e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Πρωθιερεύς Ρωσικής Εκκλησίας: "Παρασυναγωγή του σατανά η Εκκλησία της Ελλάδος - Σκυλιά του διαβόλου οι Ιεράρχες της"


Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης,
Κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου εκ Κρήτης.

Ο Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Διετέλεσε Πρόεδρος του Συνοδικής Επιτροπής για τη Συνεργασία Εκκλησίας και Κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας από το 2009 έως το Δεκέμβριο του 2015. Είναι μέλος του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διετέλεσε και αναπληρωτής πρόεδρος του Παγκόσμιου Ρωσικού Λαϊκού Συμβουλίου έως τις 29 Δεκεμβρίου 2015 (πρόκειται για διεθνή δημόσιο οργανισμό που ιδρύθηκε τον Μάιο του 1993 υπό την αιγίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με σκοπό την ένωση του ρωσικού λαού. Επικεφαλής του είναι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος). Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνες γνώμης του έτους 2013, ο Τσάπλιν ήταν το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία μετά τον Πατριάρχη Κύριλλο. 
     Ο εν λόγω υψηλόβαθμος κληρικός του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος στο παρελθόν, τουλάχιστον μέχρι το 2015, εθεωρείτο «το στόμα του Πατριάρχου Κυρίλλου», προέβη σε μια πρωτόγνωρη υβριστική επίθεση κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεραρχίας και του Κλήρου της, μετά την απόφαση της τελευταίας να αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (το vk) έγραψε τα εξής:

«Η νεοημερολογίτικη Εκκλησία της Ελλάδος έπαψε να υπάρχει. Έπαψε να είναι η Εκκλησία του Χριστού και μετατράπησε σε παρασυναγωγή του σατανά. Όποιος δεν αποσχιστεί από αυτήν φεύγει από το Χριστό και πάει με το διάβολο. Και δεν πρέπει να συζητάμε ότι υπάρχουν αποχρώσεις στους τύπους των σκυλιών του σατανά: όλα είναι σαφέστατα. Όσοι αναγνωρίζουν το σχίσμα είναι σχισματικοί. Η «ιεραρχία» και ο «κλήρος» τους καθαιρούνται και αντικαθίστανται από καινούριους. Και φτάνει να περιμένουμε κάτι και να πιστεύουμε πονηρά κουτσομπολιά. «Εσείς, πατέρα σας έχετε το διάβολο και θέλετε να κάνετε τις επιθυμίες του πατέρα σας. Εκείνος ήταν ανέκαθεν ανθρωποκτόνος και δεν έχει σταθεί στην αλήθεια, γιατί αλήθεια σ' αυτόν δεν υπάρχει. Όταν λέει το ψέμα, μιλάει απ' αυτά που του υπαγορεύει η ίδια του η φύση, γιατί είναι ψεύτης και πατέρας του ψεύδους» (Ιω. η΄ 44)».

Ο Πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν δεν είναι μια «μεμονωμένη περίπτωση», ούτε καν ο πρώτος που έγραψε τέτοιες αθλιότητες, παρακινώντας ουσιαστικά τους όποιους διαφωνούντες με την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας να κινηθούν σχισματικά σε βάρος των Τοπικών Εκκλησιών που θα την αναγνωρίσουν. Προ ημερών, ένας ακόμη «σταρ» της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας Λουκάς Κοβαλένκο, καλούσε ανοικτά όσους διαφωνούν με την αναγνώριση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας να κάνουν ανταρσίες και σχίσματα, γράφοντας χαρακτηριστικά:
«Ακόμη και αν μία Σύνοδος ή ένα Συμβούλιο Επισκόπων της μιας ή της άλλης Ορθόδοξης Εκκλησίας θα πιεστούν να λάβουν μια θετική απόφαση για την αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα υπάρχει ένας επαρκής αριθμός λογικών Επισκόπων, κληρικών και λαϊκών στην ίδια Εκκλησία που θα παραμείνουν πιστοί στο κανονικό σύστημα της Εκκλησίας. Σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι αυτοί δεν θα δεχτούν την αναγνώριση της ΟΕΟ και θα σταματήσουν να μνημονεύουν τον Προκαθήμενο και τους Επισκόπους που την αναγνωρίζουν. Οι πιστοί υιοί και θυγατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν θα αποδεχθούν σε καμία περίπτωση το νέο μοντέλο των εκκλησιαστικών σχέσεων... που επιβλήθηκε στην Ορθοδοξία από τον Δημήτριο Αρχοντώνη (σ.μ. ανευλαβής αναφορά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, για τον οποίο χρησιμοποιεί περιφρονητικά το λαϊκό του όνομα)».
Τότε κάποιοι ίσως δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, θεωρώντας ότι ο «εκκεντρικός» αυτός ιεράρχης της Μοσχοβίτικης Εκκλησίας εξέφραζε απλά τον προσωπικό του θυμό με ακραίο τρόπο. Όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά, αφού παρόμοιες απρεπείς δημόσιες παρεμβάσεις πυκνώνουν επικίνδυνα, και η Εκκλησία του Χριστού οφείλει να επαγρυπνεί, καθώς είναι έτοιμοι να ξεχυθούν από τις παγωμένες στέπες του βορρά «λύκοι βαρεῖς ... μὴ φειδόμενοι τοῦ ποιμνίου» (Πράξ. κ΄ 29).
     Η Εκκλησία της Ρωσίας τον τελευταίο χρόνο απέδειξε ότι δεν σέβεται κανένα Κανόνα, καμιά Παράδοση, καμία Τάξη της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η διακοπή της κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι αντικανονικές εισπηδήσεις σε εδάφη άλλων Εκκλησιών, οι απειλές, οι εκβιασμοί έχουν πλέον εγείρει εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον η εν Ρωσία επίσημη Εκκλησία παραμένει εδραία στο αδιαίρετο Σώμα του Χριστού. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να κριθεί μόνον συνοδικώς. Εδώ καταθέτω μόνο τον προβληματισμό μου. Διότι αν όλα αυτά δεν ανακοπούν, αλλά αντιθέτως συνεχισθούν και επιταθούν, τότε η έκπτωση της Ρωσικής Εκκλησίας από τη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία φαίνεται αναπόφευκτη, ο μη γένοιτο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: