e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Κυριακή, 24.11.2019, προεορτάζοντας τον Άγιο Νεοϊερομάρτυρα Φιλούμενο, εν Βανάτω Ζακύνθου
Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 24 Νοεμβρίου 2019, στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, προεορτάζοντας τον Άγιο Νεοϊερομάρτυρα Φιλούμενο τον Αγιοταφίτη, με Αρτοκλασία και σχετική εμπνευσμένη ομιλία, από τον θεολόγο κ. Διονύσιο Πομόνη. 
     Σημειωτέον ότι ετέθη σε προσκύνημα πανίερο απότμημα Δέρματος του Αγίου Φιλουμένου, κτήμα από πλήρους 35ετίας τού λειτουργού Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια.
     Το Ψαλτήρι τίμησαν δεόντως οι μελωδοί της Ενορίας μας κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας και Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης.

40νθήμερο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του π. Γερασίμου Σκαρτσή στην Grenoble Γαλλίας. Παρουσίαση νέου Εφημερίου της Ενορίας


Όπως πληροφορούμαστε από φίλους αναγνώστες "Νυχθημερόν", προερχόμενους από την πόλη Grenoble της Γαλλίας, σε κλίμα συγκίνησης και με την παρουσία πλήθους πιστών, μάλιστα δε νέων ανθρώπων, τελέστηκε σήμερα το πρωί, κατά την Αρχιερατική Λειτουργία της Κυριακής, 24ης Νοεμβρίου 2019, το 40νθήμερο μνημόσυνο του Πρωτοπρεσβυτέρου Γερασίμου Σκαρτσή, του Ζακυνθίου, στην ενορία Αγίου Γεωργίου Grenoble, ιερουργούντος του Θεοφ. Επισκόπου Ρηγίου κ. Ειρηναίου, ο οποίος μάλιστα εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, μεταφέροντας τις καρδιακές ευχές του στο πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου λειτουργεί μόνος Ενορίες που δεν έχουν ιερέα. Σήμερα στο Καμπί Ζακύνθου
Απόφαση της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου είναι, κατ' αυτές τις δύσκολες μέρες του χειμώνα, οι πολύ μικρές ενορίες της Ζακύνθου, ενορίες που εξυπηρετούνται περιστασιακά από ιερείς μεγαλύτερων ενοριών, να μη μένουν αλειτούργητες, μη έχοντες παρουσία πνευματικού πατέρα και λειτουργού.

Έτσι, ο ίδιος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, την ορεινή και μικρότατη Ενορία του Καμπίου Ζακύνθου. Εκεί λειτούργησε μόνος του με τον Διάκονό του, παίρνοντας μαζί του ο ίδιος και Ιεροψάλτη.

Οι ολίγοι κάτοικοι του Καμπίου αισθάνθηκαν πολύ ευχαριστημένοι από την παρουσία του Ποιμενάρχου τους ανάμεσά τους! Δείτε ανωτέρω τη σχετική αναμνηστική φωτογραφία!

Οι λειτουργικές επισκέψεις του Σεβ. Ζακύνθου, σε ενορίες που στερούνται μόνιμου ιερέως θα συνεχισθούν!

Οικουμενικός Πατριάρχης για Πατριάρχη Γεωργίας: "Τον σέβομαι και τον θαυμάζω ως εθνικό ήρωα"

“Είναι μία φωτεινή προσωπικότης όχι μόνον για την δική σας την Εκκλησία και την χώρα αλλά για όλη την Ορθοδοξία”


Στους μακραίωνες ιστορικούς δεσμούς Γεωργιανών και Ελλήνων, οι οποίοι στηρίζονται στην κοινή ορθόδοξη πιστή, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υποδεχόμενος στο Φανάρι, το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, Καθηγητές και φοιτητές του Πανεπιστημίου Sulkhan-Saba Orbeliani, με επικεφαλής τον ΡΚαθολικό Επίσκοπο Καυκάσου Giuseppe Pasotto, και τον Πρύτανη Vaja Vardidze. Μεταξύ των Καθηγητών ήταν και ο ελληνομαθής Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Καθ.Gocha Barnovi. 

“Οι λαοί μας, ο Γεωργιανός και ο Ελληνικός, έχουν ιστορικούς δεσμούς. Έχουμε διαφορετικά ήθη και έθιμα, διαφορετική γλώσσα, αλλά μας ενώνει η κοινή ορθόδοξος πίστις”, είπε ο Παναγιώτατος, απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία του Πανεπιστημίου, που εδρεύει στην Τιφλίδα. “Ο Μακαριώτατος Καθολικός Πατριάρχης Ηλίας είναι μία φωτεινή προσωπικότης όχι μόνον για την δική σας την Εκκλησία και την χώρα αλλά για όλη την Ορθοδοξία. Εγώ, όχι μόνο τον αγαπώ αδελφικά, αλλά και τον σέβομαι και τον θαυμάζω ως εθνικό ήρωα”. 

“Εμείς θέλουμε οι σχέσεις των δύο Εκκλησιών μας να είναι στενές, να είναι αδελφικές και να προάγονται όλο και περισσότερο”, είπε σε άλλο σημείο του σύντομου χαιρετισμού του.

Πατριαρχικό Μνημόσυνο για τα εκατομμύρια νεκρών της ρωσικής Κρίσης στην Ουκρανία (1932-33) και άλλα νέα εκ Φαναρίου, 24.11.2019

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 


Ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, κατόπιν σχετικῆς προσκλήσεως τῶν ἐν Τουρκίᾳ Διπλωματικῶν Ἀρχῶν τῆς Οὐκρανίας, ἐχοροστάτησεν ἐν τῷ Ἱ. Ναῷ τοῦ Ἁγίου Νικολάου τῆς Κοινότητος Τζιβαλῆ, κατά τήν Θείαν Λειτουργίαν τῆς Κυριακῆς, 24ης Νοεμβρίου, τελεσθεῖσαν εἰς τήν οὐκρανικήν γλῶσσαν. 

60 χρόνια της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Τουλόν της Γαλλίας


Τα 60 έτη από την ίδρυσή της εόρτασε σήμερα η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Αγίας Τριάδος Τουλόν στη Γαλλική Ριβιέρα. 

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος προεξήρχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και των εορταστικών εκδηλώσεων, συμπαραστατούμενος υπό των Πρωτοπρεσβυτέρων π. Κωνσταντίνου Παπακοσμά και π. Ανδρέα Louchkoff.

Βαρθολομαίος: "Να κυριαρχήση εις την Ορθόδοξον Εκκλησίαν η ειρήνη και η ενότης"


Το στοργικό ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως για όλα τα τέκνα της, ανεξαρτήτως καταγωγής, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά τη Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, στον Ι.Ναό Αγίου Νικολάου Τζιβαλίου, όπου, παρουσία της Διπλωματικής Αντιπροσωπείας της Ουκρανιας στην Τουρκία και της Ουκρανικής Παροικίας της Πόλεως και της Προύσας, τελέστηκε Ι.Μνημόσυνο, με αφορμή την 86η επέτειο του “Χολοντομόρ”, της προκληθείσας επισιτιστικής κρίσεως στην Ουκρανία, από την οποία χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την πείνα, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας αυτής. 

Κυριακή, 24.11.2019, στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό. Χοροστασία του Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου


Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 24 Νοεμβρίου 2019, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, χοροστατούντος στην εν λόγω Ευχαριστιακή Σύναξη τού Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. 
[Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan]

Δελτίο ειδήσεων εκ Φαναρίου 23ης Νοεμβρίου 2019


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις 

Tό ἑσπέρας τῆς Πέμπτης, 21ης Νοεμβρίου 2019, ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Πατριάρχης, ηὐλόγησε τό πρός τιμήν Του παρατεθέν ὑπό τῶν παρεπιδημούντων Ἀρχόντων ἐκ τοῦ ἐν Ἀμερικῇ Τάγματος Ὀφφικιαλίων τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου δεῖπνον ἐν τῷ ἐν Sultanahmet Ξενοδοχείῳ «FOUR SEASONS», παρουσίᾳ καί τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς κ. Ἐλπιδοφόρου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημόνευσε τα εκατομμύρια θυμάτων του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας (1932-33)


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου της Κοινότητος Τζιβαλίου. 
Η Θ. Λειτουργία τελέστηκε στην ουκρανική γλώσσα και εκκλησιάστηκε η Ουκρανική Παροικία της Πόλης.

Παρέστησαν ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία και ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη.
Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας ο Πατριάρχης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της γενοκτονίας του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας, του λεγομένου «Γολοντομόρ», επί τη 86η επετείω αυτού (1932-1933).
Ο Πατριάρχης μίλησε καταλλήλως για την θλιβερή επέτειο, εκφράζοντας το αμέριστο ενδιαφέρον της Μητρός Εκκλησίας προς τον Ουκρανικό λαό.

Η πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία του νέου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στην έδρα του [πλήρες video]


Κυριακή ΙΓ΄ Λουκά, 24 Νοεμβρίου 2019, στον Μητροπολιτικό Ναό της Φανερωμένης Αιγίου, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προστώτος του νέου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου.
Ακολουθεί το πλήρες video της απευθείας μετάδοσης, την οποία πραγματοποίησε το ΙΟΝΙΑΝ TV: