e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

Η εορτή του Ιερομάρτυρος Βλασίου, του "αρχαιότερου" Αγίου του Μπανάτου

Πρωί Κυριακής, 14ης Φεβρουαρίου 2016, στον Ναό της Φανερωμένης 


Όπως ήδη γνωρίζουν οι αναγνώστες και ενορίτες μας, Ναός του Αγίου Βλασίου, Επισκόπου Σεβαστείας της Καππαδοκίας, αναφέρεται στις τοπικές ιστορικές πηγές για πρώτη φορά το 1495, ήτοι παλαιότερος και από εκείνον της Παναγούλας εν Βανάτω. 

Μη υπάρχοντος σήμερα Ναού φερωνύμου του Αγίου Βλασίου, τιμήσαμε σήμερα την μνήμη του (εκ μεταθέσεως από την 11η Φεβρουαρίου) στον Ναό της Φανερωμένης μας, με Αρτοκλασία, ειδική ομιλία για τον βίο, την πολιτεία και το μαρτύριό Του. 

Συλλειτούργησαν ο Εφημέριος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ έψαλε η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ναού, αποτελούμενη από τους κ.κ. Δημήτρη Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη, Σπύρο Σαρατσέλο, Διονύσιο Μούσουρα και Σωτήρη Στραβοπόδη. Ακολούθησε κέρασμα στο πρεσβυτέριο.

Ο Πατριάρχης Ρωσίας λειτούργησε στην Παναγία του Καζάν Αβάνας [φωτογραφίες + video] | Литургия в храме Казанской иконы Божией Матери в Гаване


Της Θείας Λειτουργίας κατά τα προεόρτια της Υπαπαντής, στις 14 Φεβρουαρίου 2016, προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στο Ρωσικό Ιερό Ναό της Παναγίας του Καζάν Αβάνας. Συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μπορίσπολ και Μπροβάρυ Αντώνιος, Πρωτοσύγκελος της Ουκρανικής Εκκλησίας, οι Επίσκοπος Σολνετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, Γκορνοαλταΐσκ και Τσεμάλ Καλλίστρατος, Μπογκορόντσκ Αντώνιος, Προϊστάμενος της Διευθύνσεως για τα ιδρύματα εξωτερικού του Πατριαρχείου Μόσχας κα.

Την Θεία Μυσταγωγία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου και Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο Ρους και άλλοι επίσημοι. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο Καρδινάλιος Κουρτ Κοχ, Πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της ενότητας των χριστιανών και άλλοι αξιωματούχοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και λοιπών χριστιανικών ομολογιών της Κούβας. Τη Λειτουργία παρακολούθησαν προσευχόμενοι κληρικοί του Ναού Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού Αβάνας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μετά τη λήξη ο Πρωθιερέας Δημήτριος Ορέχοφ, Προϊστάμενος του Ναού της Παναγίας του Καζάν, προσφώνησε τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας και του προσέφερε μια εικόνα της Παναγίας του Καζάν με αναπαραστάσεις των Αγίων και Ισαποστόλων Πρίγκηπος Βλαδιμήρου και Κυρίλλου, Φωτιστού των Σλάβων.

Από την πλευρά του ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος στην αντιφώνησή του εξέφρασε τη χαρά του εξαιτίας της ευκαιρίας να τελέσει τη Θεία Λειτουργία στον Ορθόδοξο Ιερό Ναό Αβάνας.

«Αυτή η επίσκεψη στην Κούβα συνέπεσε με ένα ιστορικό γεγονός για την Οικουμενική Ορθοδοξία, τόνισε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. Είχα την ευκαιρία μιας αδελφικής, ανοικτής και πλήρους αγάπης συναντήσεως με τον Επίσκοπο Ρώμης Πάπα Φραγκίσκο. Με όλες τις θεολογικές διαφορές να υφίστανται μεταξύ των Ορθοδόξων της Ανατολής και των Ρωμαιοκαθολικών της Δύσεως συνειδητοποιούμε σαφώς σήμερα την κοινή μας ευθύνη για όσα γίνονται με τους ανθρώπους». «Και αυτή η ευθύνη είναι βεβαίως, ευθύνη για την ειρήνη στον πλανήτη μας, ώστε με όλες τις πολιτικές, οικονομικές και λοιπές διαφορές να υφίστανται οι άνθρωποι να μάθουν να συνυπάρχουν ειρηνικά για να μην χρησιμοποιεί ποτέ κανείς βία σε βάρος του άλλου για να τον καθυποτάξει προκειμένου να πετύχει οιονδήποτε σκοπό της εξωτερικής του πολιτικής. Όλα αυτά είναι βεβαίως μια εξιδανικευμένη εικόνα και ένας εξιδανικευμένος κόσμος. Χωρίς ιδανικὰ δεν υπάρχουν σκοποί. Είναι λοιπόν φυσικό ότι καλούσαμε από κοινού ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο να συμπορευθούμε προς αυτό τον σκοπό. Τρέφουμε ελπίδα ότι θα εισακουστούμε από τον κόσμο». Ο Πατριάρχης κάλεσε όλους να προσεύχονται προκειμένου να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων μέσα από κοινές προσπάθειες όλων των χριστιανών και όχι μόνο από υλικής σκοπιάς, κάτι το οποίο είναι σημαντικό επίσης και ιδίως για φτωχές χώρες, αλλά να εμπλουτισθεί η πνευματική ζωή των ανθρώπων, ώστε «καμία κρίση, την οποία διέρχεται σήμερα το πρόσωπο και η Πολιτεία, να είναι σε θέση να αλλοιώσει και να αναμορφώσει την ηθική φύση του ανθρώπου».

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους στην ακολουθία εκπροσώπους του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου, καθώς και τον Πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Ραούλ Κάστρο Ρους, απευθυνόμενος στον οποίο ευχήθηκε στο λαό της Κούβας «ειρήνη και πνευματική και υλική πρόοδο»Σύμφωνα με τον Πατριάρχη, η πρώτη στην ιστορία συνάντηση του Πάπα Ρώμης και Πατριάρχου Μόσχας στο Διεθνή Αερολιμένα της Κουβανικής πρωτεύουσας «δημιουργεί ιδιαίτερη μοναδικότητα» αυτού του χώρου.

Εν κατακλείδι ο Πατριάρχης Κύριλλος συνεχάρη τους πιστούς για την εορτή και τους ευχήθηκε βοήθεια του Θεού και προσέφερε στο Ναό αντίγραφο της Παναγίας του Βλαδιμήρου και λειτουργικά σκεύη.

***

Ο Ναός της Παναγίας του Καζάν Αβάνας είναι ο μεγαλύτερος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσσίας στην Αμερική. Είναι ο μοναδικός Ναός, ο οποίος κατασκευάσθηκε τῇ δυναμικῇ συνδρομῇ ενός κράτους, το οποίο δεν υπάγεται στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο Ναός είναι αρχαίου Ρωσικού ρυθμού με πέντε τρούλους και καμπαναριό, το οποίο ακολουθεί τα πρότυπα των καμπαναριών του 17 αιώνα. Με ύψος περίπου 30 μέτρα ο Ναός είναι χωρητικότητας 500 ατόμων και διαθέτει ένα τέμπλο με τρεις σειρές. Δίπλα στον Ναό της Παναγίας του Καζάν ευρίσκεται ο Ορθόδοξος Ναός του Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και μια παλαιά Ρωμαιοκαθολική βασιλική Φραγκίσκου της Ασίζης.

***

Οι από τη Ρωσία προερχόμενοι ταξίδευαν στην Κούβα και κατοικούσαν σε αυτή την ισπανική επαρχία ακόμα το 18 και το 19 αι. Τη δεκαετία του 1920 εδώ έφθασαν οι πρώτοι μετανάστες από τη Ρωσία μετά την επανάσταση 1917. Στο τέλος της δεκαετίας 1950 στην Αβάνα κατασκευάσθηκε Ελληνορθόδοξος Ναός Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, ο οποίος μετά τη νίκη της Κουβανικής Επαναστάσεως παραχωρήθηκε στη ρωσόφωνη κοινότητα. Στις αρχές της δεκαετίας 1980 η Ορθόδοξη ενορία έπαυσε να λειτουργεί και το κτίριο του Ναού παραχωρήθηκε στο Θέατρο νεολαίας.

Ο Ναός της Παναγίας του Καζάν εγκαινιάσθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2008 από τον Μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλινινγκράντ Κύριλλο, συλλειτουργησάντων Ιεραρχών του Πατριαρχείου Μόσχας και της Ρωσικής Υπερορίου Εκκλησίας.