e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015

Εορταστικές καμπάνες ανά την Ουκρανία για τα 1000 χρόνια Αγίου Βλαδιμήρου (+1015)


Με απόφαση του Μητροπολίτου Κιέβου (του Πατριαρχείου Μόσχας) κ. Ονουφρίου, στις 28 Ιουλίου 2015 (15 με το παλαιό ημερολόγιο), στις 12 το μεσημέρι, όλες οι καμπάνες των Ενοριών και των Μονών της Ουκρανίας να κρουσθούν χαρμόσυνα, συμμετέχοντας έτσι στην κορύφωση των εορτασμών για την συμπλήρωση 1000 ετών από την κοίμηση του Αγίου Βλαδιμήρου, του Ισαποστόλου Φωτιστού των Ρώσων. 

Στο βίντεο που ακολουθεί ο Μητροπολίτης Ονούφριος χτυπά καμπάνες σε κωδωνοστάσιο:


Ο Άγιος Βλαδίμηρος, ο Ισαπόστολος βασιλιάς των Ρώσων ήταν γιος του ηγεμόνα του Κιέβου Σβιατοσλάβ. Γεννήθηκε το έτος 958 μ.Χ. Η μητέρα του ονομαζόταν Μαλούσα και ήταν πρώτα υπηρέτρια της μητέρας του συζύγου της, δηλαδή της Αγίας βασίλισσας Όλγας, που ήταν η πρώτη που έγινε χριστιανή στη Ρωσία και οδήγησε πολλούς στην ευσέβεια.

Όταν ο Βλαδίμηρος κατέλαβε τον θρόνο του Κιέβου, στην αρχή ήταν ειδωλολάτρης και έτσι ενεργούσε. Πήρε πολλές συζύγους και απόκτησε δώδεκα γιους και έντεκα θυγατέρες. Κατόπιν όμως, με τις θερμές προσευχές της αγίας γιαγιάς του και τη θεία φώτιση -πολλά σημεία λέγονται για την προσέλευση του στον Χριστιανισμό- πίστεψε στον Χριστό και βαπτίστηκε στο Κίεβο το έτος 897 μ.Χ.. Παντρεύτηκε την αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β' του Βουλγαροκτόνου, την Άννα και γκρέμισε όλα τα είδωλα που υπήρχαν στη χώρα. Βάπτισε τους περισσότερους Ρώσους χριστιανούς και έκτισε δύο ωραίες εκκλησίες στο Κίεβο. Η ζωή του άλλαξε ριζικά και έγινε αληθινός Χριστιανός και βοήθησε πάρα πολύ για την εξάπλωση του Χριστιανισμού. Απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Ιουλίου του έτους 1015 μ.Χ.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Παρίσι σε Συνέδριο για την κλιματική αλλαγή

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ


Ἀνακοινοῦται ὅτι, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ἀνεχώρησε τήν πρωΐαν τῆς σήμερον, Δευτέρας, 20ῆς τ.μ., εἰς Παρισίους, προκειμένου νά συμμετάσχῃ, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Προέδρου τῆς Γαλλικῆς Δημοκρατίας Ἐξοχ. κ. François Hollande, εἰς συνέδριον διά τήν κλιματικήν ἀλλαγήν (Sommet des consciences pour le climat).

Μετά τοῦ Πατριάρχου συνεταξίδευσεν ὁ Πανοσιολ. Μ. Ἀρχιδιάκονος κ. Ἀνδρέας, ἐνῶ ἐν Παρισίοις ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Ἐμμανουήλ καί ὁ Ἱερολ. Ἀρχιδιάκονος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Ἰωάννης Χρυσαυγῆς θά ἀποτελέσουν ἐπίσης μέλη τῆς Πατριαρχικῆς συνοδείας. 

Σήμερον τό ἑσπέρας, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης θά παρακαθήσῃ εἰς δεῖπνον παρατιθέμενον ὑπό τοῦ κ. Hollande ἐν τῷ Προεδρικῷ Μεγάρῳ τῶν Ἠλυσίων πρός τιμήν τῶν συνέδρων τῆς ὡς ἄνω Συναντήσεως

Πλείονα σχετικῶς θά ἀνακοινωθοῦν μετά τήν ἐπιστροφήν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος μεθαύριον Τετάρτην, 22αν τ.μ. .

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 20ῇ Ἰουλίου 2015 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου