στην κανονική της παράδοση, να κατανοηθεί και να λειτουργήσει όχι μόνο ως «παραδοσιακή», μένοντας αμετακίνητα πιστή στο γράμμα μιας υποτιθέμενης «παράδοσης», αλλά και ως συναφειακή, υπερβαίνοντας τις συντεταγμένες ενός προ-νεωτερικού κοσμοειδώλου, το οποίο αποτελεί τελεσίδικα παρελθόν για τον χρόνο της Εκκλησίας. Τίθεται, λοιπόν, το αγωνιώδες έρωτημα κατά πόσο, μέσα στο αναμφισβήτητο κύρος που τους περιβάλλει, οι κανόνες αυτοί διατηρούν την υπαρκτική δυναμική τους, για να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενου κόσμου.

Για να δείτε το πρόγραμμα, πατήστε εδώ .

Έναρξη του Συνεδρίου: Πέμπτη 8 Μαΐου 2014, ώρα 6.00 μ.μ. - Κυριακή 11 Μαΐου 14.00 μ.μ.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών (τηλ. 24210-93553, 93573), www.acadimia.gr, -mail: info@acadimia.org

Εορτάζοντας σήμερα τον άγιο Τροπαιοφόρο Γεώργιο στην Ιορδανία / 2014 عيد القديس العظيم في الشهداء جيورجيوس

تذكار القديس العظيم في الشهداء جيورجيوس اللابس الظفر
6 أيار 2014
مقام الخضر - ماحص 
الآردنΗ Ορθόδοξη Ιορδανία, ακολουθώντας το παλαιό ημερολόγιο, εόρτασε σήμερα, 6 Μαΐου, τον Άη Γιώργη, τον οποίον εξόχως και υπερβαλλόντως τιμούν στη χώρα, όχι μόνον οι Ορθόδοξοι, αλλά και οι Μουσουλμάνοι. Γι' αυτό και πάμπολλοι ναοί του Τροπαιοφόρου έχουν οικοδομηθεί στο Χασεμιτικό Βασίλειο. 


Της σημερινής πανηγύρεως, που έγινε σε υπαίθριο χώρο, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ. Βενέδικτος, συμπαραστατούμενος από ιερείς του. Κατά τον παραδοσιακό αυτόν εορτασμό η αγάπη και ο σεβασμός του ιορδανικού λαού προς τον Καβαλάρη Άγιο υπερεπερίσσευσε! Το φωτορεπορτάζ είναι του τακτικού ανταποκριτή μας Butros M. Janho. 

Φωτοστιγμές από το 3ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νέων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

 Κωνσταντινούπολη, 1-4 Μαΐου 2014, με τη συμμετοχή 55 νέων από όλο τον κόσμο 
Πηγή φωτογραφιών: Ι. Μητρόπολις Κυδωνίας και Αποκορώνου
Την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου στα ελληνικά μπορείτε να αναγνώσετε ΕΔΩ, ενώ στα αγγλικά ΕΔΩ!

Ο Μητροπολίτης Δωδώνης στην Πολωνία

Στην Πολωνία μετέβη μετά το Πάσχα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Πρόεδρος του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπου επισκέφθηκε υπό την ιδιότητά του αυτή την εκεί τοπική Εκκλησία.
            Κατά την εκεί παραμονή του, ο Σεβ. κ. Χρυσόστομος έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενείας από τον Μακαριώτατο Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα και άλλους εκκλησιαστικούς και κρατικούς φορείς και παράγοντες.            
            Ο Σεβ. κ. Δωδώνης είχε επίσης συνάντηση συνεργασίας με τον Πανιερώτατο Αρχιεπίσκοπο Μπιαλίστοκ και Γδανσκ κ. Ιάκωβο, με τον οποίο μάλιστα επισκέφθηκαν από κοινού και συναντήθηκαν με τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου του Μπιάλιστοκ.
            Ο Σεβ. επέδωσε προς εξέταση και τελική έγκριση στην Εκκλησία της Πολωνίας σχέδιο Συμφώνου Συνεργασίας για θέματα Θρησκευτικού Τουρισμού μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Εκκλησίας της Πολωνίας, το οποίο αναμένεται να υπογραφεί κατά το προσεχές διάστημα.