e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

«Είναι δυνατόν από την Ναζαρέτ να προέρχεται κάτι καλό;»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής μετά την Χριστού Γέννησιν 
30 Δεκεμβρίου 2018 
(Ματθ. β΄ 13-23)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 

Πολλές φορές έχουμε όλοι προβληματιστεί και αναρωτηθεί σχετικά με το εάν το Κακό, το οποίο το βλέπουμε πανίσχυρο γύρω μας να θριαμβεύει, είναι πραγματικά αήττητο. Την απάντηση, λοιπόν, αυτή, την δίνει ο ίδιος ο Θεός μες από το Ευαγγέλιο, όπως στη σημερινή μας περικοπή.

Ο μοχθηρός και εγκληματίας τύραννος Ηρώδης έκανε τ’ αδύνατα δυνατά, ώστε να εξοντώσει το θείο βρέφος, την παρουσία του οποίου ο ίδιος –μέσα στην κακότητα και την παράνοιά του- ένιωθε ως απειλή.

Άγγελος Κυρίου ειδοποιεί τον δίκαιο και πιστό Ιωσήφ, να οδηγήσει την σύζυγό του Παρθένο Μαρία και τον νεογέννητο Ιησού στην Αίγυπτο, σε ασφαλές καταφύγιο, ώσπου παρέλθει η φονική μανία του Ηρώδη. Ο Ιωσήφ δεν αντιδρά, δεν συζητά, δεν αμφιβάλλει, αλλά πειθαρχεί στην θεία εντολή. Κοπιάζει, ταλαιπωρείται αλλά δεν διστάζει ούτε στιγμή, προκειμένου να προστατέψει τον Θεάνθρωπο Ιησού.

Όταν ο κίνδυνος παρήλθε και ο ασεβής τύραννος πέθανε, βασανιζόμενος από οδυνηρή ασθένεια, ο Ιωσήφ επιστρέφει και πάλι με εντολή του Θεού και εγκαθίσταται στην πόλη Ναζαρέτ. Γι’ αυτό δε και ο Ιησούς ονομάζεται Ναζωραίος. 

Η επιλογή της Ναζαρέτ ως τόπου κατοικίας του Θεανθρώπου και της οικογενείας του δεν είναι τυχαία, όπως τίποτα δεν είναι τυχαίο από τα τελούμενα στην ιερή ιστορία. Η πόλη αυτή, όχι μόνο δεν ήταν διάσημη και φημισμένη αλλά, αντίθετα, υπήρξε ένας τόπος κακόφημος, κατοικούμενος από πονηρούς κατοίκους. Πιο πολύ έμοιαζε με ειδωλολατρική πολιτεία, παρά με εβραϊκή. Ο ίδιος ο Ναθαναήλ, πριν γίνει Απόστολος του Κυρίου, ακούγοντας ότι ο Ιησούς είναι Ναζωραίος, αναρωτήθηκε: «είναι δυνατόν από την Ναζαρέτ να προέρχεται κάτι καλό;»

Έτσι, λοιπόν, ο Ιησούς έζησε φτωχός και περιφρονημένος ανάμεσα σε βλάσφημους και ασεβείς ανθρώπους. Εργαζόταν χειρωνακτικά, ντυμένος με φτωχικά ενδύματα, δεν είχε κάνει τις σπουδές των σοφών του Ισραήλ, θεωρείτο αμαρτωλός και περιφρονητής των θρησκευτικών, εθνικών και πολιτιστικών αξιών και παραδόσεων των Ιουδαίων. Υπήρξε κυνηγημένος και «όνειδος» για τους ανθρώπους. Ακόμη και πάνω στο ξύλο του Σταυρού Του γράφτηκε το περιφρονητικό όνομα «Ναζωραίος». Τον ενέπαιζαν οι βλάσφημοι και ασεβείς άνθρωποι, περιέπαιξαν τους μαθητές Του, όπως το ίδιο θα κάνουν και σε μας αν Τον πιστέψουμε και ακολουθήσουμε πιστά τις εντολές Του.

Όμως εμείς, στηριζόμενοι στον λυτρωτή Κύριο μας, ποτέ δεν πρόκειται να κινδυνεύσουμε. Κάθε προπηλακισμός και δίωξη είναι για εμάς τίτλος τιμής και δεν πρέπει να βαρυγκωμούμε, ούτε να φοβόμαστε, διότι μας περιμένει ο αμάραντος στέφανος της δόξης. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: