e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 14 Αυγούστου 2018

Αρχιερατικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μπανάτο Ζακύνθου, αρχομένου του Πανηγυριού της Παναγούλας 2018


Με τη συμμετοχή ικανού αριθμού ευλαβουμένων την Παναγία πιστών πραγματοποιήθηκε κατά το δειλινό της 14ης Αυγούστου 2018, ο πανηγυρικός Εσπερινός της Κοιμήσεως της Θεομήτορος στον περικαλλή, χρυσοξυλόγλυπτο και ανθοστόλιστο Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω της Ζακύνθου, στο πλαίσιο του λαοφίλητου Πανηγυριού της κωμοπόλεως αυτής, κέντρου της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίων, στον καταπράσινο Κάμπο του Τζάντε.

Η βραδιά ήταν εξόχως επίσημη, διότι χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄. Τον Εφημέριο της Ενορίας και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Μπιάζης (Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας), ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ο Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης και ο Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ διακόνησε ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Αγαλιανός.

Το ψαλτήρι τίμησαν οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες της Ενορίας με τους βοηθούς τους, υπό την έκτακτη διεύθυνση του εκ Ζακύνθου Πρωτοψάλτου Αθηνών κ. Παναγιώτου ΚάνδηλαΌλοι συνεισέφεραν το κατά δύναμιν και τον καλύτερο εαυτό τους για την άρτια απόδοση των ιερών εσπερίων της μεγάλης Εορτής.

Ομιλώντας προς το εκκλησίασμα ο Σεβ. κ. Διονύσιος, με γλαφυρότητα και πειστικότητα, αναφέρθηκε στην πανσεβάσμια μορφή της Παναγίας Μητέρας, η οποία ενώνει τα ουράνια με τα επίγεια, αναβιβάζοντας την ανθρώπινη φύση πλάι στον θρόνο της θείας Μεγαλειότητας.

Κατά τα ειθισμένα της Ενορίας, μετά την ευλόγηση των Άρτων και τα Απόστιχα, του Αρχιερέως και των Ιερέων φερόντων άπασα την στολή τους, λιτανεύτηκε το άπνουν “σώμα” της Παναγίας τρις εντός του Ναού, ψαλλομένης της γ΄ στάσεως των θεομητορικών Εγκωμίων: “Αι γενεαί πάσαι ύμνον τη ταφή σου προσφέρομεν Παρθένε [...] Αι γενεαί πάσαι μακαρίζομέν Σε την μόνην Θεοτόκον [...]” κλπ. Τέλος, κατά την ώρα του Απολυτικίου “Εν τη γεννήσει την παρθενίαν εφύλαξας...”, κρουομένων των καμπανών του Καμπαναρίου και υπό τους ήχους των ζακυνθινοπρεπών πυροτεχνημάτων, το πανίερο “Σώμα” εναπετέθη στον Επιτάφιο, ο δε Αρχιερέας προσέφερε άνθη και μύρα, εκφράζοντας έτσι την τιμή και τον σεβασμό όλων στην εν τω τάφω Μητέρα του Θεού και των Ανθρώπων!

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]