e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 6 Μαΐου 2018

Αναστάσιμες στιγμές από τη Λιτανεία της Παναγίας Λαμποβίτισσας στην Άφρα Κερκύρας




Στο νησί της Κέρκυρας, από την ημέρα του Πάσχα έως την εορτή της Αναλήψεως, όλες οι ενορίες της πόλης και των χωριών κάνουν από μια λιτανεία της Αναστάσεως. Στη λιτανεία αυτή, εκτός από την εικόνα της Αναστάσεως, συν-λιτανεύεται και η εικόνα του Αγίου που τιμάται στην ενορία αυτή, με συμμετοχή της φιλαρμονικής, με τις σκόλες και τα φλάμπουρα της εκκλησίας. 
     Μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών, απ' όπου περνάει η λιτανεία, συνήθως βγάζει η οικογένεια μια εικόνα του σπιτιού και καίει λιβάνι. Ροδοπέταλα πετούν από τα σπίτια και κάποιοι βγάζουν κι ένα κόκκινο χαλί, για να περάσει από πάνω η Ανάσταση. Σημειωτέον, η Εικόνα της Αναστάσεως λιτανεύεται κάτω από το μπαρλακί, όπως και η εικόνα του τιμωμένου στον ναό Αγίου. 
      Στην προκειμένη περίπτωση η δημοσιευόμενη εδώ λιτανεία ξεκίνησε σήμερα το πρωί (Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 6.5.2018) κι έγινε η θεία Λειτουργία στο διπλανό χωριό Άγιο Ιωάννη Παρελίων. Από εκεί επέστρεψε το απόγευμα στο αρχοντικό κερκυραϊκό χωριό Άφρα, περίπου τέσσερα χιλιόμετρα έως την εκκλησία της Παναγίας Λαμποβίτισσας. Φέτος προέστη ο Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, συμπαραστατούμενος από ευάριθμους Κληρικούς.

Ρεπορτάζ και φωτο-ανταπόκριση από Κέρκυρα: Τατιάνα Καρύδη


























Δεν υπάρχουν σχόλια: