e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

"Συ των Μαρτύρων υπάρχεις, Χριστέ το στερέωμα"

Σπύρος Παπαγεωργίου για Nyxthimeron.com 

Την δεύτερη Κυριακή μετά των Αγίων Πάντων, δηλαδή την  Γ' Κυριακή του Ματθαίου, η Αγία μας Εκκλησία τιμά κατ’ έθος, την Σύναξη των Αγίων Νεομαρτύρων, τους Άγιους Νεομάρτυρες που μαρτύρησαν μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1453 μ.Χ.

Στην ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, τον εξωνάρθηκα του Καθολικού της Μονής (κτίσμα του 1953), κοσμούν αγιογραφίες νεομαρτύρων του αγιογράφου Ράλλη Κοψίδη. Ο αγιογράφος συνόδευσε δε τις αγιογραφίες του με την εξής επιγραφή: «Ως ήλιοι λαμπροί εν νυκτί της δουλείας εδείχθητε τοις πέρασιν ιεροί Νεομάρτυρες στηρίζοντες σαλευμένας καρδίας προς πίστιν την ένθεον», απόσπασμα από τροπάριο (κάθισμα) του Όρθρου της Ακολουθίας των Αγίων.

Τις αποτυπώσαμε και τις παραθέτουμε αποκλειστικά για τους αναγνώστες του Νυχθημερόν.






















Δεν υπάρχουν σχόλια: