e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας

Το ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ έχει γενέθλια: 15 χρόνια καθημερινότητας
Κάντε κλικ στην ανωτέρω αφίσα για να δείτε όλες τις επετειακές δημοσιεύσεις για τα 15χρονα του ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Φωτοστιγμές από την έναρξη του Συνεδρίου της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας περί Χριστιανισμού - Ορθοδοξίας και Media

 Θεσσαλονίκη / Συνεδριακό Κέντρο του Ιδρύματος "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς", δειλινό 12ης Μαΐου 2014
Φωτογραφίες: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Σκέψεις του Βουλευτή Αναστασίου Νεράντζη από την έναρξη του Συνεδρίου
  
Έχω μια πάγια άποψη, την οποία συνεχώς διατυπώνω, αλλά δεν είμαι μόνον εγώ που την πρεσβεύω.
          Θεωρώ απαράδεκτο, αν μη και αποκρουστικό, τον όρο «μαζικό», που προέρχεται από τον ωμό εξελληνισμό του “mass media”. Η έκφραση, όπως χρησιμοποιείται, αποπνέει περιφρόνηση προς το λαό, θέλει τους ανθρώπους αντικείμενα βιομηχανικής συνειδησιακής επεξεργασίας, από την οποία παρασκευάζεται αγέλη, έτοιμη ν’ απορροφήσει το μήνυμα και ν’ αντιδράσει αυτόματα και ομοιόμορφα. Ο Le Bon χαρακτηρίζει την μάζα, ως λαό δίχως κρίση, ενώ ο Nietsche ως όργανο των μεγάλων. Σήμερα, ο όρος «μέσα μαζικής επικοινωνίας» έχει χάσει ολωσδιόλου την αρχική του σημασία, δηλαδή «μέσα επικοινωνίας με τις μάζες, που προσφέρουν δηλαδή μέγιστο αριθμό γνώσεων σε μεγάλο αριθμό πολιτών». Κατήντησε τελικώς να σημαίνει «μέσα που μεταμορφώνουν τον πολίτη σε μάζα, τον μετατρέπουν σε πολτό».
          Το κοινό μυστικό γι’ αυτή την πολτοποίηση είναι η διαστροφή της βασικής λειτουργίας των «μέσων», δηλαδή της πληροφόρησης. Ενώ η αρχική έννοια του ρήματος «πληροφορώ» ήταν, όχι μόνον «παρέχω ειδήσεις», αλλά και «ικανοποιώ πλήρως τον ακροατή-αναγνώστη κλπ (γι’ αυτό και «πληρο-φορώ»)», σήμερα η πληροφόρηση συρρικνώνεται συνήθως στην «ικανοποίηση του εαυτού μου, παραποιώντας, λίγο ή πολύ, τα γεγονότα και παραπλανώντας τους άλλους».
          Υπό τα δεδομένα αυτά, που συχνά από πολλούς, Έλληνες και ξένους, έχουν επισημανθεί, θα ήταν επιτέλους, όχι απλώς προτιμότερο, αλλά και φρονιμότερο να μιλάμε για «μέσα συλλογικής επικοινωνίας», μια που, όπως παρατηρεί ο Georges Bernanos, «πολιτισμός υπάρχει ακριβώς, για να μη μπορεί να υπάρχουν μάζες, αλλά άνθρωποι, αρκετά άγρυπνοι για να μην αποτελούν ποτέ μάζες».
          Και κάτι τελευταίο επί του σημείου τούτου: είναι αλήθεια ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, έχει αλλάξει ποσοτικά η λειτουργία των Μέσων Επικοινωνίας, όχι όμως και ποιοτικά. Δεν έχει συνειδητοποιηθεί πλήρως ότι ο πολίτης και οι απόψεις του είναι το «υποκείμενο» των μέσων και όχι το «αντικείμενο», στηρίζονται απ’ αυτόν και προορίζονται γι’ αυτόν.
          Και τώρα ο άλλος πόλος που στηρίζει το αντικείμενο της προσέγγισης που επιχειρώ ενώπιόν σας, δηλαδή «Χριστιανισμός – Ορθοδοξία».
          Πολλοί από μας ζούμε την Ορθοδοξία συνθηματικά, ωσάν να πρόκειται για πολιτική παράταξη, με ό,τι τούτο συνεπάγεται. Βέβαια, κάθε εκκλησία είναι και ένας ιστορικά περιγεγραμμένος κοινωνικός οργανισμός, ζωντανός και δραστήριος. Τούτο είναι οπωσδήποτε μοιραίο, αλλά και αναγκαίο. Είναι βέβαιο ότι η εκκλησία εργάζεται μέσα στο χρόνο, απ’ αυτόν όμως συγχρόνως κινδυνεύει να καταβροχθισθεί. Τούτο συντρέχουν περισσότερες πιθανότητες να συμβεί, όταν τα κηρύγματά της περί αιωνιότητας εκπέσουν σε συνθήματα. Κοντά στους άλλους διακηρυγμένους και προτεταγμένους κινδύνους της εκκλησίας μας (αιρέσεις, προσηλυτισμοί, μασονία, αθεΐα, καταστροφικές λατρείες κλπ), ελλοχεύει ένας άλλος, πιο ύπουλος και πιο δραστικός. Είναι ο κίνδυνος να περιπέσει η ίδια σε λησμονιά και να μη βιώνει το μήνυμα που κομίζει. Θα πηγαίνει και πάλι ο κόσμος στις εκκλησίες, θα διαβάζονται τα ευαγγέλια, θα σημαίνουν οι καμπάνες, αλλ’ αν όλα αυτά είναι απλώς λειτουργίες και όχι μεθέξεις αιωνιότητας, είναι μάταια. Από σωτηριολογική άποψη ένα είναι βέβαιο, πως μόνον η πίστη σώζει «στιν δ πίστις λπιζομένων πόστασις, πραγμάτων λεγχος ο βλεπομένων.», όπως διατυπώνεται στον ανθεκτικό ορισμό του Αποστόλου Παύλου, που καταφάσκει μια εσωτερική συνάφεια, μεταξύ φόβου και ελπίδας, αφού οι δυο αυτές ισχυρές διαθέσεις συνυπάρχουν στο θρησκευτικό βίωμα. Πίστις δεν είναι η απλή συμμόρφωση με τα παραδεδομένα.
          Έναντι λοιπόν όλων των κινδύνων που διατρέχει η Ορθοδοξία, κατ’ εξοχήν δε του τελευταίου,  αποτελεσματική περιτείχιση αποτελεί μόνο η επιστροφή στην γνησιότητα, την αυθεντικότητα, την πνευματικότητα. Δεν αρκεί να δηλώνουμε χριστιανοί (τώρα τα νέα δελτία της ταυτότητάς μας δεν μνημονεύουν το θρήσκευμά μας). Το μόνο που δικαιούμεθα να ισχυριζόμαστε είναι ότι αγωνιζόμαστε σκληρά, να γίνουμε χριστιανοί και λυπούμεθα βαθύτατα που δεν μπορέσαμε ακόμη. Ίσως αυτή η συντριβή να προκαλέσει τη Χάρη.
          Απαιτείται λοιπόν συναγερμός όλων των πνευματικών δυνάμεων (εκκλησιαστικών και κοσμικών) για ανάκτηση ή πρόσκτηση της πνευματικής γνησιότητας, για αυτοσυνειδησία, για το τί είναι ψεύτικο και τί αληθινό, για το ποιό στοιχείο έχει σωστική αποστολή και ποιό καταβαραθρώνει. Για το τί, τέλος, είναι μια απλή (σχεδόν μηχανιστική) κοινωνική λειτουργία και το τί είναι γνήσια πνευματική στάση.
          Πιστεύω, ότι αυτές οι σκέψεις, των οποίων δεν έχω την αποκλειστική πατρότητα, ούτε είναι οι μόνες επί του αντικειμένου, μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής επί του θέματός μας.
          Τα Μέσα Συλλογικής Ενημέρωσης ενός χριστιανικού κράτους, με τις παραδόσεις και τα βιώματα της Ελλάδας δεν μπορεί παρά να στοχεύουν στο να υπηρετήσουν και να εξυπηρετήσουν, διακριτικά και απέριττα, την ανάκτηση της Ορθόδοξης πνευματικής γνησιότητας. Απαιτείται να σταθούν στην οντολογία και να προσπεράσουν επιτέλους την άκρατη φαινομενολογία.
          Τα Μέσα Συλλογικής Ενημέρωσης και ο Χριστιανισμός απευθύνονται στο μεγάλο κοινό και προσπαθούν, με τον λόγο, να το πείσουν για κάτι ή και για κάποιους.
          Σ’ αυτήν την εποχή της παντοκρατορίας των Μέσων, αυτά δεν αποτελούν μόνο διδακτήριο για τους πολίτες, αλλά και δεσμωτήριο της κοινωνίας. Η ισότητα, η δικαιοσύνη, η προσήλωση στην αλήθεια, η ακρίβεια, η καταλλαγή, η αποφυγή της βίας, ο εξοστρακισμός της εξάρσεως των παθών, συνιστούν αρχές οι οποίες κυριαρχικά διατηρούν τον κορμό, τόσο του Χριστιανισμού όσο και των Μέσων, τα οποία μπορεί και πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά.
          Πουθενά, είναι αλήθεια δεν ισχύουν απολύτως και μάλιστα όλες μαζί αυτές οι αρχές. Το διακύβευμα πάντως είναι να περιορίσουμε και εδώ, την ένταση και την έκτασή τους, υπηρετώντας έτσι και την ενημέρωση και τον Χριστιανισμό.

Αρχίζει σήμερα τις εργασίες του το Συνέδριο - Σεμινάριο «Χριστιανισμός - Ορθοδοξία και μέσα ενημέρωσης στον σύγχρονο κόσμο»

από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
(Θεσσαλονίκη, 12 – 16 Μαΐου 2014)


Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν στο Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Ίδρυμα "Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς"

Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014

Αφίξεις συνέδρων στην Θεσσαλονίκη

19.00 Επίσημη έναρξη του συνεδρίου

• Εναρκτήριος χαιρετισμός από τον κ. Sergei Popov, Μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.
• Κήρυξη έναρξης των εργασιών από τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου
• Βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου
• Ομιλία από τον κ. Αναστάσιο Νεράντζη, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Γενικό Γραμματέα της Δ.Σ.Ο.
• Χαιρετισμός από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο
• Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ κα Μαρία Αντωνιάδου
• Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του τμήματος της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομο Σταμούλη
• Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ κ. Γρηγόριο Πασχαλίδη
• Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΘ κ. Μάκη Βοϊτσίδη
• Ομιλία του Προέδρου της Συνοδικής Επιτροπής Τύπου, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφωτίσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου με θέμα: «Χριστιανισμός – Ορθοδοξία – Δημόσιος χώρος».

21.00 Παράθεση δεξίωσης

Τρίτη, 13 Μαΐου 2014

09.30 – 11.30

1η Συνεδρία: Επικοινωνιακή θεολογία και πολιτική

κ. Ιωάννης Πέτρου, τακτικός καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Θρησκεία, επικοινωνία και δημόσιος χώρος»

καθ. Valery Alexeev, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Οι Ορθόδοξες αξίες και έννοιες στο σύγχρονο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης»

κ. Ανδρέας Λουδάρος, Δημοσιογράφος, Διευθυντής πρακτορείου Εκκλησιαστικών Ειδήσεων με θέμα: «Η εκκλησιαστική ενημέρωση στη διαδικτυακή άβυσσο: Προοπτικές και παθογένειες»

κ. Emad Gad, Μέλος του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου με θέμα: «Πολιτικές κρίσεις με θρησκευτική διάσταση και διεθνή μέσα ενημέρωσης»

Ερωτήσεις – συζήτηση

11.30 – 11.45 Διάλειμμα για καφέ

11.45 – 13.45

2η Συνεδρία: Η θρησκεία μεταξύ λαϊκισμού και αυθεντικότητας

κ. Volen Siderov, Μέλος του Κοινοβουλίου της Βουλγαρίας, Πρόεδρος της Επιτροπής ΜΜΕ της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Χριστιανικές αξίες – πολιτικά κόμματα – δημόσιος χώρος»

κ. Σταύρος Τζίμας, Δημοσιογράφος με θέμα: «Γεωπολιτική, Ορθοδοξία, Δημόσιος χώρος»

κ. Bruce Clark, Συντάκτης επί των θρησκευτικών θεμάτων στο περιοδικό Economist με θέμα: «Εκκλησία και κοινωνικά δίκτυα» (μέσω SKYPE)

κ. Marco Politi, Συγγραφέας και εμπειρογνώμων στ θέματα του Βατικανού (Il Fatto Quotidiano) με θέμα: «Διεθνή μέσα ενημέρωσης και θρησκευτικά γεγονότα»

κ. Ihsan Yilmaz, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Fatih (Κωνσταντινούπολη) με θέμα: «Κρατική εξουσία, θρησκεία και ΜΜΕ»

Ερωτήσεις – συζήτηση

13.45 – 15.30 Γεύμα

15.30 – 17.30

3η Συνεδρία: Εκκλησία και Κοινωνικά δίκτυα

• Δρ Χρήστος Τσιρώνης, Επίκουρος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα: «Εκκλησία, κοινοτικοί δεσμοί και κοινωνικά δίκτυα»

Δρ Κώστας Μυγδάλης, Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο. με θέμα: «Νέες τεχνολογίες: Δημοκρατία και συμμετοχή του απλού πολίτη»

κ. Ιωσήφ Βιβιλάκης, Καθηγητής τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα: «Κοινωνικά δίκτυα: ο νέος άμβωνας;»

κ. Philip Lee, Παγκόσμιος Σύνδεσμος για τη Χριστιανική Επικοινωνία (Καναδάς), Αναπληρωτής Διευθυντής προγραμμάτων και Συντάκτης του περιοδικού ‘Ανάπτυξη των μέσων ενημέρωσης’, του με θέμα: «Δικαιώματα στην επικοινωνία, οικουμενικός και διαθρησκειακός διάλογος»

Ερωτήσεις – συζήτηση

17.30 – 17.45 Διάλειμμα για καφέ

17.45 – 19.45

4η Συνεδρία: Ενημέρωση – Λατρεία – Ενότητα

Πρωθιερέας Michail Dudko, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας ‘Ορθόδοξη Μόσχα’ με θέμα: «Η λατρεία σε ένα κοσμικό περιβάλλον. Ιδιαιτερότητες κατανόησης»

κ. Sergei Chapnin, Υπεύθυνος συντάκτης του Περιοδικού του Πατριαρχείου Μόσχας με θέμα: «Το Κήρυγμα και η λατρεία στην κοινωνία της πληροφορίας (Ο Ιωνάς και η πορεία των Μάγων)»

π. Jivko Panev, Αναπληρωτής Καθηγητής κανονικού Δικαίου και Ιστορίας των τοπικών Εκκλησιών, Ορθόδοξο Θεολογικό Ινστιτούτο Αγ. Σεργίου, Δ/ντής της Γαλλικής Διαδυκτιακής Πύλης Orthodoxie.com) με θέμα: «Μέσα ενημέρωσης, σύγχρονος κόσμος και λατρεία»

κ. George Alexander, Γραμματέας, Εκπρόσωπος Τύπου του Κοινωνικού Δικτύου Μέσων Ενημέρωσης OCP (Orthodoxy Cognate PAGE Society) με θέμα: «Αναζήτηση της ενωμένης χριστιανικής ορθόδοξης μαρτυρίας μέσα από τα ΜΜΕ»

κα Vlada Wahlsten, Δ/νων Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Φινλανδίας 

Ερωτήσεις – συζήτηση

20.00 Δείπνο

Τετάρτη, 14 Μαΐου 2014

10.00 Σεμιναριακές συζητήσεις

10.00 – 12.00 ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ

Κώδικας δεοντολογίας δημοσιογράφων
κ. Γιάννης Κοτσιφός, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

Νομικές ευθύνες και διαστάσεις
κα Έλσα Δεληγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Διάκριση είδησης, σχολίου, διαφήμισης
κ. Περικλής Πολίτης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Η αντιμετώπιση του «άλλου» (πιστού, διαφορετικού δόγματος, άλλης θρησκείας)
κ. Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

12.00 – 12.15 Διάλειμμα για καφέ

12.15 – 14.00 Workshop I: Ηθική και δεοντολογία στα μέσα

Δεοντολογικές αρχές στα ΜΜΕ
Η δεοντολογία στο Διαδίκτυο-Blogs
- κα Δήμητρα Δημητρακοπούλου, Λέκτορας Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ
- κα Σοφία Καρεκλά, Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

14.00 – 15.00 Γεύμα

16.00 – 17.30 ΠΗΓΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Πρακτορεία ειδήσεων
κ. Αντώνης Σκαμνάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Δημοσιογραφία & ΜΜΕ, ΑΠΘ

Επίσημες εκκλησιαστικές πηγές
κ. Δημήτρης Αθανασόπουλος, Δημοσιογράφος

Επίσημες, κρατικές και ανεπίσημες πηγές/ΜΚΟ
κ. Νίκος Παναγιώτου, Λέκτορας Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

Διαδικτυακές πηγές/Wikipedia
κ. Γιάννης Αγγέλου, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

17.30 – 17.45 Διάλειμμα για καφέ

17.45 – 19.00 Workshop II: Επαλήθευση και εγκυρότητα είδησης στο διαδίκτυο

Η αναμετάδοση είδησης στο Διαδίκτυο, Διασταύρωση πληροφορίας, Wikipedia και εγκυρότητα
κ. Γιάννης Αγγέλου, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ

20.00 Δείπνο

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Πολιτιστικό πρόγραμμα και αναχωρήσεις συνέδρων