e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Ένα συλλεκτικό λεύκωμα: "Εκκλησίες κι Ξωκλήσια της Ίμβρου -Εκεί που τα καντήλια δεν έσβησαν ποτέ-"






Κυκλοφόρησε από το Τμήμα Εκδόσεων της Ιμβριακής Ένωσης σε πολυτελέστατη έκδοση το λεύκωμα "Εκκλησίες και Ξωκλήσια της Ίμβρου -Εκεί που τα καντήλια δεν έσβησαν ποτέ-"Τo λεύκωμα έγινε με την ευγενική χορηγία του Διεθνούς Εκκλησιαστικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Ορθοδοξία» και την ευλογία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτου Εφραίμ. 

Στην έκδοση βρίσκονται όλες οι Εκκλησίες και τα Ξωκλήσια της Ίμβρου, ακόμα και αυτές που είναι κατεστραμμένες. Το λεύκωμα προλογίζει ο Παν. Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ και ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης και Άρχων Οστιάριος της Μ.τ.Χ.Ε. Παύλος Σταματίδης. Στο εξώφυλλο είναι το μανουάλι της Παναγιάς Μπαλωμένης. 

Ο Κωνσταντίνος Βάντσος, σε διάστημα πέραν των τριών ετών. γύρισε όλη την Ίμβρο, βουνά και λαγκάδια και φωτογράφισε όλα τα εκκλησάκια νησιού. Πολλοί συμπατριώτες, κυρίως μεγάλης ηλικίας βοήθησαν να βρεθούν απομακρυσμένα ξωκλήσια. Είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια να φωτογραφηθούν και να καταμετρηθούν όλες οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια του νησιού.

Οι συντελεστές του Λευκώματος είναι:

Επιμέλεια: Παύλος Σταματίδης.
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ιωάν. Βάντσος
Κείμενα:
Γεώργιος Κομνηνάρας: Παναγία, Κάστρο και Γλυκύ.
Γεώργιος Χριστοφορίδης: Σχοινούδι, Άγιοι Θεοδωροι.
Βασιλικὴ Γραφιαδέλλη: Αγρίδια.
Χρήστος Ρεκτσίνης: Ευλάμπιο.
Παύλος Σταματίδης: Εισαγωγή – Στατιστικὰ στοιχεία.
Διόρθωση κειμένων: Ελένη Θεοφάνους – Σταματίδη.



Δεν υπάρχουν σχόλια: