e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

"Τη επαύριον...", κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος, από Ζακυνθίους Κληρικούς εκτός Ζακύνθου


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας 

Μια από τις πιο ευαίσθητες και ιδιαίτερα απαιτητικές στιγμές του ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου και των ψαλλομένων κατ' αυτήν, πάντα σύμφωνα με το ζακύνθιο μουσικό ύφος, είναι το ΙΒ΄ Ευαγγέλιο του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής (εσπέρας Μεγάλης Πέμπτης), που επαναλαμβάνεται άμα τη λήξει της λιτής του Επιταφίου, γνωστό ως "Τη επαύριον..."

Στην παρούσα δημοσίευση ερανισθήκαμε από το διαδίκτυο δύο φετινές εκτελέσεις του ίδιου αυτού Ευαγγελίου από δύο καλλίφωνους Ζακυνθίους Κληρικούς, οι οποίοι ευόρκως διακόνησαν αρχικά το γενέθλιο νησί, ακολούθως όμως βρέθηκαν στην Αττική, όπου επίσης ευόρκως διαπρέπουν. Πρόκειται για τον Πρωτοπρεσβύτερο Χρήστο Μαρούδα, Εφημέριο του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου και τον Αρχιμανδρίτη Νικόλαο Κλάδη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. 

Ο κάθε Ζακυνθινός, όπου γης και αν βρεθεί, πασχίζει να βιώσει όσα στο νησί του παιδιόθεν διδάχτηκε. Έτσι και οι εν λόγω Πατέρες! Όπως μαρτυρούν τα ενδεικτικά και ερασιτεχνικά βιντεάκια που ακολουθούν, απέδωσαν υπέροχα στους ναούς της σημερινής διακονίας τους το πατροπαράδοτο "Τη επαύριον", όπως το άκουσαν και το προσέλαβαν από παλαιότερους ιερείς του τόπου μας, με τελευταίο διδάχο της τοπικής Παράδοσης τον μακαριστό Πρωτοπρεσβύτερο Παναγιώτη Σπουργίτη (+1.7.2015), ο οποίος πολύ νωρίς ηρπάγη στον Ουρανό, άφησε όμως πίσω του πολλούς και άξιους συνεχιστές! Εύγε!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια: