e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Ολοκληρώνονται οι σπιτικές Παρακλήσεις προς την Παναγία. Ευκαιρία ψηλάφησης των πνευματικών αναγκών της Ζακύνθου


Ολοκληρώνονται ολοένα στην ταπεινή Ενορία μας, εδώ στο Μπανάτο της Ζακύνθου, οι κατ' οίκον Παρακλήσεις προς την Θεοτόκο, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις πλείστες Ενορίες του νησιού. 

Για τους μη γνωρίζοντες, διευκρινίζουμε τα ακόλουθα: Ο κάθε Εφημέριος του νησιού μας -σύμφωνα με πατροπαράδοτη συνήθεια ευλάβειας προς την Θεομήτορα- επισκέπτεται τα σπιτικά της περιοχής του (όσων βέβαια Ενοριτών εκφράσουν την διάθεση σεβασμού στην τοπική παράδοση και κατά συνέπειαν στην τιμώμενη Μητέρα Παναγιά μας), κατά την διάρκεια των δεκαπέντε ημερών προ της Κοιμήσεώς Της, όπου, ενώπιον του Εικονίσματος της φαμίλιας, καντηλιού και λιβανιστηρίου, ψάλλει μια σύνοψη του Μικρού Παρακλητικού Κανόνος, διάρκειας συνήθως πέντε λεπτών, αναπέμποντας δέηση υπέρ υγείας και ψυχοσωματικής ευσταθείας των φαμελιτών.

Δι' αυτού του τρόπου κι εφέτος δόθηκε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στον Εφημέριο να ψηλαφίσει εκ του σύνεγγυς τις πνευματικές ανάγκες όλων σχεδόν των Ενοριτών του (ελαχιστότατοι αρνήθηκαν, εξαιτίας μάλλον σκληροκαρδίας έναντι των θείων) και να "χαρτογραφήσει" την όση πνευματικότητα της Ενορίας του! Μάλιστα, μετά την ψαλτική απόδοση των θεομητορικών τροπαρίων, με καφέ ή αναψυκτικό και διάφορα καλοκαιρινά φιλέματα, κουβεντιάστηκαν τα κάθε λογής προβλήματα των οικογενειών, ευλογήθηκαν τα νήπια, οι έφηβοι, οι ασθενούντες, παρηγορήθηκαν οι πενθούντες, ρυθμίστηκε πότε θα κοινωνήσουν κατ' οίκον οι κατάκοιτοι και οι μη δυνάμενοι να προσέλθουν στον Ναό, παραδειγματίστηκαν εντέλει οι νεότεροι πώς οι παλαιότεροι τηρούν αδιάπτωτα τις παραδόσεις της ορθόδοξης πίστης και αυτοσυνειδησίας τους!

Ας είναι απαξάπαντες γεροί, δυνατοί, ώστε και του χρόνου να βιώσουμε "εν ενί στόματι και μιά καρδία" την χαριτοποιητική προετοιμασία του Δεκαπενταύγουστου!!!

π. Π. Κ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: