e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας θα υπάρξει "όταν έρθει η ώρα", δηλώνεται στο Φανάρι


Στο Φανάρι συνεχίζονται οι εργασίες της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για δεύτερη μέρα, σήμερα 10 Οκτωβρίου 2018. 

Οι αναμένοντες την απόφαση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας δημοσιογράφοι εξ Ουκρανίας μεταδίδουν στην πατρίδα τους ότι ο Μητροπολίτης Αυστρίας και Έξαρχος Ουγγαρίας Αρσένιος υποστηρίζει ότι η απόφαση θα ληφθεί "όταν έρθει η ώρα". Τούτο δήλωσε ο ίδιος, κατά τον ανταποκριτής του Radio Liberty, στο περιθώριο της Συνόδου. Όσον αφορά στο θέμα των σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία αντιτίθεται στην αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ο Αρσένιος είπε: "Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα προβλήματα, αλλά η βοήθεια του Θεού θα ενεργήσει έτσι ώστε τα πάντα να είναι ειρηνικά".

Εν τω μεταξύ οι δύο Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία επέστρεψαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Εκ των δύο, ο Αρχιεπίσκοπος Παμφίλου Δανιήλ, απαντώντας σε ερώτηση, αν η Ουκρανική Εκκλησία είναι έτοιμη να ενωθεί, απάντησε: "Νομίζω ότι η Εκκλησία στην Ουκρανία είναι έτοιμη να ενωθεί. Είναι έτοιμη τα τελευταία 27 χρόνια αν όχι για αιώνες. Πότε αυτό μπορεί να συμβεί, είναι δύσκολο να το πούμε. Αυτό είναι μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή".

[Εράνισμα πληροφοριών από ουκρανικά ΜΜΕ: π. Παν. Καποδίστριας]


Екзарх архієпископ Даниїл Памфілійський зі США у відповідь на запитання про те, чи готова українська церква до об’єднання, заявив: «Думаю, що церкви в Україні готові до об’єднання, готові вже протягом 27 років, якщо не кількох століть. Коли це може статися – важко сказати. Це все, що я можу сказати на цю хвилину». 10 жовтня – другий день триденного засідання Синоду. Екзархи Вселенського патріарха, які перебували в Києві у межах підготовки до надання автокефалії українській православній церкві, прибули до Стамбула, де виступлять зі звітом на засіданні Синоду Константинопольського патріархату.

Δεν υπάρχουν σχόλια: