e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Εσπερινός στον Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου


























Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Με θρησκευτική λαμπρότητα τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στον Βράχο του Αρείου Πάγου σε ανάμνηση του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου, ιδρυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ παρέστησαν Συνοδικοί Μητροπολίτες και άλλοι Αρχιερείς, Υπουργοί, βουλευτές, μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Διευθυντές υπηρεσιών της Συνόδου και της Αρχιεπισκοπής, πολιτευτές, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, κλήρος και λαός, ενώ τελετάρχης ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών. 

Κατά τον Εσπερινό μίλησε ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον λόγο του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους περί της ενανθρωπήσεως του Θεού και της Αναστάσεως, επισημαίνοντας ότι οι Αθηναίοι προβληματίστηκαν, αλλά χωρίς αντιδράσεις. «Το κήρυγμα, όμως περί της Αναστάσεως το Αθηναϊκό κοινό το άκουσε με δυσφορία», σημείωσε ο π. Χρυσόστομος και συμπλήρωσε πως «ο περί Αναστάσεως λόγος είναι ξένος για τις ακοές των ανθρώπων έως και σήμερα». Υπογράμμισε, επίσης, πως «ο θεολογικός λόγος της διδασκαλίας του Αποστόλου Παύλου γεμάτος με εικόνες και σύμβολα παρμένες από τον κόσμο μας παραπέμπει στην ενότητα μετά του Θεού, στην επουράνια καταγωγή της Εκκλησίας, στη Θεανθρώπινη σύστασή της και στην υπερκόσμια και εσχατολογική προοπτική της».

Ο π. Χρυσόστομος μίλησε,ακόμη για τη σύγχρονη εποχή, επισημαίνοντας ότι ζούμε σε έναν κόσμο αντιθέσεων με δυσκολία στην επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, οι οποίοι ζουν σε εικονική πραγματικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι η τεχνολογία και η πληροφορική είναι καλές, αλλά μέσα στα όριά τους. και μέσα στα πλαίσια της προσφοράς τους ως θεραπαινίδες του ανθρώπους και της ζωής και όχι ως αντικατάσταση της πραγματικότητας. Όχι κυβερνήτες της υπάρξεώς μας. Ο Χριστός είναι ο κυβερνήτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: