e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Αρχιερατικός Εσπερινός στη Μονή Προδρόμου εν Ζακύνθω και παραχώρηση μοναστηριακής έκτασης για το γήπεδο Κατασταρίου


Εσπέρας 28ης Αυγούστου 2016, στην Μονή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Ζακύνθου για την εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κεφαλής Του. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ομίλησε κατάλληλα προς το πολυπληθές εκκλησίασμα για την ανδρεία προσωπικότητα του τιμωμένου Αγίου. 

Στο τέλος του Εσπερινού, στο Αρχονταρίκι τής υποδειγματικά αποκατασταθείσης Μονής, υπεγράφη το συμβόλαιο υπό όρους παραχωρήσεως δωρεάν έκτασης ιδιοκτησίας της Μονής για την δημιουργία του Γηπέδου Κατασταρίου, μεταξύ του Ηγουμένου Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Βόγια και του κ. Αντωνίου Ποταμίτου, Προέδρου του Α. Ο. Κατασταρίου. Εκ μέρους των δωρεοδόχων επεδόθη στον Σεβ. κ. Χρυσόστομο βραβείο σε περγαμηνή, στον δε Ηγούμενο τιμητική πλακέτα εις ανάμνησιν της πολυσήμαντης για την τοπική νεολαία προσφοράς. Όλοι είχαν λόγους θερμούς να εκφράσουν για την εν γένει προσφορά αγάπης της τοπικής Εκκλησίας στην παιδεία, την υγεία, τη νεότητα κλπ της Ζακύνθου.

[Φωτορεπορτάζ: Τάσης Κουρούμαλος] 


Αρχιερατικός Εσπερινός στο Γαϊτάνι Ζακύνθου για τη Μετακομιδή του Οσίου Ιωσήφ από την Κρήτη (1669)

χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζάμπιας και Μαλάουι κ. Ιωάννου, εκ προσώπου του ασθενούντος οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. Εσπέρας Κυριακής, 28ης Αυγούστου 2016.
Η Κυριακή Ι΄ Ματθαίου και τα μεθέορτα του Αγίου Φανουρίου εν Βανάτω Ζακύνθου


Κυριακάτικο πρωινό της 28ης Αυγούστου 2016, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, ευάριθμοι εκκλησιασθέντες προσήλθαν για να τιμήσουν μεθεορτίως την μνήμη του Αγίου Φανουρίου, του κοσμαγάπητου νεοφανούς Μάρτυρος, μερικοί από τους οποίους έφεραν Φανουρόπιτες προς ευλογίαν των ίδιων και των οικείων τους. Στο τέλος διανεμήθηκαν οι πίτες μεταξύ των ενοριτών. Ομίλησε επίκαιρα ο οικείος Εφημέριος.


ΕΥΧΗ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Ουράνιος Άρτος, ο της βρώσεως της μενούσης εις τον αιώνα πλουσιοπάροχος χορηγός, ο δοτήρ των αγαθών, ο δι' Ηλιού τροφήν αγεώργητον πηγάσας, η ελπίς των απηλπισμένων, η βοήθεια των αβοηθήτων και σωτηρία των ψυχών ημών. Ευλόγησον τα δώρα ταύτα και τους ταύτα σοι προσκομίσαντας, εις δόξαν σήν και τιμήν του αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Φανουρίου. Παράσχου δέ, αγαθέ, τοις ευπρεπίσασι τους πλακούντας τούτους, πάντα τά εγκόσμια καί υπερκόσμια αγαθά σου. Εύφρανον αυτούς εν χαρά μετά του προσώπου σου, δείξον αυτοίς οδούς προς σωτηρίαν. Τα αιτήματα τών καρδιών αυτών καί πάσαν τήν βουλήν αυτών ταχέως πλήρωσον, οδηγών αυτούς προς εργασίαν τών εντολών σου, ίνα διά παντός εν ευφροσύνη καί αγαλλιάσει υμνώσι καί δοξάσωσι το πάντιμον καί μεγαλοπρεπές όνομά σου, πρεσβείαις της υπερευλογημένης Θεοτόκου, του αγίου ένδοξου νεομάρτυρος Φανουρίου, του Θαυματουργού, καί πάντων σου τών αγίων. Αμήν.