e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

"Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων" από τον π. Ειρηναίο Λαφτσή

Βιβλιοπαρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Το ταχυδρομείο έφερε σήμερα εξ Αλεξανδρουπόλεως ένα ενδιαφέρον πόνημα του Αρχιμανδρίτου Ειρηναίου Λαφτσή, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως, με τίτλο "Ποιμαντικό εγχειρίδιο ιατρικών θεμάτων" (εκδ. 2019, σσ. 256). 

Το ανά χείρας βιβλίο προέκυψε από την διοικητική ενασχόληση του συγγράψαντος με τα νοσηλευτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα της Εκκλησίας, αλλά και με την επιστημονική τριβή του ως Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. 

Η θεματολογία του είναι γνωστή μεν στους κληρικούς, αλλά ιδιαίτερα χρήσιμη και χρηστική όσον αφορά στον ιατρικό κόσμο, κυρίως όταν αυτός δεν έχει την εμπειρία της ποιμαντικής δυναμικής της Ορθόδοξης Θεολογίας.

Όπως ο ίδιος ο π. Ειρηναίος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του, "στο βιβλίο αυτό περιέχονται ομιλίες που έγιναν κατά καιρούς για θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν τόσο την ιατρική όσο και τη θεολογία: άμβλωση, εξωσωματική γονιμοποίηση και δωρεά οργάνων. Ακόμα συμπεριλήφθηκαν ζητήματα που συνδέονται με την υγεία και ζητούν προσεκτικές ποιμαντικές προσεγγίσεις, όπως είναι ο πόνος, ο θάνατος και το πένθος. Επίσης, ομιλίες που δείχνουν πώς ο λόγος των Πατέρων και η ζωή της Εκκλησίας μπορούν να φωτίζουν την ιατρική και να την καθιστούν όχι απλώς επιστήμη και υπηρεσία, αλλά μια πραγματικά φιλάνθρωπη διακονία. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου αποτυπώνονται πνευματικοί προβληματισμοί και σκέψεις ενός χριστιανού που μελετά θέματα σχετικά με την υγεία. Προσεγγίζονται ποιμαντικά αγωνίες που έχει ο κάθε άνθρωπος, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με ρωτήματα όπως: γιατί επιτρέπει ο Θεός να ασθενούμε; Ή, δίνει η ασθένεια ευκαιρίες να δοκιμάσουμε την πίστη μας, την αντοχή των σχέσεών μας και τα αντανακλαστικά του εκκλησιαστικού σώματος;"

Ευχαριστούμε τον π. Ειρηναίο Λαφτσή για την ευγενική αποστολή του πνευματικού μόχθου του, συγχαίρουμε θερμά και του ευχόμαστε να έχει αδιάπτωτη υγεία, ώστε να προσφέρει προς όλους "υγιαίνουσα διδασκαλία", χάριν της ψυχοσωματικής υγείας των αναγνωστών και ακροατών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: