e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 14 Ιουνίου 2020

Κυριακή των Αγ. Πάντων 2020, ο Επίσκοπος Αβύδου στους Σλαβόφωνους και Ρώσους των Αθηνών


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος, τέλεσε σήμερα με την άδεια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου στον Σλαβόφωνο Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος Αθηνών, στην οδό Φιλελλήνων και κατόπιν προσκλήσεων του Προϊσταμένου Πανοσ. Αρχιμ. π. Συνεσίου Βικτωράτου, τη Θεία Λειτουργία και το Κτιτορικό Μνημόσυνο, στην οποία συμμετείχε και ο έτερος Ιερέας του Ναού π. Αλέξανδρος  Νόσεφιτς.

Ο Θεοφιλέστατος, λειτούργησε και εκήρυξε στη ρωσσική γλώσσα τονίζοντας, ότι οι Άγιοι είναι η ζωντανή μαρτυρία του ζώντος Θεού στον κόσμο. Ακτινοβόλησαν την βιούμενη πίστη τους με τα λόγια τους, τα έργα τους και τη σιωπή τους. Είναι η συνέχεια και η ενέργεια της Πεντηκοστής στον κόσμο. Είναι ταυτόχρονα και η παραμυθία στη δυστυχία και την αδυναμία του κόσμου, το φως που φέγγει σε κάθε άνθρωπο που αναζητά την αλήθεια και τη μακαριότητα της ζωής. Τόνισε ιδιαίτερα, ότι όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί είτε ανήκουμε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε στο Πατριαρχείο Μόσχας, είτε οπουδήποτε αλλού, είμαστε ενωμένοι με τον άρρηκτο δεσμό της κοινής πίστης και το σύνδεσμο της αγάπης και της προσευχής. Οι κατά καιρούς μεταξύ μας διαφορές είναι πρόσκαιρες και σίγουρα θα επιλυθούν με το χρόνο και την αποκλιμάκωση της έντασης με βάση τη δογματική και κανονική παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Θεοφιλέστατος συνεχάρη ιδιαίτερα τον π. Συνέσιο για το έργο του για τους σλαβόφωνους αδελφούς μας, όπως επίσης τους επιτρόπους, την αδελφότητα των κυριών και τη χορωδία, της οποίας η απόδοση κατά τη Θεία Λειτουργία ήταν μια αληθινή μυσταγωγία. Τέλος ο προϊστάμενος π. Συνέσιος, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον Θεοφιλέστατο, δηλώνοντας πως από την πλευρά του, αγωνίζεται για αυτήν την ενότητα. 

Να σημειώσουμε, ότι ο εν λόγω ναός, παρόλο που υπήρξε το Καθολικό Βυζαντινού Μοναστηριού στο κέντρο της Αθήνας, γνωστό ως Σωτήρα του Λυκοδήμου, από το 1850 με τον ερχομό του Αρχιμ. Αντωνίνου Καπούστιν, εξυπηρετεί τις λειτουργικές και πνευματικές ανάγκες των σλαβόφωνων και ιδίως των Ρώσσων μέχρι και σήμερα.  


















Δεν υπάρχουν σχόλια: