e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Έτοιμοι για να τιμήσουμε αύριο (14.7.2019) τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη


Αύριο Κυριακή, 14 Ιουλίου 2019, μεθεορτάζουμε στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου την ιερή μνήμη του νέου Οσίου της Εκκλησίας μας Παϊσίου του Αγιορείτου. 

Σημειωτέον, από τετραετίας έχει αγιογραφηθεί εκφραστικό Εικόνισμα του τιμωμένου Οσίου, δέηση της Εκκλησιαστικής Συμβούλου κ. Ντενίκας Κοντονή, κόποις του Μαρουσιώτη αγιογράφου κ. Αναργύρου Σκαλιώτη. 

Στο πλαίσιο της αυριανής θείας Λειτουργίας θα γίνει ευλογία των Κολλύβων (προσφορά Ιωάννου ιερέως Ρένεση, σε ανάμνηση της ευλογημένης διακονίας του στην Ενορία μας), η καθιερωμένη Αρτοκλασία και Ομιλία περί της θεοτερπούς ζωής και πολιτείας του Αθωνίτου Οσίου από τον εκπαιδευτικό και Μάστερ Θεολογίας κ. Σταμάτιο Ζούλα. 

Όσοι από τους αναγνώστες μας επιθυμούν να συμμετάσχουν, είναι καλοδεχούμενοι!
Αρχιερατικός Αναστάσιμος Εσπερινός στο Μαχαιράδο Ζακύνθου για το θερινό πανηγύρι των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας


Δειλινό Σαββάτου, 13ης Ιουλίου 2019, στον Ναό των Αγίων Τιμοθέου και Μαύρας Μαχαιράδου, όπου απόψε και αύριο τελείται η κατά παράδοσιν θερινή πανήγυρις των Αγίων. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ και ομίλησε ο θεολόγος κ. Σταμάτιος Ζούλας.


Έγινε η πανήγυρις του θέρους στην Πατριαρχική Σκήτη του Αγίου Σπυρίδωνος Χάλκης


ΙΕΡΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΧΑΛΚΗΣ 

Σήμερον, Σάββατον, 13ῃ Ἰουλίου 2019, ἐπὶ τῷ γεγονότι τοῦ ἐν Κερκύρᾳ θαύματος τοῦ ἐξ ἑώας τυφλοῦ παρὰ τοῦ ἐν Ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Σπυρίδωνος, Ἐπισκόπου Τριμυθοῦντος τοῦ Θαυματουργοῦ, ἐτελέσθη πανηγυρικὴ Θεία Λειτουργία μετ’ ἀρτοκλασίας, λειτουργοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Ἐρυθρῶν κυρίου Κυρίλλου, Ὑπευθύνου τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱ. Σκήτης.

Ἀφ᾿ ἑσπέρας, Παρασκευήν, 12ῃ ἰδίου, ἐτελέσθη Μέγας πανηγυρικός Ἑσπερινός, χοροστατοῦντος τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου ρυθρῶν κυρίου Κυρίλλου.


Οι μεγάλοι Διδάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας ως «φως του κόσμου»

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής των Αγίων Πατέρων Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου 
14 Ιουλίου 2019 
(Ματθ. ι΄ 14-19 )

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


Οι μεγάλοι Διδάσκαλοι και Πατέρες της Εκκλησίας, τους οποίους σήμερα εορτάζουμε, προσέφεραν ανεκτίμητες υπηρεσίες στο ανθρώπινο γένος. Ως συνεχιστές του έργου του Χριστού και των Αποστόλων, καθοδηγούμενοι από το Άγιο Πνεύμα, έγραψαν συγγράμματα αιώνια και διατήρησαν ανόθευτη την ορθόδοξη πίστη, ορθοτομώντας τον λόγο της Αλήθειας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ορθόδοξη Εκκλησία τούς εξυψώνει και τους προβάλλει ως αιώνια πρότυπα μίμησης. 
    Σε όλη τη ζωή τους εφήρμοσαν απαρέγκλιτα τον λόγο του Ευαγγελίου και κατ’ επέκταση τα λεγόμενα του Κυρίου. Έγιναν το «φως του κόσμου», ζώντας μια ζωή καθαρή και φανερή σε όλους, όπως η πόλη που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού και φαίνεται από παντού, μη δυνάμενη να κρυφτεί από κανέναν, και όπως ο λύχνος, που τοποθετημένος πάνω στο τραπέζι σκορπίζει το φως του ελεύθερα μέσα σε όλο το σπίτι. Έτσι, έγιναν κι αυτοί φως, το οποίο σκόρπισε το σκοτάδι και την πλάνη, πολεμώντας, παράλληλα, την αμαρτία που οδηγεί στον όλεθρο, στον πνευματικό σκοτισμό και στην ψυχοσωματική δηλητηρίαση του ανθρώπου.  Όπως είπε ο Απόστολος Παύλος: «τα οψώνια της αμαρτίας θάνατος». Δηλαδή, η συνέπεια της αμαρτίας είναι ο ψυχοσωματικός θάνατος και η απώλεια της βασιλείας των ουρανών. 
    Οι Απόστολοι και οι Πατέρες της Εκκλησίας μάς διδάσκουν να αποφεύγουμε τις παγίδες του Διαβόλου και τα θέλγητρα του Πονηρού. Το έργο τους μάς οπλίζει με δύναμη, ώστε να πολεμήσουμε και να νικήσουμε στον καθημερινό αόρατο πόλεμο, που εξελίσσεται, πρωτίστως, μέσα μας. Μάς βοηθά να γιατρέψουμε τις πληγές μας και να μην τις αφήσουμε να επεκταθούν και να μας σκοτώσουν. Όμως, για να συμβεί αυτό απαιτείται αρμονία και συνέπεια έργων και λόγων, διότι διαφορετικά θα καταστούμε υποκριτές, σαν τους ασεβείς Φαρισαίους, οι οποίοι τηρούσαν τις αρχές της πίστης μόνο και μόνο για το «θεαθήναι». 
    Γι’ αυτό, θα πρέπει να έχουμε εσωτερική καθαρότητα, ποιότητα, γνησιότητα και, κυρίως, να μην υποτιμούμε τίποτα απ’ όλα όσα δίδαξε ο Θεός, διότι καθετί έχει τη θέση του και τον λόγο του και τίποτα δεν είναι άχρηστο. Ο κάθε πιστός οφείλει πάντοτε να διδάσκει και να βοηθά τους συνανθρώπους του, γνωρίζοντας και την δική του ατέλεια.
    Γινόμενοι, λοιπόν, μιμητές των Αγίων Αποστόλων και Πατέρων, ο δρόμος για την θέωση είναι εξασφαλισμένος και σίγουρος. Γένοιτο!

24χρονος κάτοικος Βανάτου σκοτώθηκε σε σφροδρότατο τροχαίο δυστύχημα
Σφοδρό και θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη σήμερα τα χαράματα στα Ντουρέϊκα Ζακύνθου. Σε δελτίο τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ζακύνθου αναφέρονται τα γεγονότα: «Σήμερα Σαββάτο (13-07-2019), τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου-Βολιμών (περιοχή Γαϊτάνι), ι.χ.ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 24χρονος αλλοδαπός εκτράπηκε της πορείας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του συνοδηγού του οχήματος, 24χρονου αλλοδαπού. Ελαφρά τραυματίστηκε ακόμη ο οδηγός του οχήματος και μια ακόμη συνεπιβάτης, 25χρονη αλλοδαπή. Προανάκριση για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών του τροχαίου ατυχήματος διενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Ζακύνθου».

Από την δική μας πλευρά αναφέρουμε ότι ο 24χρονος που σκοτώθηκε, ο Κώστας Δαμάι, ήταν -από δεκαετίας και πλέον- μόνιμος κάτοικος Μπανάτου και μαθητής μας στο Μουσικό Σχολείο Ζακύνθου

Η τοπική κοινωνία είναι συγκλονισμένη για το γεγονός. Οι αποκλειστικές φωτογραφίες, τις οποίες αποτύπωσε από τη θανατηφόρα σύγκρουση, για το ηλεκτρονικό περιοδικό μας, ο συνεργάτης μας Βαλάντης Δρογγίτης, είναι ενδεικτικές του πώς τα παιδιά μας αυτο-θυσιάζονται στον αδυσώπητο βωμό της ασφάλτου, αφήνοντας πίσω συντρίμμια, με κάθε έννοια... Δείτε στις ανωτέρω 1η και 2η φωτό, στο πεζοδρόμιο έχει πεταχτεί η μηχανή του αυτοκινήτου...

π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Διδακτορική Διατριβή για τη Σμύρνη στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης


Ο Θεοχάρης Αναγνωστόπουλος υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή με θέμα «Η ελληνόφωνη ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης στην ύστερη Οθωμανική Αυτοκρατορία»

Σύμβουλος της διατριβής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου και Καθηγητής κ. Ανδρέας Νανάκης και μέλη της τριμελούς ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Σταματόπουλος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Διονύσιος Βαλαής. Μέλη της επταμελούς ο Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Χρήστου, ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Κουκουσάς, ο Αναπλ. Καθηγητής κ. Ηλίας Ευαγγέλου και η Επίκ. Καθηγήτρια κ. Αντωνία Κυριατζή. 

Στη διατριβή μελετήθηκε η Κοινότητα της Σμύρνης από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), τα ζητήματα που ανέκυψαν μέχρι την εκλογή του ιερομάρτυρα Σμύρνης Χρυσοστόμου, οι συνέπειες στη Σμύρνη λόγω των Βαλκανικών Πολέμων και του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, η διαπάλη εθναρχίας και έθνους, η σχέση δηλ. μεταξύ του οθωμανισμού που στόχευε στη διάσωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και του έθνους που εργαζόταν για την επέκταση του εθνικού μας κέντρου της Αθήνας και του εθνικού μας κράτους στο χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Την πολύ ενδιαφέρουσα διδακτορική διατριβή με γνωστικό αντικείμενο την Εκκλησιαστική Ιστορία ολοκλήρωσε ο νέος διδάκτορας με την κατάρρευση του ελληνικού στρατιωτικού μετώπου, την σφαγή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού από τη Σμύρνη, την πρωτεύουσα της Μ. Ασίας, καθώς και από ολόκληρη τη Μ. Ασία. 

Η διδακτορική διατριβή του κ. Αναγνωστόπουλου, όπως χαρακτηρίσθηκε από τον Καθηγητή κ. Χρήστου «είναι πολύ υψηλού επιπέδου» και κρίθηκε ομοφώνως και παμψηφεί Άριστα.

Ας ανοίξουμε το Ευαγγέλιο να δούμε τι γράφει...

Διάβασα με πολλή προσοχή μια συνέντευξη μεταφρασμένη στα ελληνικά, ή τουλάχιστον αποσπάσματά της, στο πρακτορείο Romfea.gr και ως Χριστιανός της Εκκλησίας θέλω να γράψω και εγώ τις σκέψεις μου. 

Ο Μητροπολίτης που τιτλοφορείται από το Πατριαρχείο Μόσχας ως Τσερνόμπιλ κ. Παύλος μιλά τόσο απαξιωτικά για την Κωνσταντινούπολη. Αυτό που με στενοχώρησε είναι το ότι ξέχασαν οι Βόρειοι αδελφοί μας από ποιον πήραν το Βάπτισμα, την πίστη, τον πολιτισμό, τη γραφή! Ξέχασαν ότι κράτησαν δυο χρόνια αιχμάλωτο τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να αποσπάσουν την υπογραφή του ώστε να λάβουν Πατριαρχική αξία! Τότε στα Ευαγγέλια αναφερόταν η Κωνσταντινούπολη και μετά διαγράφηκε, Σεβασμιώτατε; 


Θέλετε να μιλήσουμε για την Ιερουσαλήμ; Τα λέει ο ευαγγελιστής Λουκάς όπως τα είπε ο Κύριός μας: «Ἱερουσαλὴμ Ἱερουσαλήμ, ἡ ἀποκτείνουσα τοὺς προφήτας καὶ λιθοβολοῦσα τοὺς ἀπεσταλμένους πρὸς αὐτήν! ποσάκις ἠθέλησα ἐπισυνάξαι τὰ τέκνα σου ὃν τρόπον ὄρνις τὴν ἑαυτῆς νοσσιὰν ὑπὸ τὰς πτέρυγας, καὶ οὐκ ἠθελήσατε! ἰδοὺ ἀφίεται ὑμῖν ὁ οἶκος ὑμῶν ἔρημος. λέγω δὲ ὑμῖν ὅτι οὐ μή με ἴδητε ἕως ἂν ἥξῃ ὅτε εἴπητε· εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου.» (Λουκ. 13, 34-35)

Και αλλού σημειώνει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος: «Ἦσαν δέ τινες Ἕλληνες ἐκ τῶν ἀναβαινόντων ἵνα προσκυνήσωσιν ἐν τῇ ἑορτῇ. οὗτοι οὖν προσῆλθον Φιλίππῳ τῷ ἀπὸ Βηθσαϊδὰ τῆς Γαλιλαίας, καὶ ἠρώτων αὐτὸν λέγοντες· κύριε, θέλομεν τὸν Ἰησοῦν ἰδειν. ἔρχεται Φίλιππος καὶ λέγει τῷ Ἀνδρέᾳ, καὶ πάλιν Ἀνδρέας καὶ Φίλιππος λέγουσι τῷ Ἰησοῦ, ὁ δὲ Ἰησοῦς ἀπεκρίνατο αὐτοῖς λέγων· ἐλήλυθεν ἡ ὥρα ἵνα δοξασθῇ ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου» (Ιωάν. 12, 20-23).

Και ευεργετηθήκατε από το Γένος μας και λάβατε όλα τα φώτα και συνεχίζετε να φέρεστε με αγνωμοσύνη σε ό,τι ιερώτερο έχει αυτό το Γένος μας, που δεν είναι άλλο από τη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Εκεί χτυπάει η καρδιά όλων των Ρωμιών. Εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα και οι ελπίδες μας. Από εκεί ξεκίνησαν οι Έλληνες Κύριλλος και Μεθόδιος! Τους θυμάστε; 

Με εντολή του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως ξεκίνησε ο Μάξιμος ο Γραικός να σας επαναφέρει στην πίστη! Το θυμάστε; 

Για όλα αυτά τα πολλά δεν θέλουμε το ευχαριστώ σας! Είμαστε η Μητέρα Εκκλησία και είστε τα παιδιά μας, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει κι αν ακόμη ο ήλιος ανατείλει από τη Δύση! Όμως φτάνει πια να μας ποτίζετε αντί του ύδατος όξος! Φτάνει! Δεν φοβείσθε τον Θεό; Το έχω απορία μέσα μου! 

Αν δεν ήταν η Κωνσταντινούπολη δεν θα ξέρατε καν τι είναι το Ευαγγέλιο! Πολύ περισσότερο να μας κάνετε και μάθημα τι γράφει μέσα!!! Σε ποιους; Σε εμάς που σας το διδάξαμε έχοντας ήδη χίλια χρόνια στην πίστη! Ήρθατε στην Εκκλησία μας και δεν ξέρατε αν βρίσκεστε στον Ουρανό ή στην γη! Τη Θεία Λειτουργία που τελείτε, στο Ευαγγέλιο τη διαβάσατε; Μήπως είναι κάποιου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως; Τους Κανόνες της Εκκλησίας, των Οικουμενικών Συνόδων, στο Ευαγγέλιο τους διαβάζετε; Μήπως έγιναν στα εδάφη της Πόλεως ή στις γύρω περιοχές; 

Το ότι έχετε γραφή για να γράφετε το Ευαγγέλιο αλλά και όλες τις συκοφαντίες προς τη Μητέρα σας Εκκλησία και προς τον Πατριάρχη μας, μήπως θυμάστε σε ποιον το οφείλετε; Όταν στην Κωνσταντινούπολη γινόταν μόλις τον 5ο αιώνα Πατριαρχείο η Ιερουσαλήμ εσείς που ήσαστε; Τώρα έφθασε και σε σας η σειρά να κρίνετε την Κωνσταντινούπολη; Τόσο πολύ θράσος και αγνωμοσύνη πια; 

Αλλά ευτυχώς από το περίσσευμα της καρδιάς σας μιλάτε και έτσι καταλαβαίνουν και οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος ότι κλείνετε το μάτι στο παλαιό ημερολόγιο! Όμως μάθετε ότι εμείς και για αυτούς τους αδελφούς μας νοιαζόμαστε. Δεν τους έχουμε για πέταμα! Δεν τους χαρίζουμε στο δήθεν ενδιαφέρον σας! Είναι αδέλφια μας! Τους αγαπάμε! Όσοι πιστεύουν ότι από σας θα περιμένουμε τη λύτρωση πλανώνται! Ποτέ στην ιστορία δεν βοηθήσατε το Γένος μας! Γιατί; Μα διότι ζηλεύετε την αίγλη του! Τη ζηλεύετε ακόμη και τώρα που λέτε ότι μια αγροτική ενορία σας έχει περισσότερους πιστούς από τον Πατριαρχικό Ναό! Ζηλεύετε διότι όσο χρυσό κι αν ντύσετε κτίρια και ανθρώπινες συνειδήσεις, όσους κι αν αγοράσετε, ΠΟΤΕ δεν πρόκειται να έχετε τις πανορθόδοξες ευθύνες του Κωνσταντινουπόλεως. Θα είστε έως της συντελείας του αιώνος μια τοπική Εκκλησία που θα περιμένει μια Οικουμενική Σύνοδο να συγκληθεί από κάποιον Κωνσταντινουπόλεως για να επικυρώσει το Αυτοκέφαλο και την Πατριαρχική αξία σας! Και μάλιστα, τώρα που επιλέξατε να αποκοπείτε από τη Μητέρα σας να δω εκεί πόση ισχύ και ευλογία έχουν τα Μυστήρια της Εκκλησίας! Διότι στην Εκκλησία έχουμε συνέπεια και συνέχεια, Σεβασμιώτατε! 

Καυχιέστε με καμάρι ότι μπορείτε να ιδρύετε ενορίες παντού! Ποιος σας έδωσε αυτό το δικαίωμα! Ο Τόμος της Πατριαρχικής αξίας σας, σας δίνει συγκεκριμένα όρια! Εκτός αυτών των ορίων δεν μπορείτε να δράτε ή αν το κάνετε είστε υπόλογοι ενώπιον του Θεού και της ιστορίας! Αντίθετα, η Κωνσταντινούπολη επειδή είχε την μέριμνα των εν τοις βαρβαρικοίς ανέλαβε τον δικό σας φωτισμό και βέβαια είδε... τα αποτελέσματα! 

Σε ποιο σημείο δεν είναι αυτοκέφαλη η Εκκλησία της Ουκρανίας; Πότε είδατε να παίρνει εντολές από το Φανάρι; Ίσα ίσα! Το μόρφωμα το δικό σας είναι εξαρχία της Μόσχας στην Ουκρανία διότι ο Μητροπολίτης Ονούφριος συμμετέχει στη Σύνοδο της Μόσχας ενώ κοροϊδεύετε τους ανθρώπους ότι είστε ανεξάρτητοι! 

Δεν θέλω να πω για τον ρόλο που επιτελείτε σε πολιτικό επίπεδο... δεν είναι δουλειά μου αυτή. Δουλειά μου είναι να εύχομαι να μας επισκεφτεί η Χάρη του Θεού με τη μετάνοια! 

Καλή μετάνοια, Σεβασμιώτατε.

Συνέλληνες ξυπνήστε επιτέλους! Μας φτύνουν και νομίζουμε ότι βρέχει. 

Με πολύ σεβασμό στην αρχιερωσύνη σας.

Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης