e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Κύπρου Χρυσόστομος: "Η Εκκλησία Ρωσίας δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση"


«Η Εκκλησία Ρωσίας δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση και λυπούμαι, που το λέω», δήλωσε σήμερα  ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Ο Μακαριώτατος, ο οποίος κλήθηκε από την ιστοσελίδα ageliaforos.com να σχολιάσει την συνέντευξη, την περασμένη Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή» Αθηνών, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο οποίος κατηγόρησε με ανοίκειο τρόπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία Κύπρου για την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας, απάντησε: « Εκεί πονά ο άγιος αδελφός και εκεί ενδιαφέρεται. Και εγώ υποστήριζα διαφορετικά, γιατί δεν γνώριζα όλη την αλήθεια. Όταν την έμαθα πήρα την σημερινή θέση. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο παραχώρησε επιτροπικώς το Κίεβο και την υπόλοιπη Ουκρανία».

Το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας θα συζητείτο στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο στην Κρήτη, το 2016, «δεν το ήθελε όμως ο Πατριάρχης Μόσχας, προσπάθησε να αφαιρέσει το ζήτημα από τα θέματα της Συνόδου και υποσχέθηκε ότι θα συμμετάσχει σε αυτή. Τελικά δεν προσήλθε και επηρέασε όσους μπορούσε να μην προσέλθουν και αυτοί  στην Σύνοδο της Κρήτης», είπε ο κ. Χρυσόστομος.

Άρα, τόνισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου, «το Πατριαρχείο Μόσχας δεν φρονεί ορθά και δεν συμβάλλει στην ομόνοια της Ορθοδοξίας, και όχι εμείς». Εμείς, επεσήμανε, θέλουμε η Ορθόδοξη Εκκλησία να στέκει ψηλά, να είναι ενωμένη και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. «Η Εκκλησία Ρωσίας δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση και λυπούμαι, που το λέω», υπογράμμισε.

Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η Εκκλησία Ρωσίας, όπως ισχυρίστηκε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων έχει ζωή χιλίων ετών, εμείς – τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία και η Εκκλησία Κύπρου έχουμε, είπε ο κ. Χρυσόστομος ζωή δύο χιλιάδων ετών. «Συνεπώς, όφειλαν να μας συμβουλεύονται.  Η Εκκλησία Ρωσίας πήρε την Ορθοδοξία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο σήμερα δεν σέβεται. Για όλες τις νεότερες κατά τόπους  Ορθόδοξες Εκκλησίες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η Μητέρα Εκκλησία», κατέληξε ο Κύπρου Χρυσόστομος Β’.

Συνάντηση με πρόεδρο Αναστασιάδη

Αύριο ο Αρχιεπίσκοπος θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για να  μεταφέρει την ομόφωνη έκκληση της Ιεράς Συνόδου να επανεξετάσει η κυβέρνηση τη θέση της ως προς την παρουσία των πιστών στους ναούς και στις μεγάλες εορτές, αλλά και κάθε Κυριακή. Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, μετά την έκτακτη συνεδρίαση, στις 15.12.200, αναφέρεται: “Έχουμε κι εμείς την ευαισθησία για τη διαφύλαξη της υγείας του λαού. Έχουμε, όμως, την πεποίθηση ότι η παρουσία πιστών στους ναούς, ανάλογα με το εμβαδόν των ναών και τηρουμένων και όλων των άλλων σχετικών υγειονομικών διατάξεων, δεν συμβάλλει στη διασπορά του ιού. Κάτι τέτοιο δεν παρουσιάστηκε μέχρι τώρα, όπως και οι ειδικοί μας διαβεβαίωσαν. Τόσο οι ιερείς όσο και οι εκκλησιαστικοί επίτροποι έχουν λάβει αυστηρές οδηγίες για τήρηση όλων των σχετικών οδηγιών των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Στις ενορίες των πόλεων και σε μεγάλες κοινότητες, όπου υπάρχουν πέραν του ενός ιερείς θα γίνονται δύο και τρεις Θ. Λειτουργίες προς εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών, τηρουμένων πάντοτε των υγειονομικών μέτρων.

Καλούμε και τους πιστούς να επιδείξουν υπομονή στις παρούσες δύσκολες καταστάσεις. Συμπάσχουμε μαζί τους και με όσους, ειδικότερα, έχουν πληγεί με τον ένα η τον άλλο τρόπο από την πανδημία. Συλλυπούμαστε και όσους έχουν χάσει οικείους τους, για τους οποίους ευχόμαστε την ανάπαυση από τον Θεό.

Είμαστε σίγουροι ότι η Κυβέρνηση θα ακούσει τα δικαιολογημένα αιτήματά μας και επανεξετάζοντας τη θέση της θα δώσει στον θρησκευόμενο λαό μας την ευκαιρία να εορτάσει χριστιανοπρεπώς τα κοσμοσωτήρια γεγονότα της επί γης Επιφανείας του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε σήμερα: “Πρέπει να χτυπήσουμε το κακό (τον ιό) στην ρίζα του. Με τα μέτρα της κυβέρνησης πιστεύω ότι δεν θα φθάσουμε στο ποθούμενο, δηλαδή στην εξαλειψη του κορονοϊού από την Κύπρο. Πιστεύω η κυβέρνηση να μας λάβει σοβαρά υπόψη, γιατί , όπως εκείνη αγωνίζεται για τον λαό, και η Εκκλησία εργάζεται για το καλό του λαού μας. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αγώνα από κοινού για να απαλλαγεί η Κύπρος από την λοιμική νόσο.

Δεν αντιδρούμε, θα συμμαχήσουμε. Θα είμαστε πιο αυστηροί από την κυβέρνηση. Αυτό δεν εμποδίζει να τελεσθεί Θεία Λειτουργία με συμμετοχή πιστών. Αίτημα μας είναι τα Χριστούγεννα να λειτουργήσουν οι εκκλησίες με συμμετοχή πιστών. Αυτή την θέση θα μεταφέρω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα του δώσω περισσότερες λεπτομέρειες .

Μπορεί, τηρουμένων των μέτρων, να γίνει και δεύτερη, ακόμη και τρίτη Θεία Λειτουργία προς χάρη των πιστών, που θέλουν να εκκλησιαστούν και να μεταλάβουν τα Χριστούγεννα”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αρχιεπίσκοπος είπε: “Είναι μειονέκτημα οι χορωδίες και ο συνωστισμός ιεροψαλτών στα αναλόγια, όταν οι πιστοί τηρούν τα μέτρα και φορούν προστατευτικές μάσκες. Έχουμε αχίλλειο πτέρνα. Θα καλέσουμε σε σύναξη τους ιερείς για να λάβουν οδηγίες. Οι αποφάσεις θα είναι αυστηρές”.

Ο Μακαριώτατος δήλωσε ότι “χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Τα υφιστάμενα δεν χτύπησαν το κακό στην ρίζα του. Εγώ θα την υποδείξω”. Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος, ανέφερε ότι δεν θέλει επεκταθεί στο θέμα αυτό, πριν την αυριανή συνέντηση του με τον πρόερο Αναστασιάδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε σήμερα Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 20120, το 13ο επίσημο ετήσιο μνημόσυνο τού μακαριστού προκατόχου του, Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Α΄, στον ιερό Καθεδρικό Ναό τού Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στη Λευκωσία. 

Της προηγηθείσης Θείας Λειτουργίας προέστη ο Αρχιμανδρίτης τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Τριφύλλιος Ονησιφόρου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ στον τάφο τού μακαριστού προκατόχου  στο παλαιό κοιμητήριο Λευκωσίας, παρά τον Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων. Παρών στο τρισάγιο ήταν και ο Μητροπολίτης Κηρυνείας Χρυσόστομος.

Πηγή: https://ageliaforos.com






Δεν υπάρχουν σχόλια: