e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Η Εκκλησία της Κρήτης για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε ισλαμικό τέμενος


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΙΕΡΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης με αγανάκτηση, συντριβή και βαθύτατο ψυχικό πόνο, ζει τη νέα προσβολή προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, προς τον Χριστιανικό Κόσμο και το παγκόσμιο Πολιτιστικό είναι και γίγνεσθαι.

Η Μονή της Χώρας σήμερα, στη συνέχεια της Αγίας Σοφίας, μετατρέπεται σε Ισλαμικό τέμενος.

Τα Μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς δημιουργήθηκαν από Πνευματικούς και Πολιτιστικούς κτήτορες και τα περίφημα ψηφιδωτά στη Μονή της Χώρας, όπως και στην Αγία Σοφία, έχουν Ελληνικές επιγραφές.

Η πρόκληση αυτή γίνεται στις δύσκολες ημέρες της παγκόσμιας πανδημίας, που προσκαλεί τους Λαούς, τις Θρησκείες και τους Πολιτισμούς σε συνεργασία, αλληλοσεβασμό, συνύπαρξη και συμπόρευση και όχι σε συνειδητές, μεθοδευμένες και καταδικαστέες αποφάσεις, που προσβάλλουν τις θρησκευτικές συνειδήσεις, τις Πολιτιστικές Ταυτότητες, τον διάλογο και τον αλληλοσεβασμό.

Η Εκκλησία της Κρήτης στρέφεται με προσήλωση στη Μητέρα Εκκλησία, τον Πάνσεπτο Οικουμενικό Θρόνο και τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μας Κύριο Κύριο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ, εκφράζοντας τη συμπαράσταση και την εγκάρδια προσευχητική ενίσχυση της Ιεραρχίας, του Ιερού Κλήρου, των Μοναστικών Αδελφοτήτων και του φιλογενούς Κρητικού Λαού, με ελπίδα στη φιλανθρωπία και το έλεος του Πανάγαθου Θεού.

Η Εκκλησία της Κρήτης καλεί την Παγκόσμια Κοινότητα να δημιουργήσει το θεσμικό πλαίσιο που θα διαφυλάττει, θα προστατεύει και θα σέβεται την Ταυτότητα και την Ιστορία των Μνημείων του Παγκόσμιου Πολιτισμού, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η Μονή της Χώρας (6ος αι.), αλλά και η Αγία Σοφία.

Ηράκλειο, 22 Αυγούστου 2020
Από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: