e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Στίχοι επιτοίχιοι του "Φιλόπατρι", σε light installation, αύριο στη βραδιά Κάλβου του "Αληθώς"


Αύριο, 10.2.2019, στην προετοιμαζόμενη Βραδιά Κάλβου, παραγωγή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", η οποία θα λάβει χώραν εντός του Ναού της Παναγούλας Μπανάτου, ώρα 7.30 μ.μ., θα υποδέχονται το κοινό στίχοι επί του τοίχου του ναού μες από ένα light installation, το οποίο επιμελήθηκε και θα πραγματοποιήσει ο συνεργάτης του Κέντρου, Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, σε συνεργασία με τους Κωνσταντίνο Μάτσα και Ιωάννη Σπ. Κοντονή.

Οι στίχοι προέρχονται από τα σωζόμενα χειρόγραφα του "Φιλόπατρι" Ποιητή μας, του μεγάλου αυτού Ζακύνθιου και, ενατενίζοντάς τους ο προσερχόμενος, θα αγκαλιάζεται -τρόπον τινά- από αυτούς και θα προδιατίθεται ευοίωνα για ό,τι κάλβειο θα ακροασθεί στην αφιερωματική εκδήλωση.

Οι δημοσιευόμενες φωτογραφίες προέρχονται από την αποψινή γενική πρόβα.


Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπη στο Ποτάμι πόλεως Ζακύνθου


Δειλινό Σαββάτου, 9 Φεβρουαρίου 2019, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους στο Ποτάμι πόλεως Ζακύνθου. Στον Αναστάσιμο Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συμπροσευχομένου του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄. 
[Φωτογραφίες: Γιώργος Χρυσικόπουλος]

Οι Μνήμες ξανάνθισαν για τους αποφοίτους της Ιερατικής Σχολής Κορίνθου


Ανταπόκριση - κείμενο - φωτογραφίες: Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας, Απόφοιτος Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου. Εφημέριος Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου

«Δεν μπορείς να κρύψεις το παρελθόν. Θα το κουβαλάς μέσα σου για πάντα. Θα το συγκρίνεις με ό,τι συμβαίνει στο παρόν. Και θα σου λείπει και θα το αποζητάς να το ξαναζήσεις… Θα το αποκαθάρεις από τα κακά και θα προβάλεις τα καλά του και μ’ αυτά θα ζεις ευτυχισμένος».

Ξανάνθισαν οι μνήμες των Ιεροσπουδαστών της περίπυστης Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου, η οποία λειτούργησε ως πνευματικό και Εκκλησιαστικό φυτώριο κατά τα έτη 1924-1971.   Η ένδοξη αυτή Ιερατική Σχολή αποτελούσε το καύχημα της Αποστολικής Εκκλησίας Κορίνθου αλλά και της Ελλαδικής, διότι εφοδίασε την Εκκλησία και το Έθνος μας, με άριστους κληρικούς παντός βαθμού και με διδασκάλους μεστούς θρησκευτικών και εθνικών ιδεωδών υπό την καθοδήγηση πνευματικών αναστημάτων, Διευθυντών και Καθηγητών της.

Μοσχοβολούσε μαζί με το λιβάνι του θυμιατού το άρωμα της νιότης, της ζωής, ξεφύτρωνε όμορφη και σφριγηλή σαν άνοιξη η ελπίδα, το λαμπρό μέλλον του Έθνους και της Εκκλησίας μας. Στην πνευματική αυτή κυψέλη γαλουχήθηκαν,  χιλιάδες νεαρών βλαστών, προερχομένων από τα πέρατα της Ελληνικής γης, ακόμη δε και από το εξωτερικό.

Οι Ιεροσπουδαστές εκείνων των χρόνων γεμάτοι ενθουσιασμό, παλμό και πάθος δημιουργούσαν, μέσα από ένα δύσκολο παρόν, ελπιδοφόρο το αύριο όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά συγκινημένοι κατά την συνεστίαση στο Ξενοδοχείο «ELEKTRA METROPOLIS», σε εμάς τους αποφοίτους του Εκκλησιαστικού Λυκείου Κορίνθου, οι οποίοι είχαμε την ωραία και ευλογημένη ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους, εν πνεύματι Χριστιανικής αγάπης και αδελφωσύνης, ως ομογάλακτοι Ιεροσπουδαστές.  

Η Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου, αυτό το θεάρεστο έργο επιτέλεσε εις το ακέραιο μέχρι και το 1971, όταν βίαια  κλείσθηκε  από την δικτατορία. Και αυτό, ασφαλώς, για να παύση η Χριστιανική και Εθνική προσφορά της. Πρόσφερε στα Γράμματα, αφού αρκετοί Καθηγητές Πανεπιστημίων και Μέσης εκπαιδεύσεως, Συγγραφείς και Λογοτέχνες, προέρχονται εξ αυτής. Προσέφερε επίσης στη Διοίκηση της Εκκλησίας μας, αφού πολλοί Κληρικοί, Πρεσβύτεροι αλλά και Επίσκοποι προέρχονται εξ αυτής. Μεταξύ δε αυτών και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός (ο οποίος φοίτησε κατά τα έτη 1947-1953). Καθώς επίσης και ο μακαριστός Μητροπολίτης Ηλείας κυρός Αθανάσιος.  Προσέφερε τέλος και στο Κράτος, αφού πολλοί εκλεκτοί Κρατικοί λειτουργοί (Δικαστικοί, Δημόσιοι Υπάλληλοι, Υπάλληλοι Τραπεζών, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ) προέρχονται εξ αυτής.

Το Σάββατο  9-2-2019 εις τον Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, τελέστηκε Τρισαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου συνιερουργούντων δε των Σεβ. Μητροπολιτών Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ και Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και οι τρεις προαναφερόμενοι Σεβάσμιοι  Αρχιερείς διετέλεσαν Ιεροσπουδαστές της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου σε διαφορετικές βέβαια  περιόδους. Συμπροσευχόμενος στο Ιερό Βήμα, παρέστη ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄.

Στο αναλόγιο έψαλε η Χορωδία της Ένωσης, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημητρίου Μηνακάκη, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η τέλεση του καθιερωμένου μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως όλων των κεκοιμημένων καθηγητών, σπουδαστών, του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Δαμασκηνού, ιδρυτού της Σχολής, των Αρχιερέων αποφοίτων και καθηγητών της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών κυρού Σεραφείμ, Γόρτυνος κυρού Θεόφιλου, Θήρας κυρού Παντελεήμονος, Λαρίσης κυρού Σεραφείμ, Σιατίστης κυρού Αντωνίου, Χριστουπόλεως κυρού Πέτρου, Μαραθώνος κυρού Μελίτωνος  και του προσφάτως κοιμηθέντος Καρπενησίου κυρού Νικολάου,  καθώς επίσης των Ιερέων και των λαϊκών.

Την κοπή της Βασιλόπιτας της Ένωσης στο Ξενοδοχείο «ELEKTRA METROPOLIS», ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας κ.κ. Αλέξανδρος,  ενώ το φλουρί έτυχε στον Σεβ. Μητροπολίτη Θηβών κ.κ. Γεώργιο. Εν συνέχεια διεξήχθη η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όπου ο Πρόεδρος κ. Αθανάσιος Ψυχογιός, αφού ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους, ανέλυσε τα πεπραγμένα της Ένωσης και ζήτησε από τους παρόντες να συμβάλουν ενεργά στην επιτέλεση των στόχων της.
Η Χαναναία γυναίκα, υπόδειγμα μητέρας διαχρονικά

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου 
10 Φεβρουαρίου 2019
(Ματθ. ιε΄ 21-28)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Μεγάλη υπήρξε η αγάπη της ειδωλολάτρισσας μητέρας Χαναναίας, όπως άλλωστε κάθε μητέρας, προς την κόρη της. Και είναι αλήθεια πως κανένας δεν έμεινε ασυγκίνητος μπροστά στην αγωνία και την απόγνωσή της, για την δαιμονική κατάσταση που βρέθηκε το παιδί της, το οποίο είχε κυριεύσει το πνεύμα του Κακού. Όμως, στη δυστυχή Χαναναία, είχε απομείνει μια ύστατη ελπίδα: η προσφυγή και η ικεσία προς τον Σωτήρα Ιησού Χριστό.

Παρότι δεν είχε ακούσει ποτέ πριν τον θείο λόγο Του και δεν ήταν η ίδια μέτοχη των μεγάλων αληθειών Του, μέσα της βαθιά διατηρούσε ταπεινότητα και πίστη. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν απογοητεύτηκε από τη φαινομενική απόρριψη και απαξίωση που της έδειξε ο Κύριος, για να την δοκιμάσει, αλλά και για να δώσει ένα μάθημα ζωής σε όλους όσους τον περιστοίχιζαν.

Η αγάπη αυτής της μητέρας προς το παιδί της αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση για τις μητέρες όλων των αιώνων. Τις διδάσκει να αισθάνονται βαθιά, ευγενή, ανεξάντλητη και ιερή αγάπη για τα παιδιά τους. Να μεριμνούν όχι μόνο για τις σωματικές και υλικές ανάγκες τους, αλλά και για την εν Χριστώ διαπαιδαγώγηση και ανατροφή τους.

Οφείλουν να διαπλάσσουν αληθινά άξιους, ταπεινούς, φιλάνθρωπους και δημιουργικούς ανθρώπους, πραγματικά χρήσιμα μέλη μιας αληθινής χριστιανικής κοινωνίας. Και αυτό θα συμβεί μονάχα όταν φωτιστούν και καθοδηγηθούν από το φως του Ευαγγελίου. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά τους να προστατευτούν από τις βλαβερές επιρροές κι έτσι να οδηγηθούν στο Ποτήριο της Ζωής και γενικότερα στη συμμετοχή σε όλα τα σωτήρια Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Θα τους εμπνεύσει σεμνότητα, φιλανθρωπία και σεβασμό προς τους συνανθρώπους τους. Όλα αυτά θα επιτευχθούν, βέβαια, όταν όλοι οι γονείς θα καταφύγουν στον Σωτήρα Χριστό με επιμονή, όπως η Χαναναία, και με ακλόνητη πίστη, βαθιά, αδιάλειπτη και γνήσια προσευχή.

Κι αν ακόμη καμιά φορά φαίνεται πως ό,τι ζητάμε δεν πραγματοποιείται, ας μην απογοητευόμαστε. Χρειάζεται περισσότερη ζέση και επιμονή και τότε ο Θεός θα πραγματοποιήσει αυτό που κρίνει ότι είναι για το καλό μας και για την σωτηρία μας. Διότι η σύνεση του Θεού είναι άπειρη και η σοφία Του ανυπέρβλητη και αιώνια. Πάντοτε, λοιπόν, ας προσευχόμαστε με ζέση και ας ελπίζουμε σε Αυτόν, διότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός «εντυγχάνει υπέρ ημών».

Η προσευχή ενδυνάμωσε όλους τους δίκαιους και αγίους της Εκκλησίας, όπως και τον μεγαλομάρτυρα Χαράλαμπο, τον οποίο σήμερα εορτάζουμε. Ας μην παραθεωρούμε αυτό τον υπέροχο τρόπο συνάντησης με τον Δημιουργό μας! Γένοιτο!