e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ναό της Αγίας Τριάδος Πύργου Ηλείας


Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ιεροπρέπειας, τελέστηκε ο τελευταίος Κατανυκτικός Εσπερινός στην πόλη του Πύργου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επίσκοπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, με την ευλαβική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και Γραμματέας των Συνοδικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος ανέπτυξε με γλαφυρότητα αλλά και θεολογική επιδεξιότητα το θέμα: «Η Βασιλεία του Θεού», λαμβάνοντας αφορμή από το Δοξαστικό του Όρθρου της Κυριακής Ε΄ Νηστειών, “Οὐκ ἔστιν ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ βρῶσις καὶ πόσις, ἀλλὰ δικαιοσύνη καὶ ἄσκησις, σὺν ἁγιασμῷ· ὅθεν οὐδὲ πλούσιοι εἰσελεύσονται ἐν αὐτῇ, ἀλλ᾽ ὅσοι τοὺς θησαυροὺς αὐτῶν ἐν χερσὶ πενήτων ἀποτίθενται”.

Ο λαμπρός επιστήμονας και ταπεινός εργάτης της τοπικής μας Εκκλησίας, τόνισε μεταξύ πολλών άλλων ότι: «Η Βασιλεία του Θεού είναι ο καινούργιος κόσμος του Θεού, τον οποίο ενσαρκώνει, κηρύσσει και φανερώνει στον κόσμο ο Ιησούς Χριστός. Η Ανάσταση του Κυρίου ήταν αυτή που έφερε και εγκαθίδρυσε αυτήν την νέα πραγματικότητα, τον καινούργιο κόσμο του Θεού. Η δε έννοια της Βασιλείας του Θεού, είναι μία εκ των σημαντικότερες διδασκαλίες του Ευαγγελίου και μία από τις πλέον συζητήσιμες θεολογικές διαφοροποιήσεις μεταξύ της θεολογίας της Δύσης και της Ανατολής. Σκοπός και πρόταση της διδασκαλίας αυτής είναι να καταδειχτεί πως ο κόσμος της πτώσης πλέον έπαυσε με την έλευση του Χριστού και πως επήλθε μία νέα ανακαινισμένη και μεταμορφωμένη κτίση, όπου σε αυτή πλέον υπάρχει η ελπίδα της απολυτρώσεως του ανθρώπου. Η βάση της διδασκαλίας αυτής φαίνεται να είναι γνωστή από την Παλαιά Διαθήκη. Σύμφωνα λοιπόν με το πνεύμα της Παλαιάς Διαθήκης η βασιλεία του Θεού, αποτελεί την παρουσία του Θεού και την αποκάλυψη του σχεδίου Του, έχοντας ιστορικό χαρακτήρα καθώς αυτή συντελείται εν τόπο και χρόνο στο λαό του Ισραήλ και με την πρώτη παρουσία του Θεού στον Αβραάμ. Αναφέρθηκε επίσης στην σχέση της Δικαιοσύνης του Θεού, με την δικαιοσύνη των ανθρώπων και ποίοι είναι εκείνοι που μετέχουν της Βασιλείας του Θεού!».

Ο Θεοφιλέστατος στο τέλος του Κατανυκτικού Εσπερινού, ευχαρίστησε τον εκλεκτό ομιλητή, τον Ιερό Κλήρο, καθώς επίσης τους ευλαβείς και φιλακόλουθους Χριστιανούς μας, που παρακολούθησαν τους Κατανυκτικούς Εσπερινούς, ευχόμενος παράλληλα καλή και ευλογημένη πορεία, στο υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και Καλή Ανάσταση!

Πρεσβ. Νικόλαος Κατσηδήμας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: