e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014

Κηδεύτηκε σήμερα το μεσημέρι ο Μητροπολίτης από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμων Μπεζενίτης

Φωτογραφίες από το Dogma.gr 
Κατά την Νεκρώσιμη Ακολουθία, σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ενώ παρέστησαν ελάχιστοι Αρχιερείς... Διάφοροι αναγνώστες του Νυχθημερόν αναρωτιούνται με μηνύματά τους: "Στις μέρες της δύναμης του Παντελεήμονος όλοι τον είχαν από κοντά. Τώρα, στην πτώση του, πού κρύφτηκαν όλοι;" Άλλος μας γράφει: "Τι θλιβερό το θέαμα από την κηδεία!... Κανείς 'αδελφός' δεν πήγε..., φαίνεται ίνα μη μιανθώσι!"
  

Από πλευράς Ζακύνθου παρέστησαν, αποδίδοντας τελευταίο σεβαστικό ασπασμό στον παλαιό Ποιμενάρχη του νησιού μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης από Ζακύνθου Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, οι Αρχιμανδρίτες Διονύσιος Λιβέρης (Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου) και Θεόφιλος Παυλάτος (προΗγούμενος της Μονής Προδρόμου Λαγκάδας), όπως και ο Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος (Εφημέριος Θείας Αναλήψεως πόλεως Ζακύνθου). 

Κατά πληροφορίες μας, την ευθύνη της διευθέτησης όλων των ζητημάτων που αφορούσαν στην δεκαετή περίοδο των πολλαπλών προβλημάτων του, στα της κηδείας και του ενταφιασμού του εκλιπόντος είχαν ορισμένοι Ζακύνθιοι Κληρικοί, οι οποίοι τον διακόνησαν στην Μητρόπολη Αττικής, με αυταπάρνηση και πιστότητα: ο Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Κόκλας, οι Πρωτοπρεσβύτεροι Χρήστος ΜαρούδαςΓεώργιος Κωστής και Νικόλαος Μωραΐτης. Εκ των μη Ζακυνθίων πολύ κοντά του στάθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή ο Πρωτοπρεσβύτερος Πέτρος Θεοδοσίου, από την Βαρυμπόμπη.

Όσοι Ζακυνθινοί τιμούν την μνήμη του μεταστάντος και δεν μπόρεσαν -για διάφορους λόγους ο καθένας- να παρασταθούν αυτοπροσώπως στην κηδεία, παρέστησαν στην Επιμνημόσυνη Δέηση, η οποία εψάλη την ίδια ώρα στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζακύνθου. Δείτε σχετικά ΕΔΩ!
π. Π. Κ.

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Μητροπολίτου Σουηδίας στον Συρορθόδοξο Αρχιεπίσκοπο Julius Abdulahad Shabo και στη Θεολογική Ακαδημία του Αγίου Ιγνατίου

 Στοκχόλμη, 3 Ιουλίου 2014 
Metropolitan Cleopas of the Orthodox Church visits Archbishop Julius Abdulahad Shabo of the Syriac Orthodox Church together with Sankt Ignatios Theological Academy. 


Ο Ζακύνθου Διονύσιος για τον από Ζακύνθου Παντελεήμονα Μπεζενίτη: "Η κρίση του Θεού είναι διαφορετική από την κρίση των ανθρώπων"

 Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου 
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Στραβοπόδης
Συγκινητική ήταν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, η Επιμνημόσυνη Δέηση, η οποία εψάλη για την ανάπαυση της ψυχής του πρόσφατα κοιμηθέντος Μητροπολίτου από Ζακύνθου πρώην Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτου, στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων Ζακύνθου. 

Ήταν η ώρα, κατά την οποία στο Μαρούσι γινόταν η κηδεία του μακαριστού Παντελεήμονος, στην δε Ζάκυνθο Κληρικοί και Λαός, με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, απέδωσαν φόρο τιμής στον Ιεράρχη, ο οποίος διαποίμανε το νησί μας για μιαν ολόκληρη δεκαεπταετία, δηλαδή από το 1977 έως το 1994. 

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβ. κ. Διονύσιος τόνισε με έμφαση ότι τώρα πλέον ο μεταστάς Ιεράρχης βρίσκεται στα χέρια του Θεού, η δε κρίση Εκείνου είναι διαφορετική από την κρίση των ανθρώπων

Σημειωτέον ότι, κατά την διάρκεια της πένθιμης Ακολουθίας, το πένθος τής τοπικής Εκκλησίας έφερε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας.