e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Video από τον πανορθόδοξο εορτασμό στη Μόσχα των 1000 ετών από του Αγίου Βλαδιμήρου

В день 1000-летия преставления святого равноапостольного князя Владимира Святейший Патриарх Кирилл совершил Литургию в Храме Христа Спасителя | Πρωί 28ης Ιουλίου στον καθεδρικό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας, προεστώτος του Πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κυρίλλου




Αποκορύφωση των κρατικών και εκκλησιαστικών εορτασμών επί τῃ χιλιετίᾳ από κοιμήσεως του Βαπτιστού των Ρως ήταν η ημέρα μνήμης του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου, στις 28 Ιουλίου 2015. Ανήμερα μνήμης ο Πατριάρχης Κύριλλος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού Μόσχας. Επίσης συλλειτούργησαν τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας: οι μητροπολίτες Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Κισινέφ και Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν Βικέντιος, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκας Βαρσανούφιος, ο Πρωτοσυγκελεύων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μινσκ και Ζασλάφκ Παύλος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, αρχηγοί των αντιπροσωπειών των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών: ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος (Οικουμενικό Πατριαρχείο), ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ο Επίσκοπος Νικορτσμίντ Βαχτάγκ (Πατριαρχείο Γεωργίας), ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος (Πατριαρχείο Σερβίας), ο Μητροπολίτης Νήφων (Πατριαρχείο Ρουμανίας), ο Μητροπολίτης Βίντιν Δομετιανός (Πατριαρχείο Βουλγαρίας), ο Επίσκοπος Αρσινόης Νεκτάριος (Εκκλησία Κύπρου), ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος (Εκκλησία Ελλάδος),  ο Επίσκοπος Αμαντίας Ναθαναήλ (Εκκλησία Αλβανίας), ο Επίσκοπος Σεμιατίτς Γεώργιος (Εκκλησία Πολωνίας), ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαλουπόλεως Γεώργιος (Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας), ο Αρχιεπίσκοπος Οττάβα και Καναδά Ειρηναίος (η ἐν Αμερικῃ Ορθόδοξος Εκκλησία), κληρικοί μέλη των αντιπροσωπειών των κάτα τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο πληρεξούσιος απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ κα.

Από το 2002 ο Άγιος Ισαπόστολος Πρίγκιψ Βλαδίμηρος θεωρείται προστάτης των Εσωτερικών Στρατευμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσίας και γι΄αυτό τη Λειτουργία παρακολούθησε προσευχόμενος ο αρχηγός των Εσωτερικών Στρατευμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ο στρατηγός Β. Ζόλοτωφ, διοίκηση και οι στρατιώτες των Εσωτερικών Στρατευμάτων.

Η Θεία Σύναξη ετελείτο σε ζωντανή μετάδοση από τους τηλεοπτικούς σταθμούς «Rossia-1», «Rossia-24», «RTR Planeta» και «Soyuz». Τη Θεία Μυσταγωγία σχολίασε ζωντανά ο καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας κ. Α. Σβετοζάρσκι. Κατά διαστήματα υπήρχαν ζωντανές μεταδόσεις από τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, όπου τη Λειτουργία τελούσε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος και από τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Βλαδιμήρου Χερσονήσου, όπου της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καζακστάν και Αστανάς Αλέξανδρος.

Στον Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού τοποθετήθηκε λειψανοθήκη με τίμια λείψανα του Αγίου Ισαποστόλου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου. Μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας απηύθυνε στο ποίμνιο το λόγο του. Ληξάσης της Θείας Συνάξεως ετελέσθη δοξολογία προς τιμήν του Αγίου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου με ειδικές ευχές.

Ἐν συνεχείᾳ ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας ευλόγησε τα λάβαρα με τη μορφή του Βαπτιστού της Ρωσίας, τα οποία θα αποσταλούν σε όλες τις επαρχίες της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας.

Εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος ο οποίος τόνισε: «Αγιώτατε, από την βαπτιστική κολυμπήθρα έχετε πνευματικούς δεσμούς με τον Άγιο Ισαπόστολο Μεγάλο Πρίγκηπα Βλαδίμηρο και αφού έχετε αναδειχθεί ο Πρωθιεράρχης της γης μας συνεχίζετο τον αγώνα του. Μέσω του έργου και διά των ευχών Σας είθε ο Κύριος να καταπέμψει ειρήνη στη γή μας και την ευημερία στο λαό μας και να Σας φυλάσσει εν ειρήνη, μακροημερεύοντα εἰς πολλά τε καὶ αγαθὰ έτη!»

Επίσης εκ μέρους του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Β. Πούτιν τον Πατριάρχη Κύριλλο προσφώνησε ο απεσταλμένος του στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια κ. Α. Μπεγκλώφ.

Στην προσφώνησή του προς τον Πατριάρχη Μόσχας ο Μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος αναφέρθηκε στο εορταζόμενο γεγονός και το λαμπρό συλλείτουργο το οποίο ετελέσθη με τη συμμετοχή των αντιπροσώπων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στον περικαλλή Ναό του Σωτήρος Χριστού, διά του οποίου λειτουργικώς ετιμήθη ο Φωτιστής του Ρωσικού λαού ο Άγιος Ισαπόστολος Πρίγκιψ Βλαδίμηρος.

Όπως αναφέρει και το αρχαίο ρητό «Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος». Δηλαδή ζωή χωρίς γιορτή είναι μακρύς δρόμος χωρίς πανδοχεία και σταθμούς. Σύμφωνα με τον κ. Απόστολο όλες οι εορτές οι οποίες οργανώθηκαν από τον Πρίγκιπα προ βαπτίσματος εχάθησαν και ελησμονήθησαν, ενώ το βάπτισμα του ιδίου όπως και το βάπτισμα του Ρωσικού λαού έμειναν ανεξίτηλα στην ιστορία του Ρωσικού λαού και της Ορθοδοξίας. Επομένως ο λαός πορευόμενος έν σκιᾳ χάρη στον Πρίγκιπα Βλαδίμηρο είδε το φως μέγα. Και κατά τη διάρκεια της μακράς οδού βρέθηκε το πανδοχείο το οποίο είναι η Εκκλησία και ο ξενοδόχος είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος θυσιάσθηκε για τη σωτηρία του ανθρωπίνου γένους. Ο Μητροπολίτης Μιλήτου ακόμα υπογράμμισε ότι οι εκπρόσωποι των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών χαίρονται διότι χάρη στην επιτελεσθείσα σήμερα Θεία Λειτουργία όλοι αυτοί αναπαύθησαν πνευματικά, πήραν δύναμη προκειμένου να συνεχίζουν την πνευματική πορεία τους και τον αγώνα μέσα στην Εκκλησία. Κατά τον κ. Απόστολο, τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και ο ίδιος o Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον οποίο ο Πατριάρχης Κύριλλος, όπως είπε, συνδέεται με μακρόχρονους στενούς δεσμούς φιλίας χαίρονται για την πρόοδο του Ρωσικού λαού και για τον Πατριάρχη Κύριλλο, ο οποίος προνοίᾳ Θεού αναβιβασθεῖς εἰς το υψηλό αξίωμα αυτό «καθοδηγεί τον περιούσιο αυτό λαό στην οδό σωτηρίας. Ακόμα ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου μοιράσθηκε τις εντυπώσεις του από τη γνωριμία με τον μακαριστό Μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο, τον οποίο γνώρισε το 2012 κατά την με εντολή του Παναγιωτάτου Πατριάρχου Βαρθολομαίου μετάβασή και για ένα μήνα παραμονή του στην Ουκρανία με το τιμίο λείψανο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας της Φαρμακολύτριας. Ο αοίδιμος διακρίθηκε για τον ήσυχο χαρακτήρα του και την ικανότητα να διατηρεί την ενότητα της Εκκλησίας μέσα από πολλές δοκιμασίες.

Τέλος, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας πάλι απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα ήθελα από καρδίας να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Ιουβενάλιο για την προσφώνησή του εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου και του πληρώματος της Ρωσικής Εκκλησίας, τον κ. Αλέξανδρο Μπεγκλώφ, πληρεξούσιο απεσταλμένο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κεντρική Ομοσπονδιακή Περιφέρεια για τις ευχές εκ μέρους του Προέδρου της χώρας μας, ο οποίος μάλιστα άγει σήμερα τα ονομαστήριά του. Επίσης θέλω ολοψύχως να ευχαριστήσω τον Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, τον απεσταλμένο του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου. Τα λόγια Σας τα δεχόμεθα με ιδιαίτερη χαρά, διότι ενθυμούμεθα ότι το φως της Ορθοδόξου αληθείας μεταλαμπαδεύτηκε από τις ακτές του Βοσπόρου και από την Βασιλεύουσα Πόλη. Και, παρά τις περίπλοκες ιστορικές περιπέτειες, αυτή η πνευματική σχέση δεν διεκόπη ποτέ. Αυτή η σχέση είναι λειτουργική και σήμερα και πιστεύω ότι θα λειτουργήσει και στο περαιτέρω υπέρ της οικουμενικής Ορθοδοξίας». Ο Πατριάρχης Μόσχας ακόμα ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών για τη συμμετοχή τους στο σημερινό συλλείτουργο. Ζήτησε να διαβιβάσουν στους Προκαθημένους τους οι οποίοι τους απέστειλαν εδώ τον σεβασμό και την αγάπη του Ρώσου Προκαθημένου. Η σημερινή προσευχή ήταν πανορθόδοξη και η Θεία Λειτουργία πανορθόδοξη. Και όλοι οι άγιοι της Οικουμενικής Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν παρόντες. Ο κ. Κύριλλος ευχήθηκε ο Θεός να προστατεύει το δημιούργημά του, την Ορθόδοξη Εκκλησία ούσα σε πολλές χώρες, και την Ρωσική Εκκλησία, μια Εκκλησία ομολογήτρια, η οποία κράτησε ζωντανή την πίστη του λαού της επί μια χιλιετία. «Ταῖς πρεσβείαις του Αγίου Πρίγκηπος Βλαδιμήρου ευλογή ο Κύριος την ιστορική μας πορεία. Αμήν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: