e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Ένθερμοι κήρυκες του Ευαγγελίου


ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Α΄ Νηστειών (Ορθοδοξίας)
8 Μαρτίου 2020

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης


«Έρχου και ίδε»! Αυτή η φράση, την οποία ο Φίλιππος είπε στον Ναθαναήλ, θα εξουδετερώνει πάντοτε, αγαπητοί μου, προκαταλήψεις και αμφιβολίες και θα βοηθά κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο να οδηγηθεί στον Χριστό. Χιλιάδες αρνητές και εχθροί του Χριστού, στο πέρασμα των αιώνων, μεταστράφηκαν στην αληθινή πίστη κι έγιναν, με λόγια και με έργα, ένθερμοι κήρυκες του Ευαγγελίου Του.

Ο ευσεβής και καλοπροαίρετος άνθρωπος έρχεται και βλέπει, όχι θεωρητικά αλλά βιωματικά, τον Θεάνθρωπο Ιησού. Τον κλίνει αβίαστα στην καρδιά του, η οποία γεμίζει με φως και αγαλλίαση. Κάθε άλλο επιχείρημα επιστημονικό, ορθολογιστικό και φιλοσοφικό περιττεύει. Ο Απόστολος Παύλος έλεγε ότι ακόμα και τα «μωρά», δηλαδή τα ανόητα του κόσμου, διάλεξε ο Θεός για να ντροπιάσει τους διαβασμένους και τους σοφούς. Χωρίς, βέβαια, να σημαίνει αυτό ότι η σοφία και η κατά κόσμον γνώση, οι οποίες κι αυτές αποτελούν θεία δώρα, είναι απορριπτέες. Αντίθετα, οφείλουν κι αυτές να ενταχθούν σε ένα εντελώς καινούργιο πλαίσιο και πολλές ανθρώπινες αξίες να επανανοηματοδοτηθούν «εν Χριστώ».

Ο Απόστολος Ναθαναήλ υπήρξε άνθρωπος αγαθών προθέσεων. Κατ’ αρχήν είχε στέρεες θρησκευτικές βάσεις, διότι υπήρξε ένθερμος πιστός της Ιουδαϊκής θρησκείας. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο φλεγόταν από επιθυμία να γνωρίσει τον αληθινό Μεσσία, την έλευση του οποίου είχαν προαναγγείλει οι Μεγάλοι Προφήτες.

Αρχικά εντυπωσιάστηκε από κάτι δευτερεύον. Από το γεγονός ότι ο Κύριος τον διέκρινε, παρότι βρισκόταν κάτω από ένα δέντρο, πράγμα που θα ήταν αδύνατον ανθρωπίνως, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης. Δεν είχε δει ακόμη τα μεγάλα και θαυμάσια, τα οποία θα του επιφύλασσε η συμμετοχή του στην ιερή ομάδα των μαθητών και ακολούθων του Κυρίου. Δεν είχε δει τον Κύριο να διδάσκει, να φωτίζει, να παρηγορεί, να θεραπεύει, να ανασταίνει νεκρούς, να περπατά επί της θαλάσσης, να εξουδετερώνει δαιμονικές και σκοτεινές δυνάμεις και τελικά να νικά τον θάνατο, δια του δικού Του θανάτου. Επίσης, δεν περίμενε ότι θα συμμετείχε στο μέγα θαύμα της διαδόσεως του Ευαγγελίου ανά την υφήλιο και στον φωτισμό ολόκληρης της Οικουμένης! Παρότι η Εκκλησία πολεμήθηκε λυσσωδώς από ηγεμόνες, υλιστές, άπιστους, σοφούς και αιρετικούς, πάντοτε θριάμβευσε και πάντα θα θριαμβεύει, παρά τις ατέλειες και τα παραπτώματα όσων την απαρτίζουν, κληρικών και λαϊκών. Διότι κυβερνήτης και κεφαλή της θα είναι πάντοτε ο Χριστός.

Ας γίνουμε, λοιπόν, γνήσιοι εργάτες του Ευαγγελίου και μιμητές τόσο του ζήλου του Φιλίππου όσο και της αγνότητας του Ναθαναήλ. Και ας έχουμε ενώπιον μας ζωντανό το παράδειγμα όσων έθεσαν στη σωστή βάση της την λατρεία των ιερών εικόνων. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: