e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε τζαμί μετατρέπεται και η Μονή της Χώρας


Όπως μεταδίδεται από τα παγκόσμια ΜΜΕ, ο Ερντογάν, μετά την Αγία Σοφία, με απόφασή του, δημοσιευθείσα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μετατρέπει σε τζαμί και την Μονή της Χώρας, περιώνυμη για τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της από την εποχή των Κομνηνών. Κατά τις σκέψεις του Ερντογάν, τα ιερά πρόσωπα της Μονής θα καλυφθούν, όπως συνέβη και στην Αγιά-Σοφιά... Ήδη από πλευράς των πολιτικών της Ελλάδος, χαρακτηρίζεται ως "κίνηση πολιτιστικής βαρβαρότητας".



Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. 
     Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο, ωστόσο μετά την απόφαση του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου το 2019 και την έκδοση ΦΕΚ στις 21 Αυγούστου 2020 αναμένεται να μετατραπεί άμεσα σε τέμενος. 
     Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος, αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017).


Δεν υπάρχουν σχόλια: