e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Το Πνεύμα της αληθείας


«Βασιλεύ ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της αληθείας …»

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο ήταν η εκπλήρωση της υποσχέσεως του Χριστού προς τους μαθητές Του.
«Άλλον» Παράκλητο, υποσχέθηκε, θα στείλει να παρηγορεί και να ενισχύει τους ανθρώπους, όταν ο Ίδιος θα αναληφθεί στους ουρανούς.
«Άλλον» Παράκλητο, δηλαδή, το Άγιο Πνεύμα, το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το ομοούσιο με τον Πατέρα και τον Υιό.

Δεν θα άφηνε απαρηγόρητο τον άνθρωπο ο Χριστός, όταν θα ολοκλήρωνε το σωτήριο έργο Του στην γη.
Κατανοούσε την ορφάνια, που θα ένιωθαν οι μαθητές Του, βλέποντάς Τον να απομακρύνεται σωματικώς από κοντά τους.
Δεν μπορούσαν να καταλάβουν την Ανάληψή Του, γι' αυτό Του φώναζαν:  «μη μας αφήνεις ορφανούς, Κύριε!»
Δεν Τον κατανοούσαν, παρά την διδασκαλία Του και τα θαύματα, που πραγματοποιούσε μπροστά τους.

Η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος φώτισε τον νου τους, θυμήθηκαν και κατενόησαν την διδασκαλία του Ιησού. Τους αποκαλύφθηκε το μυστήριο της αγάπης Του. Τους αποκαλύφθηκε η αλήθεια. Αυτήν την αλήθεια ήταν έτοιμοι να διαδώσουν στα πέρατα της οικουμένης. Οι αγράμματοι μαθητές έγιναν οι πνευματοφόροι Απόστολοι, έτοιμοι να θυσιάσουν και την ζωή τους για την αλήθεια του ευαγγελίου.

Το Άγιο Πνεύμα ήρθε για να μείνει κοντά στον άνθρωπο. Να τον παρηγορεί, να τον φωτίζει, να του δείχνει την αλήθεια.

Το Άγιο Πνεύμα συγκροτεί τον θεσμό της Εκκλησίας. Όλα μέσα στην Εκκλησία κινούνται «εν Πνεύματι Αγίω». Ο χριστιανός με το άγιο βάπτισμα γίνεται μέλος της Εκκλησίας και ταυτόχρονα γίνεται ο ίδιος φορέας του Αγίου Πνεύματος.

Η ζωή του χριστιανού πρέπει να κατευθύνεται από το Άγιο Πνεύμα, να είναι γεμάτη φως και να μεταδίδει την αλήθεια.

Καλούμαστε όλοι ενωμένοι να βαδίσουμε τον δρόμο της αλήθειας, όπως μας την αποκαλύπτει το Άγιο Πνεύμα, μακριά από σχίσματα και διχόνοιες.

Καλούμαστε όλοι, ως πνευματοφόροι, όχι μόνο να αναζητούμε την αλήθεια, αλλά και να αποδεχόμαστε την αλήθεια, όταν σφάλλουμε σε κάτι.

Καλούμαστε, ως χριστιανοί, να επικαλούμαστε συνεχώς το Άγιο Πνεύμα, να  φωτίζει και να αγιάζει την ζωή μας. Να είναι η ζωή μας μαρτυρία Χριστού, να εκπέμπει φως και ειρήνη, στολισμένη με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος.

+αρχ. Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος της Ι. Μ. του Εσφιγμένου

Δεν υπάρχουν σχόλια: