e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Το χρονικό της ιεραποστολικής περιοδείας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κεντρική Τανζανία (+photos)


Την 15η Μαΐου 2019 ο Πάπας καὶ Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νικόδημο Τότκα, Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου, αφίχθη στο Νταρ ες Σαλαάμ μετά από πολύωρο ταξίδι, όπου τον υποδέχθηκαν ο επιχώριος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως κ. Δημήτριος, ο Πρέσβυς της Αιγύπτου στην Τανζανία, ο Πρόεδρος και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τανζανίας. Μετά από την μικρή αυτή στάση, συνέχισε με ιδιωτικό αεροπλάνο το ταξίδι του για την πόλη της Ιρίγκα της Κεντρικής Τανζανίας, όπου θα πραγματοποιήσει ποιμαντικὴ επίσκεψη.

Είναι η δεύτερη φορά που ο Πατριάρχης επισκέπτεται την περιοχή αυτή, αφού την πρώτη φορά που ήρθε ήταν το 2007. Η περιοχή της Ιρίγκα βρίσκεται στην ενδοχώρα της Τανζανίας, σε υψόμετρο 1600 μέτρων. Είναι ένα τεράστιο οροπέδιο, αλλά οι απλοί και ταπεινοί κάτοικοί της είναι άνθρωποι φιλήσυχοι, εργατικοί και υπομονετικοί.

Τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο υποδέχθηκαν στο τοπικό αεροδρόμιο, ο επιχώριος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος με τους τοπικούς άρχοντες, τον Πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Τανζανίας, τους φυλάρχους και τους κληρικούς της Επισκοπής, ενώ θερμή υποδοχή επεφύλαξαν στον Πατριάρχη πλήθη πιστών από τις γύρω περιοχές στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Επισκοπής στο Κινταμάλι.

Με φανερή συγκίνηση ο Πατριάρχης απηύθυνε λόγους αγάπης και συμπαράστασης στους πιστούς οι οποίοι ένθερμα εκδήλωσαν την αγάπη και τον σεβασμό στον υψηλό επισκέπτη τους με χορούς και τραγούδια.

*     *     *

«Kristo Amefufukka! Kweli Amefufukka!» Με τον Αναστάσιμο χαιρετισμό στα Σουαχίλι και με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς απο εκατοντάδες πιστούς σε δεκάδες χωριά στην Επαρχία της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, καλωσορίζουν από την Τετάρτη 15η Μαΐου 2019 τον πνευματικό τους πατέρα, Πάπα και Πατριάρχη κ.κ. Θεόδωρο Β’, όπου πραγματοποιεί Ποιμαντική επίσκεψη.

Την Πέμπτη 16η Μαΐου ε.ε., η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β΄, συνοδευόμενος από τον επιχώριο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο και τον Αρχιγραμματέα του Πατριαρχείου Αρχιμ. κ. Νικόδημο Τότκα, επισκέφθηκε την περιοχή Νταμπάγκα στα νότια της χώρας κοντά στα σύνορα με την Ζάμπια, όπου ετέλεσε τον αγιασμό θεμελίωσης του Ιερού ναού Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου και Αγίου Λουκά του Ιατρού στο χωριό Μασέγκε, καθώς και τον αγιασμό της νέας γεώτρησης της περιοχής η οποία ευρίσκεται σε ένα οροπέδιο με υψόμετρο 2000 μ.

Αμφότερα τα έργα αποτελούν δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης του κ. Νόστη Ψαρά από την Θεσσαλονίκη.

Αμέσως μετά τις τελετές επισκέφθηκε το Σχολείο της περιοχής, όπου έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από τους εκπαιδευτικούς και εκατοντάδες παιδιά. 

Την επομένη, 17η Μαΐου, ο Μακαριώτατος μετέβη με την συνοδεία του στο χωριό Ιγκαγκιντούνγκου, στην ενδοχώρα της Κεντρικής Τανζανίας. Σε υψόμετρο 2000μ, σε ένα αιώνια λαμπερό σκηνικό, όπου η ομορφιά της φύσης συναντάει τους φιλήσυχους και εργατικούς ανθρώπους, ετέλεσε τον αγιασμό θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου, ωσαύτως δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας «ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος με την συνοδεία του μετέβη στο πρωτόγονο χωριό των Μασάϊ, το Ιποάσι, της περιοχής Ιρίγκα, το οποίο είναι αμιγώς Ορθόδοξο, και όπου σύσσωμο το χωριό τον προϋπάντησε με χορούς και τραγούδια. Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Μακαριώτατος ευλόγησε την γεώτρηση του χωριού, το νερό της οποίας καλύπτει τις ανάγκες των φτωχών αυτών ανθρώπων που ζουν σε ένα ιδιαζόντως σκληρό περιβάλλον και ζουν αποκλειστικά από την κτηνοτροφία.

Είναι μια από τις λίγες περιοχές του πλανήτη μας που μένει ανεπηρέαστη από την «πολιτισμική πρόοδο», και όπου όντως μπορεί κανείς να θαυμάσει και να απολαύσει την αγνότητα της φύσης και των ανθρώπων, χωρίς την «βεβήλωση» του τεχνολογικού πολιτισμού.

*     *     *

Το Σάββατο 17η Μαΐου ε.ε., τέταρτη ημέρα της Ποιμαντικής περιοδείας στην Επαρχία της Ιεράς Επισκοπής Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας, η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’, πλαισιούμενος από τον επιχώριο Επίσκοπο Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικο, τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Μαλάουι κ. Φώτιο, ετέλεσε ομαδικές βαπτίσεις 350 ιθαγενών στο Ορθόδοξο ιεραποστολικό κέντρο στο Κινταμάλι.

Αμέσως μετά την συγκινητική τελετή των βαπτίσεων, ο Μακαριώτατος πραγματοποίησε Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Επισκοπής απευθύνοντάς τους λόγους παραινετικούς και ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν με ενθουσιασμό τα ιερατικά τους καθήκοντα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Σύναξη των Επισκόπων, οι οποίοι ενημέρωσαν τον Πατριάρχη για την πρόοδο των Ιεραποστολικών δραστηριοτήτων στις Επισκοπές τους.

*     *     *

Την Κυριακή του Παραλύτου, 19η Μαΐου ε.ε., η Α.Θ. Μακαριότης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, στο Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο Κινταμάλι της Κεντρικής Τανζανίας, συμπαραστατούμενος υπό των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων, Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σιλβέστρου, Μαλάουι κ. Φωτίου και Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθονίκου.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, θρησκευτική κατάνυξη και τη συμμετοχή εκατοντάδων ιθαγενών πιστών από την ευρύτερη περιοχή του Κινταμάλι, στον Ιερό Ναό Παναγίας του Κύκκου και Αγίου Γεωργίου, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ετέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του υποδιακόνου κ. Αναστασίου Κiyonga. 

Ο νέος Διάκονος π. Αναστάσιος, είναι 32 ετών, έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων, είναι πτυχιούχος του Θεολογικού Σεμιναρίου Ναϊρόμπι και της Φιλοσοφικής σχολής Ταμπόρας, ενώ προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος απένειμε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου στον Ιερομόναχο Μάρκο Rutakiamirwa, ο οποίος είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου της Ντοντόμα με ειδικότητα στη Γλωσσολογία. Αμφότεροι είναι μέλη της μεταφραστικής ομάδας της Επισκοπής Αρούσας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εν πομπή, όλοι οι παριστάμενοι με επικεφαλής τον Μακαριώτατο και συνοδεία όλων των προυχόντων της περιοχής Ιρίγκας, μετέβησαν στον προαύλειο χώρο της παρακειμένης Κλινικής «Άγιος Νικόλαος» όπου ετελέσθησαν τα εγκαίνια της νέας αυτής Κλινικής, η οποία είναι δωρεά της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Την Δευτέρα 20η Μαΐου, ο Μακαριώτατος μετέβη με την συνοδεία του στο χωριό Ιμπόγκο, όπου ετέλεσε τον αγιασμό θυρανοιξίων του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος ανηγέρθη με δωρεά της Αδελφότητας Εξωτερικής Ιεραποστολής Θεσσαλονίκης και ευρίσκεται σε ένα καταπράσινο οροπέδιο σε υψόμετρο 1800 μ, και αποτελεί το κόσμημα της περιοχής.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στα χωριά Ιλαλασίμπα και Μακουμπίκε, όπου επισκέφθηκε την Κλινική και τα Σχολεία τα οποία ανηγέρθησαν με την οικονομική βοήθεια του Σεβ. Μητροπολίτου Ειρηνουπόλεως κ. Δημητρίου. Δάσκαλοι, μαθητές και γονείς επεφύλαξαν στον Μακαριώτατο μεγαλειώδη υποδοχή με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε λόγο οικοδομής και αγάπης. Ο Πάπας και Πατριάρχης κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προσέφερε ως δώρο στα εκπαιδευτήρια χρηματικό ποσό για την αγορά θρανίων για τα σχολεία, αφού τα παιδιά αναγκάζονταν να κάθονται στο χώμα και μοίρασε σε όλα τα παιδιά γλυκά.

Ακολούθησε γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου για 800 παιδιά των Σχολείων και χιλιάδων ιθαγενών, το οποίο προσέφερε η Ιερά Επισκοπή Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας με την μέριμνα του Ποιμενάρχου, Θεοφιλ. Επισκόπου κ. Αγαθονίκου.

Τέλος, ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος αποχαιρετώντας το ποίμνιο της επαρχίας Ιρίγκας, ευχαρίστησε τον Επίσκοπο Αγαθόνικο για τις προσπάθειες που καταβάλλει για την Επαρχία του, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τους Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, το τηλεοπτικό κανάλι 4Ε πού εκάλυψε τηλεοπτικώς την ποιμαντική επίσκεψή του, αλλά και όλους τους Έλληνες που από το υστέρημά τους υποστηρίζουν και συμπαραστέκονται το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στις Ιεραποστολικές του δραστηριότητες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ 
του π. Νικοδήμου Τότκα


Δεν υπάρχουν σχόλια: