e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Η μνήμη της Αγίας Ευφημίας στο Φανάρι + άλλες ειδήσεις, 11.7.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί Εἰδήσεις 

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Πατριάρχης, ἐπί τῇ ἱ. μνήμῃ τῆς Ἁγίας ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος καί πανευφήμου Εὐφημίας, ἧς τό ἱ. Λείψανον φυλάσσεται ἐν τῷ Π. Πατριαρχικῷ Ναῷ, συμπροσηυχήθη ἀπό τοῦ Ἱ. Βήματος κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Πέμπτης, 11ης Ἰουλίου, ἱερουργοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἱσπανίας καί Πορτογαλίας κ. Πολυκάρπου. Μετά τήν ἀπόλυσιν ἐχαιρέτησε τούς ἐξ Αὐστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Οὐκρανίας καί Ἑλλάδος ἐκκλησιασθέντας προσκυνητάς, εἰς οὕς διένειμε τό ἀντίδωρον.

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐδέξατο εἰς ἀκρόασιν:
- Τόν Πανοσιολ. Διάκονον κ. Παΐσιον, Διευθυντήν τοῦ Ἰδιαιτέρου Πατριαρχικοῦ Γραφείου, ὑποβαλόντα σέβη καί ἐξαιτησάμενον τήν σεπτήν Πατριαρχικήν εὐχήν καί εὐλογίαν ἐπί τῇ ὀνομαστικῇ αὐτοῦ ἑορτῇ. 


- Τόν Ἐντιμ. κ. Γεώργιον Πατούλην, ἰατρόν – νεωστί ἐκλεγέντα Περιφερειάρχην Ἀττικῆς, ἐξ Ἀθηνῶν.
- Τόν Ἐντιμ. κ. Βασίλειον Παπαστεργιάδην, δικηγόρον, Πρόεδρον τῶν ἐν Μελβούρνῃ Ἑλληνικῶν Κοινοτήτων, ἐξ Αὐστραλίας. 

*   *   *

Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ἐξεπροσωπήθη:
- Ὑπό τοῦ Πανοσιολ. Μ.  Πρωτοσυγκέλλου κ. Ἀνδρέου, κατά τήν ὑπό τοῦ ἐνταῦθα Γεν. Προξενείου τῆς Γαλλίας παρατεθεῖσαν δεξίωσιν, ἐν τῷ ἐν Σταυροδρομίῳ «Palais de France», καί συνεχάρη τῷ Ἐξοχ. κ. Charles Fries, Πρέσβει ἐν Ἀγκύρᾳ, καί τῷ Ἐντιμ. κ. Bertrand Buchwalter, Γεν. Προξένῳ ἐνταῦθα, ἐπ᾽εὐκαιρίᾳ τῆς ἐθνικῆς ἑορτῆς τῆς Γαλλίας, τήν Πέμπτην, 11ην Ἰουλίου ἐ.ἔ..

Η πανήγυρις της Αγίας Ευφημίας 2019 στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό ΧαλκηδόνοςΜε κάθε δυνατή επισημότητα τιμήθηκε σήμερα, 11 Ιουλίου 2019, η πανεύφημη πολιούχος Χαλκηδόνος, αγία Μεγαλομάρτυς Ευφημία, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, προεστώτος του Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού, εκ προσώπου του οικείου Ποιμενάρχου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου.Συλλυπητήρια Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τους νεκρούς της Χαλκιδικής


Τα θερμά του συλλυπητήρια για την τραγική απώλεια των συνανθρώπων μας από τις χθεσινές φυσικές καταστροφές εξέφρασε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. 

«Προσευχόμαστε για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων», επισήμανε ο Μακαριώτατος εκφράζοντας τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους τους. Τόνισε δε πως τα φυσικά αυτά φαινόμενα έχουν πνευματικά και ηθικά αίτια και η ανθρώπινη συμπεριφορά προκαλεί την αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων, την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και εν τέλει την κλιματική αλλαγή. 

Ο Μακαριώτατος υπενθύμισε με αφορμή το τραγικό περιστατικό ότι πρέπει να δείξουμε σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς ο άνθρωπος είναι «οικονόμος» και όχι κάτοχος της δημιουργίας, υπογραμμίζοντας το δικαίωμα που έχουμε να παραδώσουμε τα φυσικά αγαθά που μας εμπιστεύθηκε ο Δημιουργός και στις επόμενες γενεές.

Δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη για τους νεκρούς από τα καιρικά φαινόμενα στη βόρειο Ελλάδα


Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Εξ αφορμής του θανάτου έξι συνανθρώπων μας και τον τραυματισμό πολλών άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

"Εις αυτήν την συγκλονιστικήν στιγμήν διά τους κατοίκους της Χαλκιδικής και γενικότερα της βορείου Ελλάδος, η Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως ευρίσκεται πνευματικώς και προσευχητικώς κοντά εις τας οικογενείας των θυμάτων και εις τους πληγέντας. Παρακαλεί τον Δημιουργόν και Προνοητήν του παντός να επουλώση τας πληγάς των και να φυλάττη την περιοχήν και όλην την Ελλάδα από κάθε περαιτέρω κίνδυνον και απειλήν. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έρχονται να μας υπενθυμίσουν, όχι απλώς την δύναμιν της φύσεως, αλλά μάλλον την αντίδρασίν της ως αποτέλεσμα των ασεβών ανθρωπίνων παρεμβάσεων εις αυτήν. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως γνωστόν, επί δεκαετίας, αγωνίζεται δια την προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος, που είναι ο κοινός οίκος μας, και οφείλουμε όλοι να μην το καταστρέφουμε, διότι οι συνέπειες επηρεάζουν όχι μόνον τον τόπο όπου καταστρέφεται το φυσικό του οικοσύστημα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Καλούμε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να κινηθή προς αυτήν την κατεύθυνσιν της διαφυλάξεως της Δημιουργίας και παρακαλούμε όλους να προσευχηθούν δια την ανάπαυσιν των ψυχών των θυμάτων και την αποκατάστασιν της υγείας των τραυματισθέντων από αυτήν την νέα φυσική καταστροφή, καθώς επίσης να συμπαρασταθούν, με κάθε πρόσφορο τρόπο, εις τους συνανθρώπους μας που υπέστησαν ανυπολόγιστες υλικές ζημίες".

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ.Τραμπ συγχαίρει τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο


Συγχαρητήρια επιστολή με την ευκαιρία της ενθρονίσεώς του, απέστειλε στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Τραμπ αναφέρει:

«Σεβασμιώτατε,

Σας απευθύνω θερμότατα συγχαρητήρια για την ενθρόνισή σας ως Αρχιεπισκόπου της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Η Μελάνια και εγώ συμμετέχουμε με την οικογένεια και την κοινότητά σας στον εορτασμό του σημαντικού αυτού γεγονότος.

Το Έθνος μας στην μακρά του ιστορία αντλεί δυνάμεις από την Πίστη. Σας συγχαίρω για τις προσπάθειές σας να ενσταλάξετε και να καλλιεργήσετε τις ιερές αξίες, τις οποίες η χώρα μας αγαπά. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία προσφέρει παρηγορία και θεραπεία, καθώς και μεγάλη χαρά, αλληλεγγύη και ειρήνη. Για τους Ορθοδόξους πιστούς της Αμερικής, η εκκλησία αποτελεί το επίκεντρο των πιο σημαντικών στιγμών και ορόσημο της ζωής.

Είθε ο Θεός να σας ευλογεί και να συνεχίσει να ευλογεί την Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Ειλικρινώς,

Ντόναλντ Τραμπ»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τον λαοφιλή άγιο Παΐσιο τιμάμε στο Μπανάτο Ζακύνθου (Κυριακή, 14.7.2019)


Την ερχόμενη Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, μεθεορτάζουμε σεμνοπρεπώς την πανσέβαστη μνήμη του νεοδιακηρυχθέντος Οσίου της Εκκλησίας μας Παϊσίου του Αγιορείτου, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου (8-10 π.μ.). 

Ως γνωστόν, από τετραετίας έχει ιστορηθεί Εικόνισμα του τιμωμένου Οσίου, ευλαβής δωρεά της Εκκλησιαστικής Συμβούλου κ. Ντενίκας Κοντονή, διά χειρών του αγιογράφου Αναργύρου Σκαλιώτου.

Στο πλαίσιο της Ευχαριστιακής αυτής Συνάξεως θα γίνει ευλογία των Κολλύβων (προσφορά του π. Ιωάννου Ρένεση, Εφημερίου Φαγιά και Δράκα, σε ανάμνηση της διακονίας του στην Ενορία μας), η καθιερωμένη Αρτοκλασία και Ομιλία περί της θεάρεστης ζωής και πολιτείας του Αθωνίτου νέου Οσίου από τον εκπαιδευτικό και Μάστερ Θεολογίας κ. Σταμάτιο Ζούλα

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη μεθέορτη σύναξη για τον θεοδίδακτο αυτόν Πατέρα της Εκκλησίας είναι καλοδεχούμενοι!