e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ Τοποτηρητής του Οργανισμού "Union directrice des associations orthodoxes russes" (πρώην Εξαρχίας)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, με σεπτό Πατριαρχικό Γράμμα, ορίστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, Τοποτηρητής του Οργανισμού "Union directrice des associations orthodoxes russes" (πρώην Εξαρχίας).

Ως εκ τούτου, ο Σεβ. Τοποτηρητής απηύθυνε επιστολή προς τον Κλήρο και τον Λαό που συμπεριλαμβάνονται στην πρώην Εξαρχία, γράφοντάς του τα ακόλουθα, όπως κυκλοφορήθηκε στο facebook, με κάποιες (μάλλον) μεταφραστικές αβλεψίες:

"Στις 30 Αυγούστου 2019 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε, σύμφωνα με απόφαση του Νοεμβρίου 2018 για την πρώην Εξαρχία των ενοριών της ρωσικής παράδοσης στη Δυτική Ευρώπη, να δώσει στον Αρχιεπίσκοπο Ιωάννη Χαριουπόλεως απολυτήριο. Αυτή η κανονική απόλυση υποδηλώνει ότι από τώρα και στο εξής ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης δεν έχει καμία σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις κοινότητες της πρώην Εξαρχίας για τις οποίες ήταν προηγουμένως υπεύθυνος.

Η διοίκηση αυτών των κοινοτήτων στη Γαλλία μεταφέρεται στην Ορθόδοξη Μητρόπολη της Γαλλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος μού επέτρεψε να αναλάβω την ευθύνη για την Εξαρχία για αυτή τη μεταβατική περίοδο. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σας παρακαλώ να τιμάτε το όνομά μου ως Επίσκοπο σας κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Όσον αφορά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 7ης Σεπτεμβρίου, γνωρίζω ότι πολλοί εκπρόσωποι έχουν ήδη οργανώσει να έρθουν στο Παρίσι για αυτή τη συνάντηση. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί, γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις. Θα συναντηθώ στο εγγύς μέλλον με το Συμβούλιο Επισκόπων για να συζητήσουμε την κατάσταση.

Επιπλέον, επαναλαμβάνω την πρόταση που δημοσίευσα τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, δηλαδή:

Να διασφαλιστεί, στο πλαίσιο της προσωρινής εποπτείας, η διατήρηση της υπάρχουσας Ένωσης, η οποία θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την περιουσία της και να λειτουργεί σύμφωνα με το δικό της καταστατικό χάρτη, ο οποίος ίσως χρειαστεί να προσαρμοστεί, διασφαλίζοντας τη διατήρηση της ρωσικής σας λειτουργικής και πνευματικής παράδοσης...

Κατανοώντας την ανησυχία ορισμένων ενοριών, θα ήθελα να εκφράσω ολόψυχα την αγάπη μου στις κοινότητές σας, να σας ευλογήσω με όλη μου την καρδιά και να προσευχηθώ στον Κύριο Θεό μας που θα σας γεμίσει με τη χάρη Του."

Δεν υπάρχουν σχόλια: