e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Ο εσπέριος Όρθρος των Φώτων στη Ζάκυνθο και τα "Κάλαντα του Δεσπότη"


Κείμενο - ρεπορτάζ: π. Παναγιώτης Καποδίστριας 
Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας 

Όπως μαρτυρεί αδιάψευστα το ανωτέρω πλούσιο φωτολεύκωμα, με κάθε δυνατή μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν απόψε, βράδυ παραμονής των Θεοφανίων 2016, ο κατά παράδοσιν αφ' εσπέρας Όρθρος των Θεοφανίων, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, εδώ στην πόλη του Τζάντε. 

Κατά την εθιμική διάταξη της εξαιρετικής αποψινής βραδιάς, αμέσως μετά την Δοξολογία του Όρθρου τιμήθηκε ο οικείος Μητροπολίτης ως ακολούθως: Οι Κληρικοί ιεροφορούντες, οι Άρχοντες του τόπου, με επικεφαλής τον Βουλευτή και Υπουργό κ. Σταύρο Κοντονή, τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου κ. Λευτέρη Νιοτόπουλο, τον Δήμαρχο Ζακυνθίων κ. Παύλο Κολοκοτσά και όλο το εκκλησίασμα, παιανιζούσης της Φιλαρμονικής του Δήμου Ζακυνθίων μετέβησαν εν πομπή στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Εκεί, στην αίθουσα του Θρόνου, αφού ο Επίσκοπος ανήλθε στην καθέδρα του, άκουσε να του ψάλουν τα πατροπαράδοτα "Κάλαντα του Δεσπότη" (σύνθεση Π. Γριτζάνη, 1835-1897), τα μέλη της ανδρικής Χορωδίας Ζακυνθινό Εκκλησιαστικό Αναλόγιο "Θ. Κοθρής", με διευθύνοντα τον μουσικό και συνθέτη κ. Παναγιώτη Μαρίνο. Τα Κάλαντα αυτά καταλήγουν ως εξής: 
"Λειτουργέ Θεού Υψίστου σού ευχόμαστε να ζεις, 
να λαμπρύνεις τη  χαρά μας, θεία Φώτα να υμνείς"!

Αμέσως μετά, ο Σεβ. κ. Διονύσιος εξήλθε στον εξώστη του Μεγάρου και από εκεί, εις επήκοον του Λαού που τον ανέμενε με μεγάλο ενδιαφέρον, απηύθυνε βαρυσήμαντη (κατά την απαίτηση του εθίμου) ομιλία περί της προσλήψεως των δώρων των θείων φώτων στη ζωή των διαχρονικών και σύγχρονων πιστών. Η αφ' υψηλού αυτή ομιλία προς τον λαό της Ζακύνθου θεωρείται επιρροή από την βατικάνεια συνήθεια και αποτελούσε -κατά πάσα πιθανότητα- μιαν ορθόδοξη απάντηση (!!!) των παλαιών ευρηματικών Ζακυνθίων στην αφ' υψηλού ομιλία του Πάπα urbis et orbis

Άμα τη ολοκληρώσει της επισκοπικής Ομιλίας, η Χορωδία απέδωσε τη Φήμη Διονυσίου, η Φιλαρμονική τον Εθνικό Ύμνο και τέλος, ο Μητροπολίτης δέχτηκε όλους, Άρχοντες, Κλήρο και Λαό, οι οποίοι του εξέφραζαν ευχές για το Νέο Έτος κι εκείνος ανταπέδιδε γλυκύτητα αισθημάτων και ευλογίες! 

Έτσι τιμώνται στη Ζάκυνθο τα Φώτα και ο Επιφανείς Χριστός: Τιμώντας τον "εις τόπον και τύπον" Εκείνου ευρισκόμενον, ήτοι τον οικείο Επίσκοπο! Μια ιδιότυπη τελετή, η οποία συντελεί και αυτή στην αρτίωση της θρησκευτικής αυτοσυνειδησίας των Ζακυνθίων! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: