e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017

Καρδιά δεκτική του θείου λόγου

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Δ΄ Λουκά
15 Οκτωβρίου 2017
(Λουκ. η΄ 5-15)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης

Η σημερινή ευαγγελική παραβολή του σπορέως εκθέτει την διαφορετική τύχη των σπόρων.
Ο πρώτος έπεσε στον δρόμο και τον έφαγαν τα πουλιά, ο δεύτερος έπεσε σε πέτρες και ξεράθηκε, ο τρίτος έπεσε σε γόνιμη γη, βλάστησε αλλά τον κατέφαγαν τα παράσιτα και τα ζιζάνια και ο τελευταίος έπεσε σε «αγαθή γη» και εκεί βλάστησε, αναπτύχθηκε, πολλαπλασιάστηκε και απέδωσε καρπούς. Η σημερινή ευαγγελική περικοπή παραλληλίζει τον σπόρο με τον Λόγο του Θεού. Ο δε καλός Σπορέας δεν είναι άλλος παρά ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.
Ο πρώτος σπόρος, ο οποίος έπεσε στον δρόμο συμβολίζει τον λόγο του Θεού που έπεσε σε καρδιές ασεβών, συμφεροντολόγων, αδίκων και εγωιστών ανθρώπων. Αυτοί ελευθέρως απέρριψαν τον θείο Λόγο και δεν συγκινήθηκαν καθόλου από Αυτόν. Έμειναν προσκολλημένοι στις υλικές μέριμνες του βίου τους, κλεισμένοι στην ιδιοτέλειά τους και στο κυνήγι του χρήματος που έχει αναισθητοποιήσει τις καρδιές τους.
Ο δεύτερος σπόρος έπεσε πάνω σε πέτρα, βλάστησε αρχικά, αλλά μαράθηκε. Είναι ο λόγος του Θεού, που έπεσε στις πέτρινες καρδιές επιπόλαιων και ρηχών ανθρώπων, οι οποίοι φαινομενικά τον δέχονται όμως σταδιακά τον απορρίπτουν με την στάση τους, πιεζόμενοι από άλλες καταστάσεις και προσωπικές συμπεριφορές.
Ο τρίτος σπόρος έπεσε στα αγκάθια και στα ζιζάνια, δηλαδή στις καρδιές φιλήδονων ανθρώπων, που οι βιοτικές μέριμνες της ζωής τους δεν συνάδουν με την χριστιανική αγωγή και πίστη, οι κάθε είδους αμαρτίες τους καταστρέφουν κάθε καλό που μπορεί να συμβεί στη ζωή τους.
Ο τέταρτος σπόρος έπεσε σε αγνές, ανεξίκακες, ταπεινές, γεμάτες καλοσύνη και αγάπη καρδιές, όπου έγινε αποδεκτός καλόπιστα με σεβασμό, βλάστησε και απέδωσε πλούσιους και σωτήριους καρπούς.
Αυτή την καρδιά οφείλουμε να έχουμε εμείς οι Χριστιανοί, δεκτική του Λόγου του Θεού, με αγάπη και αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπό μας, που θα βλαστήσει και θα δώσει καλούς καρπούς και καλούς σπόρους που θα συνεχίσουν να βλαστάνουν σε αθώες και γόνιμες καρδιές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: